Lupta titanilor – X5 M vs ML 63 AMG vs Range Rover Sport

BMW X5 M este cel mai puternic, cel mai rapid și cel mai dinamic monstru 4by4 din clasa SUV-urilor extrem de potente. Cu toate astea, bavarezul are parte de concurență serioasă, în special din partea lui Mercedes-Benz ML 63 AMG și din partea noului Range Rover Sport, în versiunea Supercharged.

BMW X5 M vs ML 63 AMG vs Range Rover Sport - fata

La o primă vedere aruncată peste fișele tehnice ale celor trei modele, lucrurile sunt cât se poate de clare. Noul BMW X5 M pur și simplu spulberă concurența cu al său V8 de 4,4 litri. Cu 575 de cai-putere, BMW X5 M este de departe cel mai puternic model din clasă, având cu 50 de cai-putere mai mult decât ML 63 AMG și cu 65 de cai-putere mai mult decât Range Rover Sport V8 S/C. Valoarea cuplului motor este și ea proporțională cu puterea, iar cu 750 Nm, BMW X5 M își depășește și la acest capitol rivalii direcți.

BMW X5 M vs ML 63 AMG vs Range Rover Sport - spate

Deși are un motor mult mai mic decât ML 63 AMG – 5,5 litri – și decât Range Rover Sport V8 S/C – 5,0 litri – BMW X5 M are o putere mult mai mare și mai mult cuplu. Iar acest lucru se observă imediat în sprintul 0-100 km/h. Dacă BMW X5 M accelerează de la 0 la 100 km/h într-un timp incredibil de 4,2 secunde, ML 63 AMG are nevoie de 4,8 secunde, în timp ce Range Rover Sport V8 S/C are nevoie de 5,3 secunde, fiind deja cu peste o secundă mai lent decât BMW X5 M.

BMW X5 M vs ML 63 AMG vs Range Rover Sport - date tehnice

În plus, BMW X5 M și Range Rover Sport sunt echipate cu transmisii automate cu opt rapoarte, în timp ce ML 63 AMG a rămas cu transmisia automată cu șapte rapoarte. Probabil că în decursul anului viitor, odată cu schimbarea nomenclaturii Mercedes-Benz în ceea ce privește numele modelelor, dar și cu introducerea în gamă a noului GLE Coupe, SUV-ul Mercedes va primi o transmisie automată cu (cel mai probabil) nouă trepte.

BMW X5 M vs ML 63 AMG vs Range Rover Sport - fata_1

Pe de altă parte, chiar dacă cine își cumpără unul dintre aceste trei modele probabil că nu este câtuși de puțin interesat de consum, trebuie să menționăm și aceste date. Consumul mediu comunicat de BMW pentru X5 M este de 11,1 l/100 km, în timp ce ML 63 AMG are un consum mixt de 11,8 l/100 km, iar Range Rover Sport V8 S/C  conumă în medie 12,8 l/100 km.

BMW X5 M vs ML 63 AMG vs Range Rover Sport - spate_1

Performanțele dinamice ale noului BMW X5 M se reflectă însă și în prețul de listă, bavarezul fiind cel mai scump dintre cele trei modele. Un cal-putere pentru noul X5 M costă aproape 206 euro, astfel că prețul de pornire pentru BMW X5 M este de 118.410 euro, cu tot cu TVA. Mercedes-Benz ML 63 AMG este cu aproximativ 3.000 de euro mai ieftin și are un preț de listă de 115.004 euro, cu TVA inclus. Range Rover Sport este cel mai ieftin dintre cele trei modele și are un preț de pornire de 94.364 euro, cu TVA inclus. Aceste prețuri nu țin însă seama și de acciza ce trebuie plătită către stat pentru motoarele cu cilindree mai mare de 3,0 litri. Prin urmare, acciza pentru ML 63 AMG este de 6.772 de euro, pentru X5 M este de 5.450 de euro, iar pentru RR Sport această acciză are o valoare de 6.199 de euro. Dacă luăm în calcul și valorile impozitelor sau cele cu RCA-ul, diferența de preț între X5 M și ML 63 AMG se reduce considerabil.

BMW X5 M vs ML 63 AMG vs Range Rover Sport - lateral

La capitolul design este cât se poate de evidentă înclinarea noului BMW X5 M spre performanță. Deși putem fi acuzați de o doză de subiectivism, noi credem că X5 M arată cel mai bine din acest grup. Este agresiv, puternic, masculin și nu se ferește să-și ascundă capacitatea de a devora asfaltul. La polul opus se află noul Range Rover Sport. Cu o siluetă masivă, noul RR S nu se chinuie să își mascheze gabaritul și este, din punctul nostru de vedere, cel mai elegant dintre cele trei modele. ML 63 AMG are deja un design destul de învechit și nu pare să iasă cu nimic în evidență prin comparație cu rivalii săi mai “tineri”.

 

În interior fiecare dintre cele trei modele oferă calitate de top și un nivel extrem de generos al dotărilor. Putem însă spune că Range Rover Sport iese puțin în față datorită eleganței pe care o emană, în timp ce BMW X5 M pune, din nou, accent pe sportivitate. Ar fi și dificil să facă altfel când accelerează de la 0 la 100 km/h mai repede decât un Porsche 911 Carrera 4S. ML 63 AMG menține linia Mercedes-Benz și are un interior elegant, extrem de bine finisat și de primitor.

BMW X5 M vs ML 63 AMG vs Range Rover Sport - interior

Concluzia e simplă. Dacă ești în căutarea unui SUV incredibil de performant, care se simte mai bine pe circuit decât pe un drum forestier, atunci BMW X5 M este cea mai potrivită alegere. Este cel mai puternic, cel mai rapid și cel mai dinamic model din clasa. Pentru toate celelalte există MasterCard.

 

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account