BMW M235i vs Subaru WRX STi – Începutul unei frumoase prietenii

Tracţiune integrală versus tracţiune spate, motor boxer versus motor cu şase cilindri în linie, Japonia versus Germania şi tot aşa. Dar în loc să vedem ce ne deosebeşte, haideţi să vedem şi ce ne aseamănă. În cazul de faţă, ambele maşini împart cu bucurie plăcerea de a conduce în rândul acelora care le aleg ca partenere de viaţă. Ar putea fi începutul unei frumoase prietenii. Şi a păcii în lume.

Subaru WRX STi este o legendă a raliurilor, dar şi-a construit o reputaţie puternică şi în lumea underground, a curselor legale sau ilegale. Asta pentru că are un ADN care-l recomandă pentru aşa ceva, un motor uşor de modificat şi un sistem de tracţiune integrală care-l ajută să plece de pe loc ca glonţul din ţeavă. BMW-urile sunt la fel de cunoscute în sporturile cu motor, dar şi în cercurile piloţilor de stradă din motive similare – sunt uşor de modificat şi au din naştere un apetit pentru competiţie.

Subaru-WRX_STI_2015_1024x768_wallpaper_03 copy

Cel mai nou model Subaru WRX STi a revenit la caroseria sedan şi a păstrat reţeta simplă care l-a consacrat : motor boxer supraalimentat, tracţiune integrală, cutie manuală şi un body kit agresiv care să-ţi aducă aminte de anii de glorie. Sub capotă are un motor de 2,5 litri supraalimentat care dezvoltă 305 CP la 6.000 rpm şi 400 Nm la 4.000 rpm. Probabil vă întrebaţi de ce doar atâţia şi nu o creştere mai consistentă faţă de modelul precedent? S-au întâmplat multe între timp însă, Mitsubishi au zis că vor să renunţe la EVO, iar Subaru STi s-a trezit deodată fără rivalul său principal. Mitsubishi EVO era Nemesis-ul sau, fără el Subaru WRX STi este ca Batman fară Joker. Poate nu au mai avut presiunea concurenţei, cine ştie…

Subaru-WRX_STI_2015_1024x768_wallpaper_07 copy

Doar că atunci când unele idei mor, renasc altele, mai bune sau mai rele. BMW M235i vine şi se prezintă drept urmaşul BMW-ului E30, o maşină cult şi îndrăgită atât de cei bătrâni cât şi de genereaţia proaspătă. Este o mişcare foarte bună de imagine, dar BMW Seria 2 nu este doar o maşină din aia care se foloseşte de numele tatălui pentru a primi respect. Este un urmaş merituos şi are nevoie de toate aplauzele noaste pentru felul în care-şi poartă numele. Dacă-i dăm suficient credit şi cei de la BMW observă asta poate reuşim să nu-l vedem cu tracţiune faţă în viitor. În versiunea M235i este exact acea maşină în care unii găsesc şi plăceri ritualice, de zi cu zi, dar şi unele mai speciale, pe care le descoperi odată cu limitele maşinii.

BMW-M235i_Coupe_2014_1024x768_wallpaper_07 copy

Sub capotă are un şase în linie, un motor cel puţin la fel de legendar în cercurile pasionaţilor de BMW ca motorul boxer în rândul fanilor Subaru. Arată ca versiunea porno a unui BMW Seria 2, sună ca un M puţin mai soprană şi are un croşeu de spate care te face să nu uiţi niciodată garda jos. Cu 326 CP şi 450 Nm este mai puternic decât Subaru, dar nu se pozitionează prea departe de el ca performanţe astfel încât să-i arunce momeala. Subaru accelerează de la 0 la 100 km-h în 5,2 secunde, iar BMW M235i în cinci secunde. Subaru are avantajului tracţiunii integrale la plecările de pe loc, BMW-ul are avantajul puterii odată ce lucrurile se pun în mişcare. Nouă ni se pare că, în ciuda diferenţelor, găsim şi unele asemănări care fac din BMW M235i un partener de joacă care-l va ajuta pe WRX STi să uite de Mitsubishi EVO. În acest caz, cei doi proaspăt împrieteniţi fac cunoştinţă pe o pistă de drag din Africa de Sud. La volanul BMW-ului se află un bătrânel, iar în Subaru se află tânăra generaţiei. Start joc!

 

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account