Video: BMW Art Cars – din 1975 pana in 2010

In ultimii ani au inceput sa se vorbeasca tot mai des despre o colectii de arta care face legatura neobisnuita intre lumea masinilor si lumea artei: colectia BMW Art Cars.

La baza intregii povesti se afla pilotul de curse francez Herve Poulain, care a avut prima oara ideea de a-i cere unui artist sa picteze o masina. Astfel, in 1975 americanul Alexander Calder a pictat o masina de curse BMW, punand astfel prima piatra de temelie. Experimentul Art Car a continuat la scurt timp dupa: la un an dupa Calder, artistul new-yorkez Frank Stella a acoperit un BMW intreg cu designul sau caracteristic in forma de grila. Acesta a fost urmat de o serie de artisti precum Roy Lichtenstein, Andy Warhol sau Robert Rauschenberg. In afara de modelul BMW Art Car creat de Rauschenberg, toate acestea au participat la cursa traditionala de 24 ore de la Le Mans, unele dintre ele bucurandu-se de un success remarcabil.

In anii 1980, colectia de masini BMW Art Car a castigat in varietate prin faptul ca s-au alaturat grupului si artisti de alte nationalitati, si cu stiluri diferite – cum ar fi austriacul Ernst Fuchs, australienii Ken Done si Michael Jagamara Nelson, japonezul Matazo Kayama sau spanionul César Manrique. Si gama de modele selectate ca BMW Art Cars s-a marit, intrand in joc si modele de serie pe langa cele de curse. Un exemplu celebru este cel al modelului BMW Z1 rosu, pictat de A.R. Penck in primavara anului 1991, de altfel primul artist german implicat in proiectul Art Car.

Cea mai recenta si totodata cea de-a 17-a masina BMW Art Car a fost pictata de Jeff Koons care a fost inspirat de modelul BMW M3 GT2. Masina a avut premiera la Paris in luna iunie.

BMW ne ofera acum intr-un videoclip povestea masinilor din colectia BMW Art Cars si ne duce in timp catre inceputuri.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account