Istoria BMW Motorrad, episodul VII, anii’80: avânt tehnologic și reinventare perpetuă

Istoria BMW Motorrad

Fiecare deceniu din istoria BMW Motorrad a fost unul palpitant, dar anii ’80 par să le întreacă pe toate!

Nu doar că apar modele noi, care scriu istorie, așa cum sunt R 80 G/S, K 100, K 1, dar bavarezii continuă să inventeze noi segmente de piață și să lanseze premiere tehnologice!

 

Dacă BMW R 100 RT este considerat motocicleta care a lansat segmentul touring, în 1980, odată cu lansarea modelului R 80 G/S, a apărut și o categorie de motociclete care continuă și azi să fie foarte căutate: enduro-tourerele mari, sau într-o exprimare mai actuală, motocicletele adventure.

 

Prescurtarea G/S însemna Gelände/Straße, adică „teren accidentat/stradă”, motocicleta de 797 cmc și 50 de cai putere, permițând deplasarea în off-road și descurcându-se excelent în orice situație pe asfalt.  R 80 G/S a creat senzație și pentru că era prima motocicletă cu o basculă mono-braț (sistemul BMW Monolever), care aducea avantajele unei rigidități îmbunătățite și ale unui proces facil de demontare a roții spate.

 

Hubert Auriol, Paris-Dakar, 1984

Tot la începutul anilor optzeci, BMW trimite acest boxer în deșert, la raliul Dakar, cu francezul Hubert Auriol în șa. Supranumit „Africanul” din cauza talentelor sale de navigator, pilotul BMW câștigă cel mai dur raliu din lume. Auriol repetă performanța în 1983, în timp ce în 1984 și 1985 belgianul Gaston Rahier este cel care își înscrie numele pe lista de câștigători a Dakarului. O face tot cu un BMW.

 

Inovațiile s-au ținut lanț: suspensia spate Paralever sistemul anti-blocare a frânelor, ABS sau suspensia față Telelever, care separa direcția de amortizare, grație arcului și amortizorului montate pe o basculă triunghiulară.

Sistemul Paralever prezent pe BMW R 100 GS

În transmsia cardanică, sistemul Paralever asigură reducerea forțelor reactive în suspensie la accelerație. Literalmente, termenul Paralever a fost conceput ca denumire pentru forma de paralelogram creată de cele patru elemente ale suspensiei spate: arborele cardanic și o pârghie plasată inițial inferior sunt paralele și formează o parte a paralelogramului.

 

Pentru a nu intra în detalii tehnice care nu fac subiectul acestui serial axat pe istoria mărcii, vom spune doar că se creează trei puncte de pivotare suplimentare: între cardan și roata dințată care angrenează roata spate și încă două, printr-o altă pârghie (latura scurtă a paralelogramului) ce conectează axul roții cu pârghia menționată inițial (a se vedea imaginea de mai sus, preluată de pe motofomo.com) . Articulațiile acestui paralelogram creează o basculă virtual mai lungă, evitându-se în mare măsură ridicarea și coborârea roții din spate a motocicletei la accelerare și decelerare.

 

BMW K 100

Ideea de a instala longitudinal un motor patru în linie alimentat prin injecție într-un cadru deschis din țeavă de oțel i-a aparținut lui Josef Fritzenwenger. Acesta semna certificatul de naștere al Seriei K, în 1983, prin K 100. Fritzenwenger punea pe masa BMW o soluție rară, întâlnită doar în cazul unor motociclete precum Indian, Henderson sau Excelsior, modele dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

BMW K 100 LT, o privire mai detaliată asupra motorului, transmisiei și sistemului ABS. Totul este foarte integrat. Denumirea „Compact Drive System” este cât se poate de potrivită.

Dar, inginerul plusa prin „răsturnarea” motorului pe o parte, ceea ce poziționa arborele cotit pe partea dreapta a motocicletei, în timp ce chiulasa, arborii cu came, injectoarele și bujiile se aflau pe partea stânga. Acest lucru îmbunătățea accesul la motor comparativ cu un design convențional, unde arborele cotit ar fi în partea de jos, iar chiulasa și piesele asociate se găsesc între blocul motor și partea superioară a cadrului superior.

 

BMW K 100 RS

Motorul, cutia de viteze care venea direct atașată acestuia și transmisia cardanică formau o singură unitate, denumită de BMW Motorrad „Compact Drive System”. K 100 s-a bucurat de succes într-o perioadă delicată, în care japonezele începuseră să dea de furcă industriei europene de motociclete. Motocicleta oferea 90 de cai putere la 8.000 rpm și era capabilă să atingă 215 km/h.

 

BMW K 100 RT

Familia K a crescut rapid, prin K 100 RS (un tourer sportiv), K100 RT, un super-tourer, care a avut atât de mare succes, încât a permis dezvoltarea unei model chiar și mai luxos. „impersonat” de K 100 LT. Iar acesta avea chiar să înlocuiască, în 1987, K 100 RT!

BMW K 100 LT

Însă, gama modelelor K nu se rezuma doar la lux, întrucât exista și un model popular, K 75, lansat în 1985 și disponibil într-o variantă cu semi-carenaj, carenaj doar far și naked, care s-a dovedit a fi și cea mai de succes.

 

BMW K 75

În 1988, a fost prezentat K 1, conceput pentru a arăta de ce este capabilă BMW Motorrad, dar și pentru a lansa noi tehnologii. Este vorba despre sistemul ABS electronic-hidraulic, o premieră mondială pentru industria moto.

 

K 1 se baza pe K 100 RS și avea noul motor cu patru supape pe cilindru, cu sisteme digitale de management, sistem paralever și roți ușoare cu trei spițe. De asemenea, cadrul era întărit, motorul avea și funcție portantă, iar ampatamentul fusese și el mărit cu 50 mm față de K 100 RS.

 

Motocicleta era aproape integral carenată, inclusive șaua pasagerului, iar carenajul roții față era conceput să funcționeze împreună cu cel al caroseriei, așa cum se întâmplă de ceva vreme în MotoGP. Etrierul cu patru pistonașe este plasat „undeva” în generoasa aripă a roții față.

 

Astfel, K 1 avea un coeficent de rezistență aerodinamică de doar 0.36-0.38, putând rula cu 240 km/h. Era una dintre cele mai rapide motociclete de 100 cai putere ale epocii!

 

R 80 GS. BMW nu a mai introdus o bară oblică între „Gelände” (off-road) și S („Straße” – șosea), permițând interpretarea „Geländesport” (off-road sport).

Revenind la off-road, în 1987 apăreau R 80 GS și R 100 GS, foarte asemănătoare din punct de vedere tehnic, cu puteri de 50 și respectiv 60 de cai. R 100 GS era modelul enduro cu cea mai mare capacitate cilindrică a acelor vremuri, boxerul având în epocă 980 cmc.

BMW R 100 GS

Ambele aveau sisteme Paralever și roti cu spițe, care permiteau montarea de anvelope tubeless. În 1989 este lansat BMW R 100 GS Paris-Dakar, care devine rapid preferata aventurierilor din întreaga lume. De altfel, BMW a vândut de trei ori mai multe GS-uri Paris-Dakar – sau PD, așa cum au fost rapid botezate – decât R 80 GS!

BMW R 100 GS Paris-Dakar

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account