Test Ride BMW CE 02: Cum am devenit un ninja urban
BMW CE 02 este un vehicul complet nou prezentat anul trecut de BMW Motorrad în gama Urban Mobility: nici motocicletă, nici scuter. Ei îi spun eParkourer și noi l-am plimbat, forjat și testat intens în jungla urbană din București. Iată primele noastre gânduri.
Foto: Dragoș Savu, Adrian Cobzașu
BMW CE 02 este, fără îndoială, unul dintre cele mai neobișnuite vehicule pe două roți cu care m-am dat vreodată. În primul rând, pentru că nu știu exact ce este. Nu e chiar motocicletă, pentru că arată prea mult ca o încrucișare între scuter, BMX și trotinetă electrică. Nu e nici scuter, pentru că nu ai spațiul pentru picioare în față, depozitare sub șa, motorul pe basculă etc. Nici BMW Motorrad nu îl vinde ca scuter sau ca motocicletă, denumindu-l eParkourer. Acel „e” din față vine de la propulsia electrică. Cuvântul „Parkourer” este cel care m-a făcut circumspect, inițial, pentru că Parkour este acel sport spectaculos (și foarte periculos) care implică salturi acrobatice și cățărări prin și peste obstacole urbane. Mulți producători vin cu afirmații sforăitoare în limbaj de marketing despre vreun model nou, cum că face, că drege, că revoluționează lumea. Când, de fapt, este vorba doar despre un nou vehicul similar cu toate celelalte existente până acum. Și mapa de presă BMW Motorrad despre CE 02 era plină de acel limbaj de marketing, care ne descria noul eParkourer ca fiind adresat tinerilor alternativi și dinamici, care fac scheme cu skateboard-uri în drumul spre școala unde au numai note mari, normal. Că dacă nu erau deștepți, nu-și luau CE 02.
Bașca, atunci când am luat noul CE 02 de la Moto Hub, tocmai mă dădusem jos din șaua unui BMW M 1000 XR. Lăsam așadar 201 cai-putere pentru 15 cai prăpădiți. Și o motocicletă „cu de toate”, care costă peste 31.000 de euro, pentru un vehicul urban care se conduce cu categoria A1. În plus, aveam cu mine un prieten și doi rucsaci mari, plini. Prietenul respectiv s-a uitat lung la șaua plată și îngustă a lui CE 02 și mi-a sugerat, timid, că ar putea lua metroul. Până la urmă, cât de mult loc să aibă doi hăndrălăi cu bagaje cu tot pe ceva care cântărește 132 kg? Și hai să zici că loc poate găsim, dar dacă se rupe cu noi? Am oftat adânc, am luat un rucsac invers, pe piept, prietenul a luat rucsacul al doilea în spate, ne-am înghesuit cumva pe „eParkourer” și am pornit la drum, în cel mai aglomerat trafic posibil al unei după-amieze în București. A durat fix trei minute ca dezamăgirea mea inițială să se transforme în entuziasm.
Știind că BMW CE 02 se conduce cu permisul A1, mă așteptam la senzațiile, performanțele și calitățile unui scuter de 125 cmc, cel mai apropiat echivalent pe care aveam experiență relevantă. Care, cu doi oameni nu tocmai mici plus bagaje, ar fi ajuns imediat la capătul cursei suspensiei, zguduindu-ne zdravăn ulterior la fiecare mică gropiță. Și ar fi accelerat greoi de la semafor, ar fi frânat anevoios și s-ar fi simțit nu foarte în elementul lui. Ei bine, micul bavarez electric era fix opusul. Suspensia lucra foarte bine pe denivelări, frânele erau fix cât trebuie de puternice și cuplul motorului electric era de-a dreptul spectaculos. Dar, la fel ca la fratele mai mare, CE 04, perfect controlabil atunci când ai nevoie de precizie și finețe, în spații înguste. Așa că am ajuns rapid în cealaltă parte a capitalei. Bine, am fi ajuns destul de rapid cu orice scuter de 125, dar am ajuns rapid și bucuros. Nu am simțit că trebuie să suport dezavantajele micului vehicul compact cu două roți, ca să mă pot bucura de avantaje, cum ar fi fost cazul cu un scuter convențional. Pentru că roțile groase și suspensiile zdravene par făcute pentru drumuri denivelate și complicate, frânele sunt performante și dozabile, echilibrul față/spate este demn de orice bicicletă de trial și micul CE 02 este cât se poate de controlabil, prietenos și, foarte important, distractiv.
Asta pentru că, la o primă vedere, datele tehnice sugerează „scuter de 125, dar electric” – adică 15 cai-putere, greutate de 132 kg, viteză maximă 95 km/h. Dar, dacă te uiți mai atent, observi cuplul maxim de 55 Nm, perfect comparabil cu al unei motociclete de cilindree medie. Dar, fiind vorba de un motor electric, cuplul vine instantaneu. Adică, mai ales în modul de conducere „Flash”, cel mai agresiv dintre cele trei, CE 02 pleacă de pe loc ca din pușcă și accelerează de la 0 la 50 km/h în 3 secunde. Există și modurile „Surf” (intermediar) și „Flow” (cel mai soft), dar accelerațiile sunt oricum excelente pentru categoria asta de vehicul. De fiecare dată când închizi accelerația, bateria folosește energia decelerării pentru a se încărca. Această frână de motor creată e foarte plăcută, odată ce îi prinzi schepsisul. În modul Flash regenerarea se face maxim de agresiv și, după ce te obișnuiești puțin cu frâna de motor, poți opri la semafoare fără să atingi frânele: trebuie doar să închizi „gazul” (haha) în momentul potrivit.
Pentru că e îngust și ușor, CE 02 e super manevrabil. Pentru că nu e foarte scurt și are o basculă lungă, e și stabil și îți dă încredere. Ciclistica este interesantă: pe viraje te simți ca pe motocicletă, la viteze mici, în spații înguste și denivelate, te simți ca pe un BMX electric uriaș. Poți urca orice bordură, poți sări de pe orice bordură, poți trece peste denivelări fără niciun fel de emoție. Totul se întâmplă în perfectă siguranță, pentru că există un control al tracțiunii și al frânei de motor care nu-ți permite să derapezi sau să destabilizezi eParkourer-ul. M-am simțit foarte în siguranță în orice moment, dar copilul năzdrăvan din mine ar fi vrut să poată dezactiva sistemele pentru un wheelie sau un drift. Singura schemă pe care ți-o permite CE 02 este derapajul roții spate pe frânare pentru că, la fel ca la toate vehiculele de A1, sistemul ABS există doar pentru frâna față. Și acolo te simți foarte în siguranță pentru că ampatamentul lui CE 02 este destul de lung, deci e foarte greu să scapi derapajele de sub control.
Șaua lungă și plată are avantajul că e spațioasă, joasă (75 cm) și îngustă. Dar este și destul de tare, deci nu tocmai confortabilă. Din fericire, nu prea vei sta mai mult de 20-25 de minute dintr-o dată pe ea, pentru că ajungi foarte rapid oriunde, indiferent de trafic. Există, opțional, și o șa mai bine capitonată pentru un plus de confort.
Un alt dezavantaj în materie de caracter practic îl reprezintă lipsa totală a spațiilor de depozitare. Majoritatea scuterelor abundă de soluții de depozitare, dar bateria și motorul ocupă tot spațiul de sub șaua lui CE 02. Opțional există un topcase și genți laterale textile, pentru a rezolva această problemă.
Autonomia nu mi-a dat emoții în cele câteva zile cât m-am învârtit prin oraș cu CE 02. BMW Motorrad a anunțat o autonomie de 95 km. Cu bateria încărcată la maximum, autonomia afișată era 76 km, dar, cu cât mergi mai lejer și traficul e mai aglomerat, cu multe opriri și porniri, autonomia scade foarte greu sau chiar crește. Cu cât mergi mai mult „întins”, pe artere principale fără trafic sau pe drumuri din afara orașului, cu viteză mare susținută, autonomia scade mai rapid. Cu încărcătorul rapid oferit opțional, BMW Motorrad spune că bateria se încarcă de la 20 la 80% în o oră și 40 de minute. Eu l-am alimentat de la priza de acasă și a durat puțin peste două ore să ajungă de la 40 la 100%. Încă un inconvenient în materie de caracter practic este faptul că încărcătorul respectiv nu are loc undeva sub șa, deci, dacă vrei să-l încarci pe unde te duci, trebuie să-l cari după tine și nu e tocmai mic sau ușor, ocupând cam jumătate din spațiul dintr-un ghiozdan măricel.
Apoi, costurile de rulare sunt cât se poate de reduse. Într-un regim de utilizare de „huligan” (modul Flash, accelerări serioase, distracție), consumul afișat de bordul TFT compact este de 6 kWh/100 km. Adică plătești 4 lei/100 km pentru curentul electric consumat. Un scuter de 125, în același regim de utilizare, va consuma undeva la 2,5 l/100 km, deci cam 22 lei/100 km. Tot ieftin, dar nici pe departe atât de ieftin cât un CE 02. În plus, reviziile ar trebui să fie simple și ieftine, căci nu ai ulei de schimbat, nici filtre. Până și plăcuțele de frână ar trebui să te țină foarte mult dacă înveți să te joci cu frâna de motor. Partea mai puțin bună este că vei avea nevoie de economia respectivă ca să amortizezi investiția deloc mică. Un BMW CE 02 standard costă 8.500 de euro și, în versiunea Highline testată de noi, care include modul Flash, încărcătorul rapid, manșoane încălzite și conectivitatea Bluetooth cu telefonul, costă cu 880 de euro mai mult, deci 9.380 de euro. Sigur, poți scădea 2.300 de euro, echivalentul unui ecotichet, dar tot trebuie să te desparți de aproximativ 7.000 de euro pentru ceea ce este, în esență, un vehicul de categorie A1. Sigur, unul care arată mai interesant, merge mai tare, consumă mai puțin, are ciclistică, suspensii și frâne mai bune decât orice concurent din categorie. Și care se va putea conduce în curând cu permisul de categoria B. Dacă aș fi un șofer sătul de stat în trafic, dar insuficient de pasionat cât să-mi iau permis moto, aș bugeta următoarea mea mașină cu fix 7.000 de euro mai ieftină și mi-aș face viața mai ușoară. Și mult, mult mai plăcută.