BMW Seria 3 surclasează Tesla Model 3 la testele Euro NCAP pentru sistemele de condus asistat

Una e reclama, alta e realitatea. Noile teste Euro NCAP arată că sistemele avansate de asistare a condusului nu sunt la fel de cooperante în cazul lui tesla Model 3, în comparație cu cele ale lui BMW Seria 3. Astfel, modelul bavarez primește calificativul maxim Very Good, iar cel american este cotat doar cu nivelul Moderate.
Sistemele de asistare a condusului sunt ajută la sporirea evidentă a siguranței. Aș spune chiar că te învață să ai atenție distributivă. Desigur, dacă ai bunul simț să le asculți indicațiile, avertizările și feedback-ul. Însă, în realitate, când aceste sisteme sunt avansate și chiar dau senzația de condus măcar semi-autonom, șoferul începe să se relaxeze crezând că mașina e capabilă să vegheze în locul lui și să ia decizii sigure. Însă nu am ajuns chiar la acel nivel de tehnologie și este de-a dreptul periculos, dacă sistemele nu te mențin implicat în responsabilitatea condusului. Asta vrea să dovedească și testele Euro NCAP.
Sistemele de asistare la mersul pe autostradă sunt proiectate pentru a reduce oboseala și spori siguranța. Acestea mențin viteze constante și distanțe sigure în raport cu mașina din față și intervin pentru ca automobilul să rămână între marcajele benzii pe care rulează. Este vorba despre sisteme precum cruise controlul adaptiv și sistemele care corectează automat direcția.
Euro NCAP testează aceste sisteme din două puncte de vedere. Unul notează competența la asistare (Vehicle Assistance), monitorizând cât de mult susțin atenția șoferului și mențin implicarea lui în condus. Iar al doilea factor luat în calcul este intervenția mașinii în situațiile critice (Safety Backup). Euro NCAP a creat un sistem de notare pentru acestea, menit să fie ușor de înțeles pentru clienți. Așadar, în urma punctajelor mașinile primesc unul dintre cele 4 calificative: Entry, Moderate, Good și Very Good.
În noua sesiune de teste, Euro NCAP a probat sistemele noilor modele Audi Q8, BMW Seria 3, Ford Kuga, Mercedes-Benz GLE, Nissan Juke, Peugeot 2008, Renault Clio, Tesla Model 3, Volkswagen Passat și Volvo V60. Dintre acestea doar BMW Seria 3, Mercedes-Benz GLE și Audi Q8 au obținut calificativul Very Good.
Euro NCAP explică: „Rolul de pionierat pe care Tesla îl are în tehnologia condusului autonom se reflectă în scorurile de top primite la capitolele Vehicle Assistance și Safety Backup. Cu toate acestea, sistemul său Autopilot face puțin pentru a menține șoferul implicat în condus. Strategia sa distinctă pentru controlarea direcției dă impresia fie că mașina se conduce singură, fie că șoferul are control total, iar sistemul este mai mult autoritar decât cooperativ. Din punctul de vedere al notării, mașina este serios depunctată de performanțele sale la capitolul implicării șoferului și ajunge să i se dea calificativul Moderate. Partea bună este că Tesla oferă actualizări de tip over-the-air și poate introduce rapid îmbunătățiri ale performanțelor, după cum a arătat că face în anii recenți.”
Euro NCAP subliniază că BMW denumește într-un mod adecvat sistemul său Driving Assistant Professional, fiindcă reflectă funcțiile sale. Iar materialele promoționale și cartea tehnică indică în mod corect limitările și abilitățile sistemului. Iată și restul descrierii oferită de Euro NCAP despre sistemele Seriei 3:
„Informațiile despre statusul mașinii sunt clare, iar Seria 3 oferă un head-up display care afișează statusul sistemului în linia directă în care șoferul privește. BMW a echipat Seria 3 cu o cameră în interior, dar nu este folosită în funcțiile testate la capitolul monitorizării șoferului și depinde doar de impulsurile date prin mișcarea volanului. Sistemul balansează mișcările volanului făcute de șofer cu cele care ghidează pentru menținerea benzii, promovând un condus în cooperare.
BMW combină informațiile despre limitele de viteză bazate pe datele de la navigație, cu cele captate de camera video în timp real, pentru a gestiona reperele despre semnele de limitare a vitezei fixe, variabile și temporare. Sistemul adaptează viteza pentru configurația următoarei porțiuni de traseu, precum pentru viraje și intersecții. Seria 3 răspunde pentru a evita în majoritatea scenariilor în care a fost testat cruise controlul adaptiv și necesită intervenția frânei de urgență automată în testele mai critice, precum cele cu vehicule oprite sau care îi taie fața. Șoferul este asistat în virajele cu parcurs în formă de S, mașina rămânând pe bandă la toate vitezele din test. Vehiculul are un sistem Active Blindspot conceput pentru a preveni schimbarea benzii când există riscul ciocnirii mașinilor adiacente. Nu este oferită o funcție de asistare la schimbarea benzii. În cazul în care șoferul nu răspunde, BMW-ul face o oprire controlată pe banda sa. Dacă radarul sau camera sa sunt blocate, Seria 3 oferă o avertizare din timp și previne activarea sistemului.
BMW Seria 3 excelează la nivelul de asistare din partea vehiculului (Vehicle Assistance), având un nivel similar de implicare a șoferului (Driver Engagement), rezultând un sistem de performanță înaltă cu comportament echilibrat. Euro NCAP a testat cel mai nou sistem Driving Assistant Professional disponibil la momentul testării. BMW poate îmbunătăți funcțiile sistemului și de la distanță prin actualizări de software over-the-air.”
Pentru ca această comparație între BMW Seria 3 și Tesla Model 3 să fie cât mai corectă și clară, redăm și concluziile oferite de Euro NCAP despre automobilul american:
„Numele Autopilot pentru sistemul Tesla nu este adecvat fiindcă sugerează automatizarea completă. Materialele promoționale sugerează automatizare, în timp ce manualul indică în mod corect limitările abilităților acestui sistem, ceea ce ar putea conduce la confuzie. Informațiile despre status sunt clare, dar Model 3 nu oferă un head-up display care să arate informațiile sistemului în linia directă în care privește șoferul. Deși Tesla este echipată cu o cameră internă, aceasta nu este folosită pentru monitrizarea șoferului și depinde doar de impulsurile volanului pentru a vedea implicarea șoferului. Sistemul opune rezistență la mișcările de volan făcute de șofer, iar apoi se dezactivează, limitând condusul cooperant.
Pe autostradă Tesla folosește informații despre limitele de viteză venite de la navigație pentru a gestiona schimbările de viteză pe acest tip de traseu, dar răspunde la indicatoare de limitare a vitezei care sunt variabile sau temporare doar pe șosele urbane. Sistemul adaptează viteza pentru porțiunile de drum care urmează, precum viraje și intersecții. Model 3 răspunde pentru a evita coliziunea în toate scenariile pentru cruise controlul adaptiv și are nevoie de intervenția sistemului automat de frânare de urgență doar în cele mai critice situații când un vehicul îi apare în față. Șoferul este susținut pe virajele cu parcurs de tip S, mașina rămânând în centrul benzii la toate vitezele. Vehiculul are un sistem Active Blindspot conceput pentru a preveni schimbarea benzii când există riscul ciocnirii mașinilor adiacente. O funcție pentru asistarea la schimbarea benzii este de asemenea oferită. În cazul când șoferul nu răspunde, Tesla face o oprire controlată pe banda de rulare. Dacă radarul sau camera sunt blocate, Model 3 oferă o avertizare din timp și previne activarea sistemului.
Tesla Model 3 excelează la nivelul asistării oferită de vehicul, dar nu reușește să echilibreze acel nivel înal de asistare cu un nivel similar de implicare a șoferului, ceea ce poate conduce la o încredere prea mare în sistem. Euro NCAP a testat cea mai recentă versiune AutoPilot disponibilă la momentul testului. Tesla poate îmbunătăți funcțiile sistemului de la distanță, prin actualizări de software făcute over-the-air.”
