Interviu cu Jacek Frohlich, Designer de exterior BMW Seria 5

La Salonul auto de la Geneva, “fratele” mai mare, BMWBlog.com a avut ocazia de a sta de vorba cu Jacek Frohlich, designerul de exterior al noului BMW Seria 5.
Jacek Frohlich are 44 ani, este cetatean german nascut in Polonia, a studiat Arhitectura la Universitatea Sileziana de Tehnologie din Gliwice, Polonia (Master absolvit in 1989) si la Universitatea de Stiinte Aplicate in Design, Tehnologie si Afaceri la Pforzheim (1989-1993).
Este designerul responsabil de BMW Seria 5, unul din produsele de baza ale constructorului bavarez. In cadrul interviului, Jacek ne povesteste despre noul limbaj de design, despre provocarile de design legate de reglementarile privind siguranta pietonilor, si despre procesul de design, de la faza incipienta pana la livrare.
BB: Care a fost punctul de plecare pentru noul design? Ce ati incercat sa realizati cu noua Seria 5?
JF: Am vrut sa creez o masina foarte eleganta si sportiva la rulare; sportivitatea este ideea de baza. Dar…trebuia sa fie o masina foarte clasica, nu extrem de avangardista. Am incercat sa fac ceva cu suprafetele astfel incat masina sa isi arate muschii. O masina bine cladita, sportiva.
BB: De ce este noul design atat de diferit de cel al modelului E60?
JF: Deoarece ceea ce am incercat cu E60 a fost sa facem masina sa arate mult mai avangardist. Doar avangardist.
BB: Exista la noua Seria 5 elemente de design preluate de la alte modele BMW?
JF: Am vrut sa pastram infatisarea unui BMW, asa ca a trebuit sa arate ca o masina din familia BMW, dar cu un caracter propriu. Ne-am jucat cu cateva detalii, cu cateva caractestici tipice BMW – de exemplu grila rinichi, blocurile optice spate in forma de L si Hofmeister Kink – caracteristici BMW foarte tipice pe care le folosim la toate masinile noastre.
BB: Uitandu-ne la capota, vedem o serie de linii, similare unora prezente la modele mai noi. E corect sa presupunem ca aceasta e o caracteristica pe care o vom vedea aplicata si la viitoarele masini?
JF: E drept ca la contur are de-a face cu Seria 7. Iar liniile din interiorul capotei au legatura cu Z4, caci aceasta e o masina foarte sportiva, in timp ce Seria 7 e foarte reprezentativa. Asadar am incercat sa le amestec, iar suprafetele care se creaza intre linii sunt foarte puternice, foarte expresive.
BB: La ce elemente de design ati petrecut cel mai mult timp pentru a le face „cum trebuie”? Din discutiile anterioare cu Adrian von Hooydonk, am aflat ca dupa ce designul e finalizat, designerii se plimba de mai multe ori in jurul masinii pentru a o rafina si pentru a privi detaliile fine.
JF: Cred ca e vorba de aripa spate, am incercat sa o fac cat mai puternica posibil. Nu e un lucru usor de realizat. M-am jucat mult cu luminile si umbrele pentru a-i oferi o infatisare musculoasa.
BB: Dati-ne exemple de cateva elemente de design care nu ies imediat in evidenta pentru privitor/cumparator. De exemplu, Seria 7 are acel element aerodinamic pe stopuri, sau zona 3D din jurul Hofmeister Kink.
JF: La noua Seria 5, e vorba doar de liniile aerodinamice de pe panoul de sub bara spate.
BB: Ce ati fi putut face diferit la designul partii frontale din cauza faptului ca suspensiile utilizeaza dublu brat de tip wishbone?
JF: Nimic, cred (razand). Sunt foarte multumit de partea frontala, si designul e exact cum arata in primele schite. Desigur, exista cateva elemente tehnice pe care trebuie sa le iei in calcul, dar designul a iesit exact cum am vrut sa fie.
BB: Ati intampinat greutati la designul partii frontale datorita reglementarilor stricte de siguranta din Europa?
JF: Nu. Am primit multe intrebari pe tema aceasta. Am incercat sa proiectam totul foarte bine, astfel incat nimeni sa nu observe ca avem aspecte tehnice noi pe care trebuie sa le luam in calcul. Este exact ca designul din schitele initiale, si totul se reflecta pe masina.
BB: Ati spune ca e mai dificil acum sa proiectati o masina datorita acelorasi Reglementari de siguranta, comparativ cu acum 5 ani?
JF: Oh, da, desigur, deoarece capota trebuie sa fie pozitionata mai sus si e complicat sa o proiectezi. Chiar e pozitionata mai sus, dar la nivel optic am incercat sa o facem sa arate mai jos. E vorba de cum poti face acest lucru posibil, si asta face parte din meseria mea.
BB: A existat in mod deosebit vreun metal sau vreun material utilizat la designul Seria 5 cu care a fost dificil de lucrat? Stiu de exemplu ca ati folosit aluminiu si diverse elemente pentru a mentine o greutate redusa.
JF: Cu plasticul e usor de lucrat, pentru ca il poti modela cum vrei. Aluminiul e putin mai dificil decat plasticul sau metalul, dar am reusit sa facem asta.
BB: Ce elemente de design, fie din mediul natural sau mediul non-auto au contribuit la aspectul estetic de ansamblu al noii Seria 5? Intalnim vreo influenta externa, din afara lumii auto?
JF: Sunt o serie de influente, dar nu poti sa afirmi exact ca un anumit lucru are influenta asupra celorlalte. Au fost multe elemente care mi-au venit in minte, le-am amestecat, si iata ce-a iesit. Am vrut sa realizez ceva care sa aibă putere, spre exemplu la suprafete: sa arat puterea suprafetelor, cum sunt acestea construite, cu lumini si umbre. Dar nu a existat doar un singur element care sa-mi influenteze lucrarile creative.
BB: Cu ce suprafete au avut cel mai mult de lucru inginerii de productie? A existat vreo suprafata in mod special asupra careia a fost dificil sa se ajunga la un acord?
JF: Ce a fost dificil de realizat a fost in jurul Hofmeister Kink – acolo nu e chiar o suprafata, e o linie de imbinare care a fost dificil de implementat pentru cei de la departamentul tehnic, dar impreuna cu seful de proiect am gasit o cale sa o punem in practica.
BB: Exista vreun element de design de care sunteti mandru in mod deosebit? Ati mentionat partea frontala.
JF: Sunt foarte mandru de partile laterale si de aripa spate – arata foarte puternica si imi place tare mult. Cand ma uit la aripa spate, sunt foarte mandru. Si imi place mult si capota cu liniile sale, si felul in care liniile de umbra se joaca cu lumina de pe capota si cu suprafetele dintre ele. Sunt foarte mandru de acele suprafete.
BB: Cunoastem o serie de designeri care nu reusesc sa conduca imediat masinile pe care le-au proiectat. Ati avut ocazia sa o conduceti?
JF: Da, un 530 diesel.
BB: Cum se compara cu modelul anterior E60? E mai dinamica, mai sportiva?
JF: La inceput am crezut ca de fapt conduc o Seria 3, caci e o masina foarte dinamica.
BB: Cu cat timp inainte ati inceput sa proiectati masina? Stiu ca procesul intern implica mai multe runde de competitii interne de design.
JF: Prima schita pe care am inceput-o a fost in noimebrie 2005, si acesta a fost momentul de pornire a acestui nou model. Dupa primele schite treci la urmatoarea etapa, modelul din lut. Asta dureaza un an, si apoi dupa inca un an tot mai ai nevoie de jumatate de an pentru a pune totul la punct si a face totul exact cum trebuie sa fie, dupa care se merge cu masina la productie, si chiar si acolo mai sunt cateva mici detalii pe care trebuie sa le pui la punct. Dar ca sa sintetizam, am inceput masina in 2005.
BB: Jacek, iti multumim pentru timpul acordat si asteptam cu nerabdare sa vedem numele tau si pe modelele viitoare produse de BMW!
