VIDEO: 5 motive pentru care noul BMW M3 este o mașinărie concepută pentru drift-uri
Noul BMW M3 Sedan este o școală de drift pe 4 roți, care te învață să-i reglezi toate reflexele și sistemele pentru a obține deparaje de nota 10.
A devenit deja comun pentru mașinile sport să afișeze to felul de grafice și măsurători despre condusul dinamic. De exemplu, BMW M3 are funcția M Drift Analyser, care afișează pe ecranul din centrul planșei de bord informații despre lungimea driftului, unghiul și traiectoria acestuia. Însă ce face într-adevăr ca noul M3 să-ți devină profesor de drift sunt abilitățile sale dinamice și posibilități surprinzător de variate în care îți permite să-i calibrezi în mers fiecare parametru tehnic. Astfel, în cele ce urmează am listat principalele motive pentru care BMW M3 dovedește că a fost conceput din start ca o mașinărie de drift.
Tracțiune spate, chiar și pentru versiunile cu sistem de tracțiune integrală
La debutul comercial din martie 2021, noile BMW M3 Sedan și BMW M4 Coupé vor fi propuse conform tradiției cu tracțiune la puntea spate, completată de diferențialul spate M Activ are grijă să dozele cuplul între roți. Însă din vara lui 2021 vor fi livrate și versiunile cu tracțiune integrală pentru modelele M3 și M4 Competition.
Vestea bună este că, la fel ca și în cazul lui BMW M5, sistemul de tracțiune integrală M xDrive permite șoferului să comute într-un mod în care mașina rulează exclusiv cu tracțiune la roțile punții posterioare. Chiar și în modul normal, M xDrive este calibrat pentru a livra cuplul cu prioritate către roțile din spate. Iar șoferul poate selecta modurile 4WD, 4WD Sport (direcţionează o proporţie mai mare a cuplului motor către roţile spate) și, nu în cele din urmă, 2WD (disponibil când se deconectează sistemul DSC de control dinamic al stabilităţii).
Sistem de control al tracțiunii cu până la 10 moduri de reglaj
Diferențialul M Activ, precum și sistemul de tracșiune integrală M xDrive, lucrează împreună cu DSC-ul. Iar pentru prima oară, M3 și M4 beneficiază și de noul sistem M Traction Control. Acesta oferă șoferului posibilitatea de a alege între nu mai puțin de 10 moduri de reglaj pentru DSC. Cu alte cuvinte, calibrezi după bunul plac măsura în care sistemul permite roților să derapeze. Astfel, în funcție de aderența asfaltului sau suprefeței pe care faci drift, poți să ajustezi limitarea derapării.
Până la 510 cai putere, răcoriți cu un sistem de răcire performant
Propulsorul de 3 litri, cu 6 cilindri în linie, dispune de M TwinPower Turbo cu două turbocompresoare cu răcire indirectă a aerului de supraalimentare. În varianta de bază, motorul livrează 480 CP la 6.250 rpm și cuplu maxim de 550 Nm între 2.650 și 6.130 rpm. Iar versiunea Competition produce 510 CP la 6.250 rpm și cuplu de 650 Nm între 2.750 și 5.500 rpm.
Dar este foarte important și cum sunt descătușate aceste resurse și cât de andurante sunt în timpul rundelor repetate de drift, când sistemul de răcire este solicitant într-un mod intens.
În primul rând, motorul trage aer în “piept” printr-un sistem de admisie a aerului cu debit care susține performanța. Și are sistem de injecţie directă pe benzină care funcţionează la o presiune maximă de 350 bar. Acestea ajută la răspunsul prompt.
Iar BMW a implementat și măsuri speciale pentru ca sistemul de propulsie să își păstreze temperaturile optime când este împins la limită pe circuit. Astfel, constructorul bavarez explică: „Un modul de răcire central este acompaniat de două radiatoare de înaltă temperatură aflate în pasajele roţilor. La modelele Competition, sistemul include şi un răcitor suplimentar pentru uleiul de motor şi un răcitor separat pentru uleiul de transmisie. Competenţa în motorsport acumulată de BMW M GmbH îşi face simţită prezenţa şi în conceperea sistemului de alimentare cu ulei. Baia de ulei a motorului are două camere separate şi un canal de absorbţie integrat. O etapă suplimentară de absorbţie permite ca pompa de ulei cu program de control să tragă lubrifiantul din camera mai mică şi intervine atunci când trebuie depăşite acceleraţiile laterale şi longitudinale extreme.”
Transmisie manuală sau automată, cu funcții inteligente care îți lasă ție controlul
BMW a ascultat dorințele celor care sunt fani ai reței clasice pentru automobile sport. Drept urmare, noua generație a modelelor BMW M3 Sedan și BMW M4 Coupé se pot mândri cu faptul că sunt echipate cu o cutie de viteze manuală, propusă exclusiv pentru versiunile cu 480 CP. Constructorul german subliniază că această transmisie manuală cu 6 trepte se remarcă prin precizie și cursa scurtă a levierului. Iar treptele sale sunt etajate special pentru a respecta regimul de performanțe al motorului.
Totodată, cutia de viteze manuală este prevăzută cu un așa-zis „asistent la schimbarea vitezelor”, denumit Gear Shift Assistant. Acesta foloseşte controlul turaţiei pentru a asigura o funcţionare fără patinare, când faci manevrele de retrogradare în timp ce frânezi în viraje. Dar dacă simți că te descurci mai bine pe cont propriu și nu vrei intervenția asistentului, atunci poți dezactiva această funcție din meniul iDrive.
Cutia de viteze manuală oferă și un avantaj de 25 de kilograme față de modelele Competition, care sunt propuse doar cu transmisia automată M Steptronic cu dublu ambreiaj, pentru a exploata cei 510 CP. Însă cutia de viteze automată știe mai multe trucuri. Cele 8 trepte pot fi selectate nu doar automat, ci și manual, folosindu-se padelele din spatele volanului. Când șoferul comută în modul manual, transmisia nu urcă de automat într-o treptă superioară, chiar dacă ajunge la plafonul de turații. Așa îl lasă pe șofer să dicteze singur momentul schimbării de trepte. Modul manual al transmisiei M Steptronic are și funcția de retrogradare multiplă, până la ultima treaptă de viteză posibilă. Tot ce trebuie să facă șoferul este să țină presată clapeta de retrogradare în timp ce accelerează.
Totodată, pe maneta schimbătorului de viteze se poate vedea butonul sistemului Drivelogic. De ala acesta se poate selecta rapid unul dintre cele trei programe ale transmisiei. Între aceste este și modul care oferă un răspuns calibrat pentru mersul pe circuit.
Controlezi reflexele suspensiilor, frânelor și direcției, având diverse moduri de reglaj
Distribuire a masele în raport egal între cele două punți, centrul de greutate coborât, rigiditatea torsională crescută de ranforsările suplimentare și ecartamentele late sunt baza unui automobil care promite un comportament foarte agil.
Dar mai mult de atât, suspensiile, precum și sistemele de direcție și frânare pot fi calibrate în mers după cum consideri mai potrivit pentru a simți și controla cât mai precis mașina în timpul derapajelor.
Din echiparea standard a modelelor BMW M3 Sedan și BMW M4 Coupé fac parte suspensiile M Adaptive, care au amortizoare controlate electronic. Sistemul de control al suspensiilor monitorizează constant cu ajutorul unor senzori mișcările caroseriei, condițiile carosabilului și parametri sistemului de direcție. Astfel, răspunsul fiecărui amortizor este ajustat individual, cu ajutorul valvelor controlate electromagmetic. Totul se întâmplă în doar câteva milisecunde. Șoferul poate selecta și unul dintre cele 3 moduri de reglaj Comfort, Sport și Sport Plus. Modul Sport Plus este potrivit pentru peformanță pe asfaltul necariat al circuitelor.
Se pot alege două tipuri de sisteme pentru frânare, dar ambele sunt concepute pentru performanță înaltă și anduranță. Standard este oferit sistemul de frânare M cu discuri din material compozit. La roțile din față acestea au etriere cu 6 pistonașe și discuri cu diametru de 380 mm. Iar la puntea spate discurile au 370 mm. Opțional sunt propuse frânele M cu discuri din ceramică și carbon. Acestea au discuri de 400 mm la puntea frontală, respectiv 380 mm la cea din spate. Totodată, indiferent de sistemul de frânare ales, șoferul are mereu posibilitatea de a selecta reglajele Comfort sau Sport pentru nivelul de presiune care trebuie aplicat pedalei de frânare. În modul Sport, pedala oferă un răspuns foarte prompt.
Tot două reglaje oferă și sistemul de direcție M Servotronic. Acesta are raport de demultiplicare variabil, precum și asistare în funcție de viteza de deplasare. Iar în modul Sport oferă un nivel sporit de feedback în volan și reglează forța necesară rotirii volanului, astfel încât să crească precizia manevrelor.