VIDEO: Facelift-ul lui BMW Seria 8 Cabriolet versus noul Mercedes-AMG SL
În octombrie 2021 Mercedes-Benz a dezvăluit noua generația a modelului SL. Iar BMW îi răspunde acum cu o versiune actualizată a modelelor Seria 8 și M8. În cele ce urmează am comparat atât motorizările și performanțele celor două modele, cât și principalele noutăți prin care BMW Seria 8 își păstrează prospețimea în fața rivalului Mercedes-AMG SL.
ARTIFICIILE DE DESIGN AMPLIFICĂ PERSONALITATEA SOFISTICATĂ ȘI SPORTIVĂ
Noul Mercedes-AMG SL este lansat în format cabriolet, urmând ca apoi să fie derivat pe baza sa modelul GT. În schimb, cei care preferă marca bavareză pot alege formatele BMW Seria 8 Coupé, BMW Seria 8 Cabriolet şi BMW Seria 8 Gran Coupé, disponibile și în versiunile de performanță înaltă M8 și M8 Competition.
SL adoptă limbajul estetic al modelelor CLS și Mercedes-AMG GT cu 4 uși. Această asemănare se remarcă la nivelul farurilor, stopurilor și grilei frontale, care are lamele subțiri verticale tipice modelelor AMG. Grila este încadrată de farurile care integrează tehnologia DIGITAL LIGHT LED. Desigur, decupajele ample din spoilerul frontal accentuează aspectul sportiv al acestui model care trebuie să înfrunte o diversitate de rivali cu pedigree, printre care se numără BMW M8 Cabriolet sau versiunile lui Porsche 911 Cabriolet. Deși liniile generale ale caroseriei lui Mercedes-AMG SL sunt fluide, necomplicate, el ascunde un element cu rol aerodinamic, care îi sporește și aspectul cu personalitate dinamică. Este vorba despre eleronul ascuns la nivelul portbagajuliu. Acesta se ridică automat când se rulează cu viteze mai mari de 80 km/h, pentru a îmbunătății apăsarea aerodinamică la puntea spate și implicit stabilitatea dinamică. De asemenea, există un element aerodinamic extensibil și în partea inferioară a mașinii, înaintea motorului. Aceste se extinde 40 mm când se ating viteze de peste 80 km/h.
BMW Seria 8 are proporții mult mai evidente de cabriolet cu 2+2 locuri, fiind mai lung decât Mercedes-AMG SL. De exemplu, BMW M8 Cabriolet măsoară 4.867/1.907/1.353 mm (lungime/ lățime/înălțime) și ampatament de 2.827 mm, iar Mercedes-AMG SL 63 4MATIC+ are dimensiuni de 4.705/1.915/1.353 mm și ampatament de 2.700 mm. Însă aspectul modelului bavarez inspiră, de asemenea, un caracter sportiv. Mai ales pentru că odată cu facelift-ul toate versiunile BMW Seria 8 au pachet de caroserie sport M. În plus, modelele M850i xDrive se disting și prin carcasele oglinzilor exterioare în stilul celor tipice lui BMW M8.
Însă elementul de notate principal este noua grilă frontală iluminată a modelelor BMW Seria 8. Această grilă are un nou design pentru lamele verticale duble și o așa-zisă iluminare în cascadă denumită Iconic Glow. Grila iluminată nu este disponibilă și pentru modelele M8, însă celelalte versiuni de motorizare sunt echipate standard cu Iconic Glow. Totodată, fac parte din dotarea standard farurile LED adaptive cu distribuţie variabilă a luminii. Acestea au și lumini adaptive pentru viraje şi asistentul BMW Selective Beam pentru faza lungă, care evită orbirea celorlalți participanți la trafic. Iar opțional sunt oferite farurile cu tehnologie laser.
NOILE SISTEME DE INFOTAINMENT SE ÎNTREC ÎN ECRANE CÂT MAI MARI
Un element de design funcțional prin care se remarcă noul Mercedes-AMG SL este ecranul din centrul planșei de bord, care face parte din noua generația a sistemului infotainment MBUX regăsit la Mercedes-Benz Clasa S. Acest display tactil dispus vertical are diagonală de 11,9 inch, iar unghiul său de înclinare este reglabil. Această funcție inedită este utilă când se conduce decapotat, deoarece șoferul poate regla înclinarea ecranului astfel încât razele soarelui să nu se reflecte în display și să nu reducă vizibilitatea.
Interfața digitală care definește postul de conducere al lui Mercedes-AMG SL mai include instrumentarul de bord cu ecran LCD de 12,3 inch, precum și sistemul head-up display.
Odată cu facelift-ul, modelele din gama BMW Seria 8 beneficiază la rândul lor de un sistem infotainment actualizat. Principala noutate este noul ecran central din planșa de bord, care este dispus pe orizontală și are diagonală crescută de la 10,25 (26,04 cm) la 12,3 inch (31,24 cm). Acesta face parte din sistemul BMW Live Cockpit Professional, care este acum echipare standard pentru noile BMW Seria 8 Coupé, BMW Seria 8 Cabriolet şi BMW Seria 8 Gran Coupé. Acest sistem infotainment include și instrumentarul de bord digital de 12,3 inch și sistemul head-up display.
O asemănare între Mercedes-AMG SL și BMW Seria 8 Cabriolet este faptul că păstrează din șarmul decapotabilelor clasice, amândouă având acoperiș textil. Acesta are și avantajul unei greutăți mai mici decât ar fi avut un acoperiș metalic. Atât în cazul lui Mercedes-AMG SL, cât și al lui BMW Seria 8 Cabriolet, soft top-ul se ridică și se pliază electric în doar 15 secunde. Noul SL permite acționarea soft top-ului și în mers, până la 60 km, în timp ce la Seria 8 Cabriolet această funcție este disponibilă până la 50 km/h.
MOTORIZĂRI DE PERFORMANȚĂ ÎNALTĂ ÎN AMBELE TABERE
Mercedes-AMG SL debutează cu două versiuni de putere ale motorului V8 biturbo de 4 litri. Și, pentru prima oară în istoria sa, SL are tracțiune integrală. Adică sistemul AMG Performance 4MATIC+ care variază continuu distribuirea cuplului între cele două punți. Totodată, resursele motorului sunt strunite și cu ajutorul transmisiei AMG SPEEDSHIFT MCT 9G (cu 9 trepte).
Modelul de top este pentru moment Mercedes-AMG SL 63 4MATIC+, care livrează 585 CP și 800 Nm. Cântărește 1.970 kg, sprintează de la 0 la 100 km/h în 3,6 secunde și atinge viteza maximă de 315 km/h.
Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+ produce 476 CP și 700 Nm. Cântărește cu 20 kg mai puțin decât SL 63 și gonește de la 0 la 100 km/h în 3,9 secunde. Iar viteza sa maximă este de 295 km/h.
BMW Seria 8 Cabriolet este disponibil cu o varietate mai mare de motorizări. Vârful de gamă este BMW M8 Competition Cabriolet, care este animat de versiunea cu 625 CP și 750 Nm a motorului V8 de 4,4 litri cu tehnologie M TwinPower Turbo. Acest motor este cuplat la transmisia M Steptronic, care are funcție Drivelogic pentru selectarea modului în care schimbă cele 8 trepte. La fel ca toate modelele M8, modelul cabrioletul bavarez beneficiază de versatilitatea sistemului de tracțiune integrală M xDrive. Acesta oferă 3 moduri de rulare. Pe lângă setarea 4WD de bază, șoferul poate alege modul 4WD Sport, care direcţionează o și mai mare parte a cuplului către roţile din spate. Iar prin dezactivarea sistemului DSC (controlul dinamic al stabilităţii), poate fi activat modul 2WD, în care se rulează doar cu tracțiune la puntea din spate.
Deși cântărește 2,1 tone, BMW M8 Competition Cabriolet accelerează de la 0 la 100 km/h în 3,3 secunde și atinge viteza de 305 km/h (dacă se alege pachetul M Driver).
BMW M8 Cabriolet este disponibil și în varianta de bază, cu 600 CP și 750 Nm, care „prinde suta” în 3,4 secunde.
Și modelul BMW M850i xDrive Cabriolet are tot un V8 de 4,4 litri, dar este reglat pentru a livra 530 CP. Iar 840i completează opțiunile de motorizări pe benzină, având un motor de 3 litri, cu 6 cilindri dispuși în linie. BMW 840i Cabriolet dezvoltă 333 CP și poate fi ales în versiuni cu tracțiune spate sau cu tracțiune integrală xDrive. Nu în cele din urmă, BMW Seria 8 Cabriolet este propus și cu motorizare diesel. Acest model denumit 840d este disponibil doar cu tracțiune integrală xDrive și are propulsor turbo diesel de 3 litri, cu 6 cilindri, care produce 340 CP. Pentru o eficiență sporită, motorizarea lui 840d integrează un sistem mild-hybrid de 48 de volți.