#RacingMIMI – final de sezon în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă, un nou început
#RacingMIMI a încheiat un prim sezon de experimente şi multe provocări, reuşind să ducă la final fiecare cursă din Campionat Naţional de Viteză în Coastă din acest an. Ultima etapă a fost celebra cursă de la Poiana Braşov, una încărcată de zeci de ani de tradiţie în motorsport, organizată în weekendul 9-10 octombrie.
Etapa de 5 km de pe faimosul Drum al Poienii a adunat o participare-record pentru acest an, cu 93 de automobile anunţate pentru start. Traseul lung şi rapid nu este unul care a favorizat o clasare foarte bună pentru MIMI, la aceasta s-au adăugat provocări legate de o serie de setări ale maşinii. În aceste condiţii, cel mai bun timp al etapei pentru MIMI a fost 3:04,767, cu numai 3 secunde mai bun ca performanţa de anul trecut, în contextul în care maşina a dispus acum de suspensii sport KW, pneuri de curse şi o serie de îmbunătăţiri dinamice. În final, echipajul #37 s-a clasat pe locul al 62-lea.
„Ştim că putem să urcăm mai sus în clasament. Dominic Marcu a pilotat remarcabil. Din păcate, greşelile de setări ne aparţin. A fost un weekend greu, dar de la care am învăţat multe. Ne pregătim de pauza dintre sezoane cu planuri mari de îmbunătăţire”, explică Alex Şeremet, manager de comunicare BMW Group România.
Etapa de la Poiană a marcat o altă premieră excepţională. Echipa Cox Motorsport, susţinută de Kaufland România, cu Sorin Ghişoi ca pilot, a aliniat la start un alt model MINI Cooper SE pregătit pentru curse. Ei au fost pionierii maşinilor de curse electrice, fiind primii participanţi cu un automobil electric de curse – un Volkswagen Golf GTI Cup cu modificări extinse – în competiţiile mari ale motorsportului românesc. În cursa de casă, la debut cu MINI Cooper SE, Sorin Ghişoi a reuşit să coboare sub timpii obţinuţi cu vechea maşină de curse, mult mai puternică. În final, el a încheiat pe locul al 45-lea în clasamentul open.
„Am intrat într-o aventură excepţională. Am fost pionieri – construind primul MINI Electric de curse din istoria mărcii, dar şi prima incursiune de motorsport cu implicare BMW Group România. A fost un sezon cu multe provocări, în care am învăţat mult. Suntem pregătiţi să revenim şi să luptăm pentru performanţe tot mai bune. Alături de noi am avut parteneri puternici care au făcut aventura posibilă – Vitesco şi Automobile Bavaria ne-au oferit consultanţă şi ne-au ajutat pentru pregătirea maşinii, Michelin ne-a «încălţat» cu pneuri, BCR – George ne-a decorat maşina cu artă, Renovatio ne ajutat să ne alimentăm cu energie, echipa de service Hashtag Motorsport a fost alături de noi la fiecare etapă.
Un al doilea MINI în campionat care performează excelent arată că abordarea noastră are sens. Putem să sperăm anul viitor la şi mai multe maşini şi la o posibilă formare a unei cupe”, explică Alex Şeremet, manager de comunicare BMW Group România.
În ultima cursă a sezonului, MIMI a consumat aproximativ 5,2 kWh pentru fiecare probă de concurs, adică echivalentul a aproximativ 5% din baterie pentru o urcare în ritm alert de 5 km, aproximativ 1 km până la regrupare şi încă 6 km coborârea în parcul de service. În întregul weekend, MIMI a consumat aproximativ 42 kWh.
La ultima etapă de coastă a debutat o nouă lucrare de artă dintr-o serie de lucrări de artă create de ilustratori români pentru brandul George al BCR, într-un proiect coordonat de One Night Gallery. Lucrarea semnată de Maria Bălan se adaugă altor cinci proiecte expuse până acum pe acoperişul MIMI, semnate de Bianca Dumitrescu, Livia Fălcaru, Ioana Turşcă, Mircea Popescu şi Alina Marinescu.
Despre artist: Maria Bălan este artist grafician stabilit în Bucureşti unde a studiat Grafică la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”. A fost implicată în diverse proiecte artistice şi a participat, de asemenea, la o serie de expoziţii naţionale şi internaţionale. Lucrările Mariei se concentrează pe ilustraţie, pictură şi gravură. În 2013 a luat premiul Bienalei Internaţionale de Afiş şi Ilustraţie de Carte a Tinerilor Artişti din Timişoara. În 2015 a publicat, în ediţie limitată, o cartea de artist care e parte din selecţia „carte de artist” a concursului „Cele mai frumoase cărţi din România”. În 2019 a lansat cartea Anomalica, realizată integral manual în tehnica linogravurii, în cadrul unui eveniment marca One Night Gallery. Din 2016, Maria a început să activeze şi în zona de street art cu intervenţii urbane axate pe subiecte sociale sau de mediu. Poţi descoperi murale semnate de ea în Bucureşti, Iaşi, Braşov.
Despre lucrare: Lucrarea Mariei ilustrează un subiect frecvent întâlnit la artistă – şi anume, omul şi animalul totemic, în cazul acesta o pasăre. Lucrarea are un aer misterios, fiind pusă în contextul unui oraş stilizat, personajul în sine devenind şi el un fel de citadelă. Prin intermediul unei atmosfere suprarealiste, Maria surprinde cotidianul de zi cu zi într-o imagine misterioasă şi stranie.
#RacingMIMI
Instagram: https://www.instagram.com/racingMIMI
Facebook: https://www.facebook.com/racingmimi
https://www.mini.ro/ro_RO/home/campaigns/mini-mimi.html
Despre MINI Electric Racing
Parteneri:
Vitesco Technologies – partener tehnologic.
Automobile Bavaria – partener de pregătire service.
Hashtag Motorsport – asistenţă service.
Michelin – Pneuri.
BCR – George – Pentru cea mai rapidă galerie de artă din lume.
Renovatio – Soluţii de încărcare oriunde în România.
MINI Electric Racing susţine Fundaţia Motivaion.
Optimizare continuă alături de partneri
Alături de partenerul cel mai important, Vitesco Technologies, proiectul acumulează etapă de etapă tot mai multă experienţă care poate fi valorificată pentru optimizarea automobilului cu susţinerea echipei Automobile Bavaria. Pneurile Michelin pun cuplul instantaneu al modelului electric pe asfalt, fie că este vorba de soluţii de stradă, pentru evenimente demonstrative, cu excelentul Michelin Pilot Sport 4, sau soluţii de competiţie Michelin Sport. Proiectul este alimentat de fiecare dată de eforturile Renovatio, cea mai mare reţea de staţii de încărcare din România. Ca de obicei, Hashtag Motorsport asigură asistenţa de service la toate competiţiile la care participă MIMI. O prezenţă specială este asigurată mereu de colaborare cu BCR – George şi colantarea acoperişului, un element de personalizare specific MINI, cu o lucrare de artă specială create de ilustratori români pentru brandul George al BCR, într-un proiect coordonat de One Night Gallery
Artă şi motorsport.
MIMI continuă proiectul de „cea mai rapidă galerie de artă din lume” alături de alături de serviciul George al BCR. Proiectul expune o nouă lucrare pe acoperişul maşinii, dintr-o serie de lucrări de artă create de ilustratori români pentru brandul George al BCR, într-un proiect coordonat de One Night Gallery. Este o invitaţie pentru public de a descoperi permanent prezenţa mărcii în competiţii şi doreşte, folosind experienţa de jumătate de secol a mărcii în această direcţie, să construiască legături noi între artă şi motorsport.
Alături de fundaţia Motivation
Fundaţia Motivation România este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare şi echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilităţi motorii la recuperare activă şi instruire pentru viaţă independentă alături de un instructor în scaun rulant, sport adaptat, consultanţă pentru accesibilizarea spaţiilor şi angajare. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mişcare şi speranţa într-o viaţă împlinită pentru mai mult de 25.800 de persoane cu dizabilităţi din România.
Din anul 2017, Fundaţia Motivation România derulează campania de informare şi conştientizare #PeBune?, care are drept scop eliberarea locurilor de parcarea dedicate persoanelor cu dizabilităţi şi ocupate abuziv. Mesajul central al campaniei este „Persoanele cu dizabilităţi NU ÎŞI DORESC loc de parcare dedicat, însă AU NEVOIE de el.”, tocmai pentru a arăta diferenţa între un moft şi o nevoie reală. Susţinătorii campaniei pot da acest mesaj mai departe prin distribuirea de pliante informative sau prin afişarea de autocolante pe maşinile personale. De asemenea, marile magazine sau administratorii de parcări pot deveni parteneri ai campaniei prin afişarea mesajului la locurile de parcare dedicate persoanelor cu dizabilităţi. Mai multe informaţii pe www.motivation.ro.
„Pentru noi, Ciprian este un erou adevărat, ne inspiră prin forţa lui de a depăşi dificultăţi şi de a-şi urmări visul. Este o mare bucurie că am putut să colaborăm şi sperăm să găsim şi alte pretexte în viitor”, explică Alex Şeremet.
MINI Cooper SE
Noul MINI Cooper SE, produs la uzina mărcii din Oxford (Marea Britanie), a debutat pe piaţă în luna martie 2020. Modelul este susţinut de o baterie cu o capacitate netă de 28,9 kWh şi asigură o autonomie de 235-270 km măsurată conform standardelor WLTP corelată la valori NEDC. Motorul electric oferă 135 kW/184 CP şi 270 Nm, asigurând o acceleraţie 0-100 km/h în numai 7,3 secunde.
Cu o masă la gol de 1.365 de kilograme, modelul cu propulsie pur electrică este mai greu cu doar 145 de kilograme faţă de MINI Cooper S (3 uşi) cu transmisie Steptronic. Bateria este integrată în podeaua noului model, astfel încât spaţiul interior şi pentru bagaje nu este afectat.
Cu un centru de greutate care este mai coborât cu cel puţin 30 de milimetri faţă de MINI Cooper S, distribuţia optimă a maselor ajută noul MINI Cooper SE să obţină un nivel de dinamică în viraje care este unic în segmentul automobilelor mici. Performanţele dinamice sunt susţinute şi de noul sistem ABR pentru controlul patinării roţilor faţă, care debutează astfel la marca MINI. Acest sistem de control al patinării, conceput special pentru livrarea spontană a puterii oferită de motoarele electrice, duce la calităţi superioare de condus în orice condiţii de drum. Pentru răspuns de până la trei ori mai rapid faţă de unul convenţional, o unitate de control specială, amplasată în zona punţii faţă, este dedicată funcţiilor ABR. Acest lucru optimizează perceptibil tracţiunea la demaraj şi stabilitatea la condus atât în modul de generare a energiei la frânare, cât şi la accelerare la ieşirea din virajele strânse.
Vitesco Technologies MINI Electric Racing „MIMI” #37
Modelul de bază: MINI Cooper SE
Motor electric sincron
Putere maximă: 135 kW/184 CP
Cuplu maxim: 270 Nm de la 0 rpm
Putere maximă la recuperare: 50 kW
Baterie: Capacitate brută 32,6 kWh/ capacitate netă 28,9 kWh, 12 module în T integrate în podea, producător celule CATL.
Modificări (în acest moment):
eliminare scaune, capitonaje, airbaguri;
roll-cage produs de service omologat FRAS;
scaune sport Sparco FIA 2019;
centuri de siguranţă în 6 puncte cu FIA SPARCO (HANS), OMP Suport lateral scaun 380 mm;
jante 17″ Team Dynamics Pro Race (folosite în MINI Challenge);
pneuri Michelin;
alte elemente de siguranţă: stingător de incendiu manual 2 kg RRS FIA;
stingător de incendiu AUTOMAT FIA;
suspensii KW Suspension dedicate MINI Cooper SE, V3, cu reglaj individual compresie şi detentă;
distanţiere de roată pentru mărire ecartament.