BMW PhotoCamp 2022 – Secretul unei poze de presă

Am participat la cea de-a doua ediție BMW PhotoCamp alături de șase fotografi auto pentru a explora designul BMW cu ajutorul instantaneelor.
Presa scrisă de specialitate nu mai are aceeași greutate pe care a avut-o în trecut. Nu doar pentru că a scăzut numărul paginilor și revistele cântăresc acum mai puțin, ci și pentru că nimeni nu mai citește răsfoind niște pagini, acum fiind preferat scroll down-ul și cititul în cometarii.
Foto – Adrian Cobzașu
Totuși, chiar și atunci când revistele umpleau tarabele și erau o sursă de informare sigură, tot pozele făceau diferența. O copertă bună putea dubla numărul de vânzări la tarabă și redacțiile care lucrau cu fotografi buni aveau un oarecare avantaj. Evident, conta foarte mult și așezarea în pagină, calitatea printului și a textelor dar, de cele mai multe ori, o poză bună asigura 50% din succesul unui număr de revistă.
Foto – Ramona Copil
Cum trebuie să fie un fotograf bun?
La începuturile presei auto fotografii se bazau mai puțin pe tehnologie și mai mult pe dibăcie. Stabilizarea era aproape inexistentă și o poză în mișcare necesita efort și talent – încadrare bună, expunere bună, echilibru în brațe. Tehnologia a reușit să mai niveleze talentul, fiind suficient un aparat cu „de toate”, o lentilă cu stabilizare, niște filtre și un fundal decent.
Foto – Mihai Dăscălescu
Așadar, într-o eră a tehnologiei care permite unui fotograf de nivel mediu să facă niște fotografii care trec drept profesioniste, doar viziunea sau „ochiul” fotografului este cea care face diferența. Astăzi, fotografii buni trebuie să fie echivalentul unui „decar” în fotbal, cineva care să jongleze cu lumina, să fie creativ și riguros din punct de vedere tehnic și mereu atent la „exprimarea în teren”. Decarul nu trebuie să fie cel mai organizat și cel mai muncitor din câmp, dar trebuie să fie un artist al imaginii, trebuie să-ți încânte ochiul.
Cine au fost protagoniștii?
Noi am plecat alături de șase astfel de decari într-o tabără de fotografie organizată de BMW România. Fotografii au fost Dragoș Savu, Ciprian Mihai, Bogdan Paraschiv, Adrian Cobzașu, Mihai Dăscălescu și Ramona Copil. Mașinile au fost BMW iX M60, BMW M4 Competition, BMW X5, BMW X6, BMW i4, BMW Seria 4 Gran Coupe. Fotografi diferiți, mașini diferite, aceeași locație – Sibiu și împrejurimile.
Am pornit la drum în cea mai urâtă mașină din convoi (BMW iX M60) alături de…al treilea cel mai frumos fotograf din echipă ( Dragoș Savu), fotograf cu cea mai mare vechime în domeniu și alături de care mai lucrasem pentru redacțiile revistelor Supercar, What Car? Gentlemans Car, BMW Blog.
Foto – Dragoș Savu
Știam că Dragoș își păstrează exprimarea în cuvinte la un nivel apropiat de al unui mut, dar care devine foarte expresiv când pune aparatul la ochi. Este un expert al mișcărilor, având o stabilizare nativă de invidiat. Asta îl ajută să tragă rafale la timpi de expunere foarte mici, chiar și atunci când este înghesuit într-un portbagaj ca un bagaj de cală.
Foto – Dragoș Savu
Da, de acolo se trag, de obicei, pozele car to car, de unde și denumirea. Pentru asta ai nevoie de o mașină cu suspensii moi, un portbagaj care să te ajute să schimbi unghiul, dar și un șofer cu experiență în așa ceva. Altfel, orice smucitură, orice dâmb, orice neajustare a vitezei, poate compromite o poză care putea fi bună. Degeaba e încadrată bine dacă nu e clară.
Care a fost cadrul evenimentului?
Prima oprire am făcut-o la garajul celor de la Engage Engineering din Brașov, locul unde s-a născut Racing MIMI, un MINI electric pregătit pentru curse pilotat de al nostru coleg, Andrei Barbu, în competițiile de specialitate. Oprirea a fost mai mult de curtoazie – alimentare cu benzină și curent, plus pișcoturile esențiale pentru a ne păstra energia pe drum.
Foto – Ramona Copil
Care drum a fost superb. Când ești în mașină cu un fotograf în misiune, trebuie să te aștepți la un drum ceva mai lung decât de obicei. Fotografii nu se grăbesc decât atunci când vine vorba de lumină și când trebuie să-și schimbe obiectivele. Când trebuie să ajungi undeva la timp, nu sunt cei mai preferați parteneri de călătorie. Partea bună este că atunci când nu-i grăbești, timpul petrecut alături de ei poate fi o experiență mișto prin niște locuri unde ochii tăi nu s-ar fi oprit.
Foto – Ciprian Mihai
Sibiul are multe de oferit pentru un fotograf auto – Centrul Vechi, Păltiniș, Transfăgărășanul, satele din împrejurimi, toate sunt locații unde te poți juca cu texturi, culori, umbre, lumini. Având la dispoziție un număr suficient de mașini și de redactori care să asculte indicațiile fotografilor, cadrul și contextul a fost unul lucrativ și mănos din punct de vedere creativ.
Foto – Bogdan Paraschiv
Bineînțeles, fiecare fotograf are punctele lui forte și punctele lui slabe. Unii preferă să facă scouting amănunțit înainte și devin repede presați de timp când nu găsesc ceva care le place. Alții se adaptează pe loc situației și se descurcă mai bine când totul este imprevizibil, dar fără o cooperare bună între ei și cu redactorii lucrurile pot deveni cu adevărat dificile.
Foto – Bogdan Paraschiv
Toți fotografii preferă lumina moale a dimineții sau pe cea de la apus dar nu toată lumea este fresh după o noapte de distracție și relaxare, necesare oricărui suflet boem. Slavă Domnului, când pleci în deplasări de mai mult de două zile alături de „pozari”, poți să fii siguri că nu ajungi devreme acasă. Artiștii fiind, preferă locurile mișto – locuri cu plating, cu vin din ăla de concurs și muzică în surdină care binedispune chiar și cel mai ursuz călător.
A ieșit ceva frumos?
Frumusețea este cât se poate de subiectivă, dar este un atribut care are mereu la bază emoția. Mașinile astea, fiind BMW-uri, au emoția adânct înfiptă în ADN – designerii sunt la rândul lor niște artiști și sunt dependenți de feedback-ul criticilor și al fanilor.
Foto – Adrian Cobzașu
Unele arată mai bine din profil, altele din față ori din spate, astfel sarcina de a le scoate în evidență „partea lor bună” nu este totdeauna ușoară. Au fost prezente și mașini cu care lumea s-a obișnuit (BMW X5, BMW X6) iar fotografii caută mereu unghiuri și locații care să-l facă pe privitor să uite asta.
Foto – Dragoș Savu
BMW-ul M4 Competition avea cele mai multe de oferit – atât celor de la volan cât și celor care-l priveau prin obiectiv. Culoarea Sao Paulo Yellow, etrierele colorate, diferitele texturi de la interior, toate astea fac munca mai plăcută pentru cei implicați într-o ședință foto, dar este și cea mai complicată de fotografiat.
Dacă lumina nu este bună se pierd detaliile de design, dacă viteza este prea mică se pierde caracterul performant, dacă locația nu este potrivită se pot avaria jantele, bara față, difuzorul de aer, etc. Fiecare mașină are un cadru al ei unde arată cel mai bine.
Foto – Mihai Dăscălescu
Și pentru că nu suntem o revistă de răsfoit și nu vrem să dați scroll down pe un text mult prea lung pentru un site, o să vă lăsăm să priviți cu mâinile la spate galeria de poze care a rezultat din aventura noastră. Fiind limitați de platformele online, noi am făcut o selecție, dar ele vor fi prezentate într-un format care le face cinste în cadrul unor publicații auto și al unei expoziții de artă găzduită de Galeria Galateca la mijlocul lunii septembrie. Vă ținem la curent cu datele exacte.
