Caravana MINI pentru protecția animalelor ne-a condus la adăpostul „Urme de Bucurie” din Cernavodă
Uneori, ființele pe care noi oamenii le numim „necuvântătoare” ne învață că a comunica poate să însemne ceva chiar mai grăitor decât cuvintele. Ne învață să simțim încredere reciprocă și să ne amintim cât de capabili suntem să conviețuim în compasiune și respect reciproc. Am simțit acest firesc la adăpostul „Urme de Bucurie” din Cernavodă, un loc unde animalele au recăpătat încrederea în oameni.
Text: Alex Buțu; Foto: Andrei Toboşaru, MINI, Alex Buțu
Am avut ocazia să descoperim adăpostul din Cernavodă în caravana noilor modele MINI, care la rândul lor ne demonstrează că nici automobilele nu mai sunt necuvântătoare, ci devin treptat o entitate capabilă de dialog. Și mașina a învățat să ne întâmpine când urcăm la volan, așa cum un animal de companie e mereu bucuros când revenim acasă. Ambele învăță să înțeleagă ce spunem și afișează emoții în funcție de comenzile noastre. Ambele se manifestă cu bucurie când le scoatem la plimbare. (Comutați în modul Sport un MINI Cooper John Cooper Works, și va goni extaziat ca un cățel căruia i-ai aruncat bățul!)
Alex Şeremet, Corporate Communication Manager pentru BMW Group România, explică rolul caravanei care ne-a condus la adăpostul din Cernavodă:
“Am găsit în <<Urme de Bucurie>> un exemplu pozitiv excepţional pe care îl aducem în atenția publicului cu mare drag. Am dorit să folosim această caravană pentru a pune în prim plan noua familie MINI, dar şi o temă foarte importantă pentru societatea românească – protecţia animalelor, o problemă acută dat fiind numărul mare de abandonuri şi problemele grave pe care le generază acest fenomen. Considerăm că grijă pentru animale este o chestiune de umanitate, care ajunge să ne definească pe toţi, ca societate. Caravana pentru protecţia animalelor este o continuare firească a eforturilor noastre pentru dezvoltare durabilă şi sustenabilă”.
Povestea adăpostului „Urme de Bucurie ” și a organizației „Save the Dogs and other Animals”
Astăzi, Urme de Bucurie este unul dintre cele mai mari adăposturi de animale din România și respectă cele mai înalte standarde de la nivel mondial. Dar totul a început în urmă cu 20 de ani, când Sara Turetta a decis să se stabilească în România pentru a oferi o nouă șansă animalelor abandonate și maltratate.
Sara a fost angajată la o agenție de publicitate de prestigiu din Milano. Dar, totodată, acumulase ani de experiență fiind voluntar în adăposturile de animale din acel oraș. În timpul unei călătorii în România din 2001 a văzut cum sunt tratate animalele fără stăpân și condițiile atroce în care erau ținute acestea. Astfel, în 2002 a decis să își înceteze activitatea în cadrul agenției din Milano și să se dedice dezvoltării unei organizații menită să ofere condiții demne pentru animalele din România.
Sara Turetta a fondat asociația „Save the Dogs and other Animals”, care a avut ca prim proiect sterilizarea câinilor fără stăpân. De asemenea, a strâns fonduri în Italia pentru noua organizație, a stabilit relațiile cu instituțiile din România și din Europa și apoi a creat în Cernavodă un adăpost unde animalele sunt îngrijite în cele mai bune condiții. Iar pe parcursul dezvoltării adăpostului a educat comunitatea despre respectul față de animale și condițiile de îngrijire necesare pentru acestea.
De asemenea, din 2019, asociația Save the Dogs and other Animals desfășoară proiecte și în Italia. Acolo oferă servicii de sterilizare în zonele cu populații mari de câini de stradă, precum și servicii pentru ajutorarea câinilor persoanelor fără adăpost.
Rezultatul acestei munci este astăzi o organizație care protejează, salvează și îngrijește animale din România, Italia, dar și din Ucraina. Sunt oferite adăpost și servicii veterinare specializate, care merită statut de etalon la nivel internațional. Vorbim de fapt despre povestea de viață a unui om care s-a dedicat respectului față de animale. Iar Sara ne detaliază toate aceste demersuri și în cartea autobiografică „Urme de bucurie și alte amintiri românești ale unei italience”.
Clinica veterinară din cadrul adăpostului Urme de Bucurie oferă sterilizări gratuite și servicii la standarde internaționale
Sterilizarea este un serviciu necesar în zonele cu multe animale fără stăpân. Dar ea este necesară și pentru animalele din curțile sau domiciliile oamenilor. De multe ori, din cauza lipsei de informare oamenii nu înțeleg rolul sterilizării pentru îngrijirea corectă a animalelor. Mai ales în mediile rurale nu există această obișnuință a sterilizării. Iar veniturile mici ale populației rurale sunt la rândul lor un impediment. Fiindcă și cei care înțeleg rolul sterilizării deseori nu apelează la aceste servicii din cauza costurilor.
În acest context asociația Save the Dogs and other Animals oferă servicii gratuite de sterilizare. De altfel, acum locuitorii din Cernavodă și împrejurimi s-au obișnuit să apeleze la serviciile de sterilizare oferite gratuit de clinica adăpostului Urme de Bucurie. În medie, peste 1.000 de animale sunt sterilizate anual la clinica Urme de Bucurie. Iar per total aproape 1.500 de animale primesc asistență medicală la această clinică. Și putem spune că am fost impresionați de faptul că am descoperit o clinică unde curățenia și aparatura sunt la norme pe care le-am aștepta noi oamenii de obicei de la clinicile private.
Clinica a fost concepută și utilată conform standardelor internaționale. Clădirea inaugurată în 2017 are o suprafața totală de 800 mp și include o cameră de operație, o sală preoperatorie și 2 săli de consultație, dintre care una pentru animale vaccinate și una pentru animalele nevaccinate. Medicii veterinari specializați ai clinicii Urme de Bucurie, precum și voluntarii asociației, oferă în zona Cernavodă servicii de prim ajutor pentru câinii și pisicile fără stăpân care au nevoie de asistență.
Adăpostul Urme de Bucurie din Cernavodă este casă pentru sute de animale
Pe o suprafață de șapte hectare, adăpostul Urme de Bucurie de la Cernavodă găzduiește peste 200 de câini, 21 de cai, 54 de măgăruși și 20 de pisici. Toate aceste animale primesc o grijă specializată și personalizată. Sunt salvate de cele mai multe ori din contexte în care au fost abandonate și maltratate. Dar au primit șansa unei noi vieți, care este trăită în siguranță și respect.
Din 2022 adăpostul Urme de Bucurie a devenit casă și pentru animalele din Ucraina. Asociația Save the Dogs and other Animals a acordat asistență pentru peste 1.000 de refugiați ucraineni care au venit în România cu animalele de companie. În plus, asociația a trimis peste 700 de tone de hrană pentru câini și pisici la adăposturile de animale și spre voluntarii din Ucraina.
Urme de Bucurie este un centru complex pentru îngrijirea animalelor. Iar clinica și adăpostul respectă cele mai înalte norme. În plus, asociația Save the Dogs and other Animals are un rol esențial în educarea comunității, derulând programe de sensibilizare în zonele rurale. Standardele acestor activități ale asociației demonstrează exact de ce autoritățile trebuie să susțină organizațiile care oferă servicii specializate.
Donațiile și redirecționarea impozitului pe venit sunt o susținere esențială pentru adăpostul Urme de Bucurie
Este important de înțeles că toate serviciile oferite de Urme de Bucurie sunt gratuite. Astfel, activitatea și serviciile sale depind de donațiile persoanelor fizice și juridice, pentru a exista și a se dezvolta. Însă, există moduri variate și ușor accesibile prin care puteți susține proiectul Urme de Bucurie.
În fiecare an, aveți opțiunea de a redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către o asociație non-profit, care altfel ar merge la stat. Prin simpla completare a formularului 230 puteți vira acest impozit către îngrijirea animalelor și susținerea serviciilor oferite gratuit de clinica Urme de Bucurie. CLICK AICI pentru a afla pașii simplii prin care poți redirecționa impozitul către Urme de Bucurie.
La fel, companiile pot direcționa 20% din impozitul anual pe profit, sub formă de sponsorizare. Iar activitatea adăpostului Urme de Bucurie poate fi ajutată și prin donarea de produse.
Vă invităm să vizitați adăpostul Urme de Bucurie cu o rezervare în prealabil la recepția clinicii (tel.: 0241 235 081) și să susțineți activitatea ONG-ului printr-o donație, după posibilități, accesând secțiunea de donații din site-ul oficial.
De asemenea, puteți accesa și varianta internațională a site-ului care prezintă activitatea asociației și din afara României: savethedogs.eu
Puteți adopta și de la distanță un animal, fie el măgăruș, cal, cățel sau pisică
O bună parte dintre persoanele care și-ar dori să îngrijească un animal de companie sunt reținuți în a adopta. Sunt conștienți că nu au timpul și spațiul necesar pentru a oferi condițiile potrivite pentru animale. Însă Urme de Bucurie oferă alternativa adopției de la distanță. Mai exact, poți alege să susții financiar îngrijirea unui anumit animal din adăpostul Urme de Bucurie. Eu am ales să dedic lunar o sumă pentru Aramis, un cal foarte frumos, care se distinge și pentru că are un ochi de nuanța cerului lipsit de nori. Mi-a atras atenția prin comportamentul lui docil. Mi-a dat senzația că și-a găsit încrederea în oameni, aici la Urme de Bucurie.
Aramis, calul cu un ochi albastru, se bucură acum de adăpost, mâncare, dragoste din partea îngrijitorilor și compania altor cai găzduiți la adăpostul din Cernavodă. Dar, înainte de a fi salvat, viața lui a fost în pericol. Aramis a fost doar unul dintre 26 de cai lăsați singuri în mijlocul câmpului, în apropierea unui lac, fără hrană sau apă timp de săptămâni întregi. Și a suferit multă cruzime din partea celor care l-au deținut. De altfel, când a fost adus la adăpostul Urme de Bucurie sănătatea lui era foarte fragilă, fiind notată cu nota 1 din maximul de 5. Avea anemie severă și era extrem de slab. Dar, acum, cu o contribuție pe măsură bugetului personal puteți contribui la buna îngrijire a lui Aramis. În secțiunea despre adopții din site-ul Urme de Bucurie puteți face adopția de la distanță cu doar câteva click-uri. Tot în această secțiune puteți afla poveste mai multor animale, din sanctuarul aflat în Dobrogea.
Adopția de la distanță este un mod foarte bun de a ajuta acele animale din adăpostul Urme de Bucurie care nu pot fi luate acasă de iubitorii de animale. Este un aspect care reflectă cunoștințele specializate ale îngrijitorilor din adăpost. Aceștia observă și cunosc în detaliu comportamentul și starea de sănătate a fiecărui animal. Unele animale pot avea o stare de sănătate prea fragilă, sau emoțional și comportamental nu pot fi decât într-o anumită măsură redresate în urma traumelor și maltratării de care au suferit din cauza oamenilor. Aceste animale nu pot fi adoptate, dar primesc toată grija și dragostea la adăpostul Urme de Bucurie.
Desigur, puteți face și adopții în persoană. Acestea sunt valabile pentru câinii și pisicile cu un comportament sociabil. Iar echipa de specialiști Urme de Bucurie vă va îndruma să faceți această alegere doar dacă sunteți pe deplin convinși și doar dacă puteți să acordați condițiile și mediul de îngrijire demne și corecte pentru aceste animale.
Mai mult de atât, echipa de îngrijitori din adăpostul Urme de Bucurie face demersuri esențiale în scopul de a pregăti animalele pentru noul lor cămin. De exemplu, în centrul de la Cernavodă există și o casă construită special pentru acomodarea animalelor cu încăperile dintr-un apartament. Unele dintre animalele de la adăpostul Urme de Bucurie nu au trăit în casele oamenilor. Din acest motiv, casa creată pentru acomodare include mobilier ca într-un domiciliu. Este deci o replică a mediului în care vor trăi animalele alături de oameni.
Personalul experimentat Urme de Bucurie oferă toate sfaturile și informațiile despre fiecare animal și necesitățile sale de îngrijire. Și vor recomanda animalul de companie compatibil cu stilul de viață al fiecărei persoane care dorește să adopte. De altfel, reprezentanții Urme de Bucurie pot inclusiv să viziteze domiciliul sau locul în care va sta animalul adoptat, pentru a se asigura că acesta va avea parte de grija adecvată. Din aceste motive adopțiile sunt adresate în special persoanelor care locuiesc în Cernavodă și în împrejurimi. Dar Urme de Bucurie și asociația Save the Dogs and other Animals poate intermedia inclusiv adopții peste hotare, cu sprijinul asociațiilor specializate din străinătate.
Totodată, există și opțiunea adopției exclusive. De exemplu, poți contribui cu sume care asigură întreținerea anuală a unui măgăruș, cum este Fane, care a fost găsit de pui, când rătăcea alături de mama sa pe o cale ferată. 500 de euro acoperă hrana și paiele pe parcursul unui an. Iar 1.000 de euro achită controale veterinare, vaccinări, examene medicale și medicamente, hrană, paie, intervenții regulate ale potcovarului și echipamentul necesar pentru îngrijirea zilnică a animalului (căpestre, frânghii, perii etc.). Desigur, toate detaliile le puteți afla accesând site-ul Urme de Bucurie sau contactând direct adăpostul. Dar am vrut să menționez aceste sume pentru a vă oferi un reper despre efortul pe care adăpostul din Cernavodă îl depune pentru îngrijirea corectă a animalelor.
Calitatea oamenilor definește grija oferită de adăpostul Urme de Bucurie pentru diversitatea de animale
Pe măsură ce am descoperit grija și condițiile de care se bucură animalele din adăpostul Urme de Bucurie a devenit foarte clar că avem ocazia de a cunoaște nu doar un sanctuar care respectă probabil cele mai înalte standarde în domeniu (inclusiv la nivel internațional). De fapt, Urme de Bucurie este locul unde se simt „acasă” nu doar animalele. Este un loc unde se conviețuiește în armonie, nu doar între specii, ci și între oameni.
La fel cum a decis și Sara Turetta, fondatoarea acestei asociații, îngrijitorii adăpostului Urme de Bucurie sunt persoane care au hotărât să se dedice scopului de a oferi o viață mai bună animalelor. De exemplu, Steliana Mazilu a decis ca după zece ani de serviciu în corporații să lase în urmă Bucureștiul și să fie voluntară la adăpostul din Cernavodă. A ajuns aici în 2022, iar la scurt timp a devenit director adjunct al adăpostului.
Tot în 2022 s-a alăturat echipei Urme de Bucurie și Adriana Susmă. Acum este director general al adăpostului, contribuind la dezvoltarea activității mulțumită experienței profesionale. Înainte de a începe activitatea la adăpostul din Cernavodă, a coordonat mai bine de 7 ani echipe mari în festivaluri de film, proiecte de schimburi europene și acțiuni de ajutor umanitar.
M-am bucurat să le cunosc pe Sara, Steliana, Adriana, dar și pe toți ceilalți îngrijitori și membri ai echipei Save the Dogs and other Animals. Prin blândețea lor au ajutat animalele să se simtă din nou în siguranță. Dar în același trebuie să subliniez că această liniște și organizare este datorată pragmatismului, experienței lor profesionale, răbdării de a educa comunitatea și instituțiile și muncii neîncetate de a susține financiar activitatea adăpostului.
De asemenea, am apreciat foarte mult faptul că pe tot parcursul vizitei noastre echipa de îngrijitori a pus mereu în prim plan animalele. Ne prezentau fiecare membru al comunității ca pe o persoană. Fiecare vietate are un nume. Îngrijitorii li se adresau atenți la starea fiecăruia, le vorbeau firesc ca într-un dialog. Și spun dialog pentru că animalele răspundeau prin schimbarea comportamentului. Era evidentă atitudinea calmă, curioasă, sociabilă a animalelor. Se comportau bucuroase față de îngrijitori. Mi-au lăsat impresia că știu nu doar că sunt îngrijite, ci și ascultate, înțelese, iubite.
De exemplu, îngrijitorii ne-au prezentat ce trăsături de temperament are fiecare măgăruș, ajutându-ne să respectăm personalitatea lor individuală. Și vă puteți imagina că noi vizitatorii eram persoane necunoscute pentru aceste animale. Și eram foarte încântați să facem cunoștință cu ele, să le pozăm. Iar animalele puteau percepe entuziasmul nostru drept agitație. Dar chiar și cei mai timizi măgăruși s-au acomodat repede cu prezența noastră. Pentru că se simțeau în siguranță. Iar asta înseamnă enorm, având în vedere că majoritatea măgărușilor, cailor, câinilor și pisicilor din acest adăpost au fost nu doar abandonate. Unele animale au fost traumatizate de oameni care le-au bătut și le-au epuizat supunându-le la muncă. Multe animale ajung la adăpostul din Cernavodă având frică de oameni, fiind subnutrite, bolnave. Sunt traume care cauzează tulburări profunde de comportament și lipsă de încredere în oameni. Însă la Urme de Bucurie au reînvățat încrederea și liniștea mulțumită inteligenței emoționale care definește personalul și specialiștii de la adăpost.
În mica zarvă de entuziasm adusă de grupul nostru mi-a fost cu atât mai clar că meritul pentru bunăstarea emoțională a animalelor este în totalitate datorat calmului pe care l-au învățat de la îngrijitori. Prezența îngrijitorilor a dat liniște animalelor, permițându-le să se simtă și ele entuziasmate și curioase. Era evident că animalele urmăreau și starea îngrijitorilor. Iar bucuria animalelor de a cere afecțiune și mângâieri te răsplătesc cu un val de căldură emoțională. Efectiv am simțit că am avut o zi bună după interacțiunea cu toate animalele. Simți că vrei să râzi, că devii mai atent la cei din jur, fără efort. Practic constați cum măgărușii și restul necuvântătoarelor îți topesc agitația și te transpun într-o stare de compasiune și jovialitate. E o stare în care deodată dorești să îți suni prietenii sau pe cei dragi, doar așa ca să îi întrebi dacă sunt bine.
Explic această percepție fiindcă acest sanctuar cu și pentru animale oferă și condiții pentru terapia adresată oamenilor. În acest sens adăpostul Urme de Bucurie colaborează cu penitenciarul Poarta Albă, primind în vizită deținuți. Este o experiență capabilă să contribuie la reabilitare și echilibrare emoțională.
La fel, adăpostul din Cernavodă desfășoară și programul Vieți Conectate, gândit pentru persoanele vulnerabile și fragile din societate. Pe lângă informarea și educarea în cadrul vizitelor la școli, programul Vieți Conectate copii învață respectul față de animale și prin interacțiunea cu acestea în cadrul adăpostului din Urme de Bucurie.
Noile MINI înțeleg comenzile vocale, mulțumită asistentului personal întruchipat de cățelul Spike
La începutul articolului vă spuneam despre cum animalele necuvântătoare ne învață de fapt să comunicăm. Și sincer, nu cred că am văzut vreodată vreun iubitor de animale care să nu vorbească cu animalul de companie sau cu viețuitoarele din ogradă ca și cum ar discuta cu niște persoane capabile să le înțeleagă și să le dea răspuns. Cumva am dezvoltat tehnologiile pentru a înzestra și automobilele personale cu abilitatea de a întreține nevoia noastră de comunicare.
Mulțumită conectivității la internet și inteligenței artificiale se poate spune că omul a transformat și automobilul într-o entitate capabilă de comunicare. Mereu am perceput că automobilele au suflet, pentru că reprezintă întruchiparea viziunii, pasiunii și personalității oamenilor care le-au construit. Iar la volanul noilor modele MINI această senzație este amplificată de Spike, asistentul personal afișat în ecranul de bord sub forma unui bulldog britanic.
Practic poți vorbi cu mașina folosind exprimări uzuale. Alegi dacă pe ecranul OLED din bord este afișat asistentul inteligent sub forma unui automobil MINI, sau sub forma cățelului animat Spike. Iar ca să inițiezi dialogul apeși un buton de pe volan, sau rostești „Hei, MINI!”.
Asistentul personal inteligent MINI este bazat pe inteligența artificială a tehnologiei Alexa Custom Assistant. Și permite controlarea unui număr amplu de funcții, precum sistemul de navigaţie, telefonia, radioul, sistemul de climatizare. Noile MINI înțeleg întrebări variate adresate de șofer sau pasageri. Poți întreba „Cum este vremea la destinaţia mea?”. Dacă spui „Aş dori o cafea” sau „Mi-e foame”, sistemul de navigație îți afișează cafenele, respectiv restaurante din proximitate. Dialogul natural cu noile MINI include chiar și simțul umorului, fiindcă îi poți cere mașinii să îți spună o glumă.
Ecranul OLED rotund este elementul principal din noua interfață digitală
Noile generații MINI Cooper și MINI Countryman dispun de o interfață digitală avansată și integrează a 9-a generație a sistemului de operare pentru infotainment. În centrul planșei de bord se află noul ecran tactil OLED de 24 cm. Acest ecran de rezoluție înaltă se remarcă și datorită formei rotunde, fiindcă este reprezentarea modernă a tradiționalului vitezometru rotund care a fost elementul central din planșa de bord încă de la prima generație MINI lansată în 1959. De altfel, poți alege între diverse stiluri de design pentru meniul și fundalul afișat pe ecranul OLED. Un mod este cel retro, care imită vitezometrul analog al modelelor MINI clasice. Dar poți alege pentru fundalul ecranului și o poză personală. Iar în cadrul caravanei MINI pozele afișate de ecranele OLED au fost cele cu animale pe care aveam să le întâlnim la adăpostul Urme de Bucurie.
Ecranul OLED este completat de un head-up display retractabil, aflat în spatele volanului. Iar șoferul poate selecta între diverse moduri de rulare. Acestea activează calibrări diferite pentru răspunsul dinamic al mașinilor și sunt însoțite de afișaje personalizate, care apar pe ecranul OLED.
Noul sistem de infotainment oferă conexiune 5G și acces la magazinul online de aplicații, jocuri și dotări opționale
Noile modele MINI Cooper și Countryman beneficiază de a 9-a generație a sistemului infotainemnt. Astfel oferă și conexiune 5G, precum și acces la magazinul online MINI ConnectedDrive Store. Posesorii noilor modele MINI pot descărca numeroase aplicații și pot activa dotări și funcții pe care nu le-au ales la momentul achiziționării automobilului. Aceste funcții și dotări se activează fie gratuit, fie în baza unor abonamente lunare sau anuale. Fiecare posesor de MINI poate descoperi în aplicația de smartphone a mărcii britanice toate dotările și opțiunile disponibile în funcție de configurația automobilului. Sunt opțiuni care țin de confort, infotainment, sisteme de asistare a condusului etc.. Cu alte cuvinte, mașina poate fi actualizată pe parcursul utilizării. De altfel, sistemul infotaiment primește actualizări automate și funcții noi în mod frecvent.
În lista de aplicații care pot fi descărcate din MINI ConnectedDrive Store figurează și opțiuni pentru streaming de muzică și filme, sau seriale. Mai multe de atât, când noile MINI sunt parcate se pot transforma în adevărate console de jocuri. Este oferită o diversitate de jocuri, care pot fi jucate fie atingerea ecranului tactil, fie folosind smartphone-ul personal pe post de controller wireless. În funcție de opțiunile permise de fiecare jos, se pot conecta simultan chiar și toți pasagerii pentru a juca împreună.
MINI a renunțat la folosirea pielii naturale și utilizează un procent mare de materiale reciclabile
Noua generație de modele MINI aduce o evoluție substanțială în ceea ce privește folosirea materialelor sustenabile, care denotă implementarea concretă a soluțiilor care respectă natura și animale. În primul rând noile modele MINI au renunțat la utilizarea cromului, dar și a pielii naturale.
În schimb, ca alternativă pentru pielea naturală clienții pot alege pielea sintetică Vescin. Și putem confirma că acest material dovedește că nu este necesară folosirea pielii naturale pentru a percepe același standard de calitate. Am apreciat faptul că pielea Vescin oferă o percepție tactilă foarte rafinată. Iar un avantaj extrem de important este faptul că pielea sintetică Vescin din modelele MINI este creată special pentru a fi ușor de reciclat. Așadar, se reduce risipa. Și, implicit, se salvează de la sacrificare animale, deoarece este scăzută cerința pentru piele naturală.
O optimizare majoră a sustenabilității este adusă de noile modele MINI și la capitolul materiale plastice folosite în habitaclu. Majoritatea suprafețelor din habitaclul noilor modele MINI Countryman și MINI Cooper sunt acoperite cu materiale țesute din poliester reciclat. Acest material reciclat este regăsit pe planșa de bord și panourile portierelor. Și covorașele din habitaclu sunt făcute dintr-un material reciclat.
Așadar, MINI a înlocuit cea mai mare parte a plasticului convențional cu un material reciclat, care se remarcă și datorită calității finisărilor. MINI a țesut tapițeria din acest poliester reciclabil, astfel că aspectul ei este sofisticat și robust. Putem vedea că și unul dintre cele trei brațe clasice ale volanului a fost înlocuit de o bandă de material împletit. Și asemenea curele mici sunt prezente și pe planșa de bord, adăugând o notă retro, care dă un farmec aparte modelelor MINI.
Un plus de stil este oferit și de luminile ambientale proiectate pe planșa de bord. Acestea sunt proiectate din spatele ecranului tactil. În plus, MINI oferă clienților posibilitatea de a alege dintr-un spectru de culori pentru personalizarea interiorului. Aceste combinații cromatice completează aspectul de calitate al materialelor sustenabile. De asemenea, cusăturile tapițeriei în culori contrastante subliniază atenția pentru detalii. Iar constructorul britanic precizează că noul material are și un atu util, în sensul că este nu doar durabil, ci și ușor de spălat.
Procesul de producție al noilor modele MINI a redus emisiile de CO2 și apă
Desigur, sustenabilitatea nu se rezumă la folosirea materialelor reciclate. Fiind parte a BMW Group, MINI utilizează procese de producție optimizate pentru a reduce drastic emisiile și consumul de resurse. De exemplu, producerea noilor materiale din poliester reciclat reduce atât emisiile de CO2, cât şi consumul de apă. Este o îmbunătățire concretă în comparație cu procesele de fabricație în care sunt prelucrate materiale plastice convenționale.
Noul Countryman este și primul MINI construit în Germania, la uzina BMW Group din Leipzig. Această uzină este un etalon de sustenabilitate în industria auto. Încă din 2013 la această locație funcționează turbine eoliene care generează anual circa 25 GWh. Iar din 2017 uzina beneficiază și de propria „fermă de baterii”, care stochează energie electrică produsă de turbinele eoliene în aproape 700 de baterii provenite de la modelele electrice BMW i3 scoase din uz. În acest mod este prelungită folosirea bateriilor de la mașinile electrice uzate. Dar se și eficientizează managementul energiei și solicitările la care este supusă rețeaua electrică.
Noile modele MINI se disting stilistic și datorită opțiunii de vopsire a plafonului în culori contrastante. Iar procesul de vopsire respectă la rândul lui norme de sustenabilitate stricte. De altfel, uzina din Leipzig a devenit în 2022 prima din industria auto care a implementat „tehnologia arzătorului” pentru vopsire. Avantajul este că arzătoarele flexibile pot funcționa nu doar cu gaz natural (metan – CO₄), ci și cu hidrogen (H₂), sau cu un mix al celor două resurse. Arderea hidrogenului nu are impact negativ direct asupra mediului. Iar versatilitatea este dată și de posibilitatea comutării între cele cele două tipuri de combustibil chiar în timpul operațiunilor de vopsire.
În cazul lui MINI Countryman se aplică și o nouă metodă de vopsire care eficientizează cantitatea de vopsea consumată. Această metodă se numește “Vopsire fără pulverizare excesivă” și aduce beneficii diverse. Permite vopsirea mai ușoară a suprafețelor care trebuie acoperite cu mai multe nuanțe, pentru că nu mai necesită procesul de mascare. Fiind mai eficientă, noua metodă de vopsire reduce și emisiile de CO₂, pentru că aerul evacuat din cabina de vopsire necesită mai puţină curăţare. De asemenea, BMW Group precizează că se consumă mai puțină energie pentru reglarea temperaturii și umidității și tratarea aerului evacuat.
O evoluție majoră a sustenabilității se înregistrează și în producția jantelor. BMW Group menționează că anual produce circa 10 milioane de jante turnate din aliaj ușor. Dintre acestea 95% sunt din aluminiu. Și, din acest motiv, jantele modelelor MINI sunt făcute din aluminiu reciclat în proporție de 70%. Rezultatul este reducerea emisiilor de CO₂ cu până la 80%. BMW Group estimează că, mulțumită folosirii aluminiului reciclat, vizează reducerea emisiilor anuale de CO₂ cu până la 500.000 milioane tone.
O gamă de propulsii care pune accent pe electrificare pentru reducerea emisiilor de CO2
MINI are în plan ca până în 2023 să devină un constructor de automobile animate exclusiv de propulsii electrice. Noua generație de modele MINI Cooper și Countryman aduce o evoluție substanțială în acest parcurs către propulsii fără emisii de CO2.
Hatchback-ul MINI Cooper a ajuns la a 2-a generație cu propulsie pur electrică. Doar că de data aceasta sunt oferite două variante de putere. Modelul MINI Cooper SE dezvoltă 218 CP și are baterie cu o capacitate netă de 54,2 kWh (49,2 kWh brut). Acesta accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,7 secunde și este creditat cu autonomie electrică de 387-402 km (WLTP), conform configuratorului din site-ul mini.ro, unde puteți vedea toate specificațiile, dotările și prețurile. Versiunea MINI Cooper E are 184 CP, demarează de la 0 la 100 km/h în 7,3 secunde și rulează 295-305 km cu un plin al bateriei de 40,7 kWh net (36,6 kWh brut). De la surse de alimentare de tip AC (curent alternativ) cele două modele primesc standard 11 kW. Iar puterea de încărcare de la stații de tip DC (curent continuu) este de 95 kW pentru modelul cu 218 CP și 70 kW pentru cel cu 184 CP.
Sunt disponibile și variantele MINI Cooper C și Cooper S, care au motoare cu benzină. Cooper C are propulsor de 1,5 litri, cu 3 cilindri, care dezvoltă 156 CP. Iar Cooper S produce 204 CP, având motor de 2 litri, cu 4 cilindri. În 2024 gama va fi completată cu modelul MINI Cooper cu 5 uși, dar și cu prima variantă 100% electrică din istoria modelului de performanță MINI John Cooper Works.
MINI Countryman marchează la rândul său o premieră, fiind acum propus și cu propulsii pur electrice. Modelul MINI Countryman SE ALL4 generează 313 CP și accelerează de la 0 la 100 km/h în 5,6 secunde, având tracțiune integrală. Bateria sa de 66,5 kWh net (64,6 kWh brut) susține autonomie de 399-432 km (WLTP), conform configuratorului din site-ul mini.ro.
Modelul electric MINI Countryman E dezvoltă 204 CP și accelerează de la 0 la 100 km/h în 8,4 secunde, având tracțiune la roțile din față. În cazul său autonomia este de 423-462 km(WLTP).
Gama noului MINI Countryman cuprinde și motorizarea diesel cu 163 CP și cea cu benzină și 170 CP. Dar poate fi ales și modelul MINI Countryman S ALL4, cu 218 cai putere alimentați cu benzină. Eficiența acestor motorizări, precum și reducerea emisiilor de CO2, beneficiază de ajutorul sistemelor de electrificare mild-hybrid.
Cel mai performant model din gamă este MINI Countryman John Cooper Works ALL4, care dispune de un motor de 2 litri, alimentat cu benzină. Acesta accelerează de la 0 la 100 km/h în 5,4 secunde, producând 300 CP.