Are de gând Apple să cumpere BMW, domnule Krueger?

bmw apple interviu harald krueger

Noul CEO al BMW, Harald Krueger, a vorbit în exclusivitate cu Frankfurter Allgemeine Zeitung despre statusul actual al BMW și despre ce va urma în viitor.

Mai jos găsiți traducerea integrală a interviului.

Domnule Krueger, va fi creată mașina viitorului de către Apple, Google și compania? E timpul ca producătorii premium germani să arunce prosopul?

harald krueger

Nu, cred cu tărie că producătorii auto germani vor juca în continuare un rol important – dacă nu cel mai important – în modelarea soluțiilor de mobilitate ale viitorului. Luăm în serios oricare nou concurent – dar știm, de asemenea, și la ce suntem buni.

A construi mașini nu este atât de dificil.

Asta poate fi adevărat, în cazul anumitor mașini. Dar nu oricare producător poate îndeplini cerințele clientului premium în materie de confort, siguranță, performanță dinamică, calitate, design și încredere în brand – și să o facă la fel oriunde în lume. Mulți au încercat să construiască mașini și au eșuat.

Dar companiile mari din Sillicon Valley nu sunt chiar ca orice nou-venit din Asia.

Nu mă înțelegeți greșit: singurii producători auto care au viitor sunt cei care anticipează din timp dorințele clientului, noile tehnologii și schimbările de ordin social. Ne uităm cu atenție la cum procedează industria IT – îți dă de gândit în mod serios.

Și la ce anume ar trebui să ne uităm, de exemplu?

Există două lucruri care mă impresionează: deschiderea și spiritul antreprenorial inovator, și viteza incredibilă cu care noile idei de business și inovațiile tehnologice sunt create și implementate.

În Sillicon Valley, trei luni înseamnă o eternitate. Asta ne arată că în era digitalizării, totul se mișcă mult mai repede. Schimbările au loc mai repede și au impact mai mare – și acesta este un aspect cu care industria auto trebuie să se obișnuiască. Și spun asta ca cineva care a crescut cu ritmul acestei industrii, cu cicluri de șapte ani. Cam atât îi ia unui nou model să ajungă pe piață. În ziua de astăzi, clienții se așteaptă să pună mâna pe un software imediat ce acesta apare – nu să aștepte până la achiziționarea următoarei sale mașini. Comunicarea cu clientul și cu mașina trebuie, de asemenea, să fie mai rapidă. Asta presupune connected driving-ul.

Cât de repede se va întâmpla asta?

Am făcut deja un progres considerabil – dar încă mai avem mult de mers. Siguranța și confortul ar fi sporite considerabil dacă mașina ar putea să te avertizeze despre pericolul din următorul viraj, sau despre o furtună sau schimbări ale drumului (din cauza unor lucrări) – și asta să se întâmple în timp real, pentru că alte vehicule livrează cele mai noi informații cu ajutorul unei platforme de date comună.

bmwapple

CEO-ul Apple, Tim Cook, a venit în vizită și probabil că ați vorbit despre o colaborare. Ce anume plănuiește BMW cu Apple? O să vindeți platforma din fibră de carbon a lui i3 în California?

Discutăm în mod regulat cu companiile din industria IT – inclusiv cu Apple. Discuțiile priveau partea de conectivitate auto a sistemului de servicii Connected Drive.

Și dacă Apple, cu toate acele miliarde ale sale în bancă, ar avea ideea de a cumpăra BMW?

Atunci cred că aș afla despre asta. Dar, serios acum: avem o structură de acționariat care permite o dezvoltare pe termen lung a companiei. Autonomia este una dintre punctele noastre forte principale și baza succesului companiei – este încorporat în ADN-ul nostru.

Ce caracteristici are un BMW propulsat de un motor electric?

Imediat ce conduci un i3 sau un i8, realizezi că performanțele dinamice și mobilitatea electrică nu sunt termeni contradictorii. Am redefinit legendarul nostru motto „sheer driving pleasure”. Produsele premium de succes împart o serie de trăsături comune – printre care substanța și calitatea unice produsului, precum și designul și puterea brandului. Acestea fac mașinile noastre dezirabile, și, alături de tradiția BMW, creează istoria brandului. Originea brandului este foarte importantă pentru clienții noștri. Am fost recent uimit de către un grup de clienți chinezi, care au reușit să-mi spună întreaga istorie a modelului, de la legendarul BMW 2002 până la actuala Serie 3 – știau despre ce vorbeau și erau foarte entuziasmați.

2016-bmw-7-series-M-Sport-Package-images-1900x1200-01

China este cea mai importantă piață pentru vârful de gamă Seria 7. Cum a afectat compania căderea pieței chineze?

Am știut dintotdeauna că o creștere de ordinul a zecilor de procente – cât a fost în ultimii ani – a pieței auto din China nu va dura o veșnicie. Piața chineză se normalizează rapid – iar asta a fost predictibil. Strategia noastră a fost să nu devenim dependenți de o singură regiune, așa că am asigurat un echilibru bun între trei regiuni: Americile, Europa și Asia. NAFTA [n.red.: Acordul Nord-American de Comerț Liber] joacă un rol din ce în ce mai important aici – de aceea ne extindem producția în Statele Unite și plănuim să construim o fabrică și în Mexic.

 Totuși, nu puteți să fiți indiferenți față de evoluții în China

Urmărim îndeaproape o serie de dezvoltări și lucrăm cu dealerii noștri pentru a extinde modelul lor de business: aftersales, service și finanțare devin din ce în ce mai importante alături de clasicul business auto. Trebuie să nu uităm un lucru: China este cea mai mare piață singulară din lume și încă oferă bune oportunități pentru creștere, pe termen mediu și lung. Procentul relativ mic de proprietate auto, o clasă mijlocie în continuă creștere, afinitatea față de brand și o bună infrastructură – aceste condiții atestă potențialul pieței, chiar dacă competiția devine din ce în ce mai acerbă.

Ați reușit să obțineți prețuri excelente în China până acum: oricare Seria 7 vândut acolo aduce de patru ori mai mult profit față de unul vândut în Germania.

Brandul BMW este extrem de dorit în China, iar Seria 7 în special.

Oricine care urcă pe scara socială cu BMW-ul său spune: „Uită-te la mine, am reușit”.

Fenomenul oamenilor de succes care se răsplătesc cu un BMW, semnalând și altora succesul lor, nu este specific doar Chinei. Vedem același lucru în toate piețele, chiar dacă în forme diferite. În India, de exemplu, X6 este mașina preferată a femeilor de succes; în Statele Unite, procentul femeilor care achiziționează Seria 7 este mai mare decât în rest.

2015-bmw-x6-xdrive50i-60

Stai un pic: X6 este acel SUV țipător despre care lumea face glume spunând că este un „tanc” macho…

Asta este o mică exagerare, aș spune. Lumea are opinii diferite despre acest model, dar a fost un succes fenomenal în întreaga lume.

Aici, pe de altă parte, tinerii se realizează fără mașină; își alte simboluri de statut social.

Știu de la copiii mei cât de importante pentru ei sunt smartphone-ul și internetul, dar asta nu înseamnă că mașinile nu mai sunt fascinație pentru tineri – cu toate că asta este adevărat, pentru o anumită perioadă a vieții lor, tinerii nu găsesc importantă deținerea unei mașini.

Este această clientelă pierdută pentru totdeauna?

Deloc. Industria noastră se schimbă de la a produce mașini la a oferi soluții de mobilitate – și avem acum un exemplu concret cu „DriveNow”. Tinerii închiriază un Mini, o Seria 1, un i3 – apoi, la un moment dat, vor alege unul dintre brandurile premium ale grupului.

Asta sperați, cel puțin.

Este o speranță confirmată de studiile noastre de piață. În discuțiile privind lipsa de interes în mașini, oamenii uită că ideea de a nu deține o mașină o perioadă de timp este un fenomen specific pieței central-europene. Uitați-vă la Asia, la America de Nord și de Sud, unde lumea încă are un interes puternic în proprietate și lucrează din greu pentru a-și cumpăra, într-o bună zi, mașina dorită. Asta se explică, parțial, prin lipsa serviciilor de transport public. Dar principalul factor rămâne fascinația pentru mașină, văzută ca un instrument prin care îți obții mobilitatea individuală și libertatea.

Puteți să ne explicați de ce lumea care trăiește în țări cu limit de viteză cumpără un BMW de înaltă performanță, când nu vor putea niciodată să îl ducă la capacitate maximă?

Plăcerea condusului mașinilor noastre nu se rezumă doar la a merge cu viteză mare. Brandurile puternice precum BMW, Mini și Rolls-Royce au mult mai mult de oferit decât putere brută. Ajugi să simți dinamica remarcabilă a unui BMW în multe situații diferite – când pornești mașina, când accelerezi sau când conduci pe drumuri virajate.

bmw_sauber_f107_1

Și veți rămâne în afara Formulei 1? Sau veți reevalua decizia luată în timpul predecesorului dumneavoastră, Dr. Rethofer?

Nu, Formula 1 nu mai coincide cu trasa strategică a Grupului BMW. EfficientDynamics și mobilitatea durabilă pot fi reprezentate mai bine în alte formate. Retragerea noastră din Formula 1 a fost – și încă este – o decizie corectă.

Când veți aduce primul SUV cu motor electric? Tesla va prezenta unul în toamna acestui an; încă o dată, nemții joacă prinsa cu ceilalți când vine vorba de soluții de mediu.

Ba deloc! Să nu omitem X5, care va fi disponibil din toamnă și sub formă de hibrid ultra-economic. În oraș, merge pe baterii, însă are și un motor convențional pentru distanțe mai mari, și se folosește de o tehnologie extrem de sofisticată.

De ce mobilitatea electrică progresează atât de lent în Germania? Nimeni nu crede în planul de a pune un milion de vehicule electrice pe stradă, până în 2020.

Acel plan este încă valid.

Dar nimeni nu cumpără mașini electrice. De ce?

„Nimeni” nu se aplică în cazul în care vorbim despre mașinile noastre „i”. În prima jumătate a acestui an, am vândut peste 12.500 de BMW-uri i în întreaga lume – una din zece rămânând în Germania. Există o serie de motive pentru care businessul mașinilor electrice este atât de dinamic în acest moment – unul dintre ele fiind acela că rețeaua de stații de încărcare nu este atât de densă pe cât ne-ar plăcea nouă să fie. Dar în privința asta avem o influență limitată.

Dar este responsabilitatea voastră să construiți mașini cu autonomie mai mare.

Lucrăm la asta. Autonomia este un argument – cu toate că 150 de kilometri este suficient pentru majoritatea lumii, pentru naveta zilnică acasă-serviciu-acasă. Mulți sunt îngrijorați de gândul că vor rămâne în pană – iar acesta îi face pe clienți să fie neliniștiți: testează i3, le place la nebunie – apoi o parte din ei ajunge să-și cumpere Seria 1. A conduce o mașină electrică nu a ajuns încă să fie un obicei învățat și practicat. Schimbarea are loc cu timpul.

Și, din această cauză, companii precum BMW și Daimler, cu profituri de miliarde, cer stimulente din partea statului, stimulente asigurate de plătitorii de taxe?

Nu ne punem la coadă pentru a primi subvenții. Noi doar evidențiem cât de important este ca Germania să fie o piață lider în mobilitatea electrică. Tehnologia dezvoltată aici ar putea foarte bine să și fie folosită aici. Altfel, devine greu să vinzi acea tehnologie în lume. Cifrele arată că procentul de vânzări al mașinilor electrice este mai mare în statele care oferă stimulente.

Când vorbiți de stimulente, la ce vă referiți, dacă nu la subvenții?

Există mai multe soluții, de la benzi separate pentru a fie evitate ambuteiajele, la eliminarea taxelor de parcare pentru mașinile electrice.

bmw-i3-trees-count-images-06

Ați investit miliarde în vehiculele electrice și, anul trecut, ați vândut doar 16.300 de i3-uri – nu este acesta un insucces?

Dimpotrivă: i3 este un mare pas înainte pentru noi. Am fost mai rapizi și mai îndrăzneți decât alții în ceea ce privește mobilitatea electrică. Desigur, decizia de a construi un i3 și un i8 nu a fost lipsită de critici din interiorul companiei. Însă se amortizează cu timpul, iar noi învățăm lucruri pe care le putem aplica și altor modele. Fără proiectul i, nu am fi știut cum să manageriem fibra de carbon. Și așa am reușit să facem Seria 7 cu 130 de kilograme mai ușor – cea mai ușoară limuzină de lux din segment.

Plănuiți să produceți și alte modele i?

Există loc pentru cifre între i3 și i8, însă nu pot spune mai multe în acest moment.

Puteți să fiți siguri că motorul electric se va impune ca următoarea tehnologie? Peste cele cu celule de combustibil sau cu hidrogen?

Un motor electric poate fi animat de celule de combustibil sau de o baterie. Nu putem să știm care se va impune în viitor. Ca producători, trebuie să abordăm situația din mai multe unghiuri și trebuie să urmăm câteva direcții diferite. Acesta este unul dintre motivele pentru care intrarea în piață este foarte costisitoare pentru nou-veniți.

Rivalul de o viață, Daimler, bate record după record în momentul de față. Câți șoferi de Clasa S v-ați propus să câștigați cu noua Serie 7?

Există o suprapunere, desigur, în cazul potențialilor clienți. În mod natural, noi vrem ca noua Serie 7 să câștige noi clienți: cu cât mai mulți, cu atât mai bine.

Și cum a mers până acum?

Bazându-mă pe feedback-ul primit până acum, din partea clienților și a canalelor media, sunt optimist. Dar să așteptăm să vedem ce se întâmplă după lansarea oficială de pe 24 Octombrie.

Interviul a fost condus de către Georg Meck și Holger Steltzner

BMW Motorrad

Comentarii

©2025 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account