BMW Guggenheim Lab a încheiat cele şase săptămâni de programe gratuite adresate spaţiului public şi privat din Mumbai
Mai multe proiecte de cercetare şi design ale comunităţii Lab vor prinde viaţă în Mumbai.
Mumbai. BMW Guggenheim Lab Mumbai şi-a încheiat perioada de şase săptămâni în care a prezentat programe şi proiecte gratuite dedicate explorării provocărilor urbane şi condiţiilor din oraş. BMW Guggenheim Lab, care a fost prezentat în colaborare cu Muzeul Dr. Bhau Daji Lad, a fost funcţional în şase locuri din oraş în perioada 9 decembrie 2012 – 20 ianuarie 2013, astfel că programele şi studiile cu participare au fost disponibile unei audienţe şi unor comunităţi foarte diverse.
23.861 de vizitatori de toate vârstele au luat parte la 163 de programe în cele 29 de zile, care au inclus proiecte de design, sondaje, excursii, discuţii, ateliere şi proiecţii de filme. Mumbai a fost cea de-a treia etapă a proiectului mobil, după prezentările de la New York şi Berlin.
Programul Laboratorului a fost conceput de componenţii Mumbai Lab Team – Aisha Dasgupta, Neville Mars, Trupti Amritwar Vaitla şi Héctor Zamora -, împreună cu David van der Leer (curator Guggenheim) şi curatorul asistent Stephanie Kwai, fiind dezvoltat cu consultanţii locali Swati Abhijit, Sourav Biswas, Vikram Doctor, Naresh Fernandes, Ammar Mahimwalla, Alisha Sadikot, Surabhi Sharma şi Pooja Warier, dar şi cu consilierul parizian al programului, Aaron Pereira.
„Prin mutarea Laboratorului din oraş la locaţiile-satelit din Mumbai – cartierele Fort, Malabar Hill, Mulund East şi Mahim sau Batliboy Compound din Mazgoan -, am avut posibilitatea de a intra în contact cu oameni din diferite medii şi cu diferite puncte de vedere şi de a învăţa de la aceştia”, a declarat David van der Leer, curator BMW Guggenheim Lab. „Dar activitatea noastră la Mumbai nu s-a încheiat. Rezultatele de la Mumbai Lab sunt în curs de a fi analizate şi suntem nerăbdători să le împărtăşim publicului în lunile următoare. În plus, este de aşteptat ca unele proiecte şi programe să-şi continue existenţa şi după încheierea Laboratorului.”
Programele sunt concepute pentru publicul de toate vârstele şi au cuprins: discuţii cu oficialităţile de rang înalt cu privire la designul urban problemele de politică din Mumbai – în seria „Meet in the Middle” ; schimburi de opinii între profesionişti şi liber practicanţi cu privire la numeroase domenii – în seria „Bridging”; evenimente interactive şi activităţi practice pentru familii – în seria „City Dreams” prezentată de Muzeul Dr. Bhau Daji Lad; explorări accesibile şi distractive ale problemelor sociale şi urbane importante, precum confortul şi siguranţa femeilor în spaţii sociale – în seria „Unwrapping Mumbai”; ateliere şi activităţi pentru copii şi vârstnici.
Numeroase proiecte sunt concepute să continue şi după încheierea Laboratorului, inclusiv proiecte de cercetare şi un sondaj vizual care examinează percepţia locuitorilor din Mumbai cu privire la intimitate şi relaţia acesteia cu spaţiul public. Rezultatele studiilor, care sunt dezvoltate în colaborare cu Partners for Urban Knowledge, Action and Research (PUKAR) şi secţia de design de la Institutul Kamla Raheja Vidyanidji pentru Studii de Arhitectură şi mediu (KRVIA), vor fi făcute publice în săptămânile următoare.
Printre propunerile de design dezvoltate de Lab este Landlink, un proiect care explorează modalităţile de a repara actuala infrastructură cu conducte de apă. În plus, o competiţie internaţională de design în colaborare cu Mumbai Environmental and Social Network (MESN) şi administrată de Lord Cultural Resources a fost lansată pentru a reconfigura intersecţia Kala Nagar, unul dintre cele mai aglomerate noduri de transport din Mumbai. Competiţia a atras înscrieri din numeroase ţări de pe mapamond, iar câştigătoare la profesionişti au fost echipele conduse de Mayuri Sisodia şi Kalpit Ashar, Sweta Parab şi Hrishikesh More, respectiv Radhika Mathur. În categoria studenţilor, câştigătorii au fost Andres Perez şi o echipă de la Facultatea de Arhitectură Dr. D. Y. Patil – Shreesha Arondekar, Gargi Thakur, Pooja Kudale, Anaya Patil, Snehal Sonawane, Asmita Rai şi Sayali Potnis. Anumite elemente ale proiectelor câştigătoare vor fi luate în considerare de Autoritatea de Redezvoltare a Regiunii Metropolitane Mumbai (MMRDA) – una dintre principalele agenţii din Mumbai care supervizează modernizarea intersecţiei Kala Nagar – pentru a fi implementate în viitor.
„Suntem încântaţi că am colaborat la acest proiect extraordinar, că am încurajat dialogul şi am reunit idei noi pentru Mumbai”, a declarat Tasneem Mehta, administrator delegat şi director onorific al Muzeului Dr. Bhau Daji Lad. „BMW Guggenheim Lab a avut o contribuţie inestimabilă pentru oraş, la fel cum a fost şi cea a locuitorilor din Mumbai pentru Laborator prin ideile şi implicarea localnicilor. Credem că discuţiile importante pe care le-am început vor continua pe parcursul traseului global al Laboratorului.”
Structura fizică pentru Mumbai Lab, al cărei design a fost creat de studioul de arhitectură Atelier Bow-Wow din Tokyo şi construit de compania SDM Architects din Mumbai, va fi păstrat şi după încheierea programului din Mumbai. Structura de forma literei L – realizată în principal din bambus pentru piaţa din faţa Muzeului Dr. Bhau Daji Lad Museum, în cartierul Byculla – va rămâne la muzeu şi va fi utilizată ca spaţiu de întâlnire pentru vizitatori.
Temele principale care au apărut la Mumbai, precum şi la Berlin şi New York, vor fi analizate în toamnă cu ocazia unei expoziţii la Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York City. Detalii suplimentare despre expoziţie vor fi anunţate în lunile viitoare.
Fiti la curent cu cele mai noi stiri din lumea BMW si de pe telefonul mobil, accesand m.bmwblog.ro