BMW-ul meu de unde vine?
Noi pe cine dăm vina când ni se strică BMW-ul? Pe neamț, pe american, pe rus, pe chinez…sau pe roboți?
La fel ca orice altă marcă auto premium (de volum) care vrea să se extindă pe mai multe piețe, BMW deține mai multe puncte de producție în lume. Locațiile sunt poziționate strategic, astfel încât să fie rentabile din punct de vedere logistic și financiar. Practic, BMW este o afacere multinațională ca multe altele și aplică un plan de afaceri care să-i ajute să se mențină pe piață, dar și să evolueze. Astăzi, BMW deține 31 linii de producție în 15 țări diferite.
Unde se produc SAV-urile?
Inițial, toate modele SAV din gama BMW (adică BMW X5) se produceau la fabrica din Spartanburg, South Carolina, SUA. Odată ce gama s-a lărgit cu X3, X4, X1, X2, s-a lărgit și linia de producție. BMW X3 și BMW X4 sunt fabricate în SUA, dar există și versiuni ale acestora adaptate pentru piața chineză care sunt fabricate în Shenyang, la Plant Tiexi. X1 și X2 sunt fabricate la Regensburg.
Majoritatea modelelor X5 și X7 destinate pieței nord americane sunt fabricate exclusiv la Spartanburg, dar pentru piețele cu alte reglementări sunt ansamblate local. Asta înseamnă că, deși piesele pentru BMW X5 și BMW X7 sunt fabricate în SUA, mașina poate fi construită în locații din China, Brazilia, India, Rusia, Indonezia, Thailanda, pentru a respecta reglementările de acolo.
Unde se produc sedan-urile și coupe-urile?
BMW Seria 1 (F40) este produs doar în Germania, la Regensburg și Leipzig, dar există și o versiunea adaptată pentru piața din China (F52) care se produce local. BMW Seria2 Coupe este produs în Mexic, în timp ce Gran Coupe-ul este construit în Leipzig.
Majoritatea modelelor BMW Seria 3 destinate pieței nord americane sunt construite în Mexic, dar versiunile Touring și M3 sunt construite doar în Germania. BMW Seria 3 sedan mai este produs și la Munich. Brazilia, Malaezia, Indonezia, Thailanda, India, China, sunt țări unde BMW Seria 3 se fabrică pe plan local.
BMW Seria 4 este fabricat exclusiv în Germania, la Munich și Dingolfing – cele mai vechi fabrici BMW. Seria 5 este construit în Austria (Magna Steyr) și Germania (Dingolfing) pentru mare parte din piețe, dar există și versiuni adaptate pentru piețe locale cu alt specific. De exemplu, BMW Seria 5 cu ampatament lung este produs în China. Versiunea M5 este construită exclusiv în Germania, la fel și noul model BMW Seria 7 și actualul BMW Seria8.
Unde se produc modelele electrice?
Deocamdată, atât BMW i4 cât și BMW iX sunt produse exclusiv în Germania, la Munich și Dingolfing. Deși BMW a încheiat parteneriate cu producători de baterii, are de gând să investească în propriile centre de producție, la Regensburg.
Pe cine dăm vina când ni se strică BMW-ul?
În primul rând, trebuie să înțelegem că producția mașinilor nu mai este chiar atât de…manuală. Când ceva se strică la o mașină, toată lumea poartă o vină – de cel care a produs componentele, până la cel care le asamblează, cel care le vinde. Putem să dăm vina și pe roboți, chiar dacă roboții tot de noi sunt construiți.
Unii greșesc mai mult decât alții – chiar și ăi mai deștepți și mai pregătiți ai lumii sunt sortiți greșelilor, pentru că nimeni nu e perfect. Corect ar fi, atunci când mașina ne satisface, să le trimitem acestor oameni imperfecți felicitările și mulțumirile noastre.
O mașină nu poate fi perfectă tot timpul, în toate condițiile. La fel ca și noi, o mai dau în bară. Și atunci când se întâmplă asta mergem cu ele tot la niște oameni nevoiți să repare unde au greșit alții ca ei, alții ca noi. Dacă nu suntem atenți cu așteptările noastre de la oameni, totul devine un cerc vicios unde toată lumea e nemulțumită și toată lumea crede că i se cuvine mai mult. Și atunci când începi să crezi că ți se cuvine mai mult, începi să iei de la altul.
Până la urmă, BMW se laudă cu standarde egale de calitate pentru toate liniile de producție (deși Magna Steyr a ieșit de câteva ori în evidență), iar robotizarea tinde să anuleze greșelile umane. Dacă se întâmplă să-ți „pice ceva la mașină”, poate că ar trebui să dai vina pe univers sau pe „univerșii paraleli”. Pace în lume și distribuție egală a maselor între punți!
Sursa – BMWBLOG