Interviu exclusiv BMWBLOG: Michael de Bono, Designer BMW Concept Active Tourer

Salonul auto de la Paris a reprezentat debutul pe plan mondial al primului vehicul BMW cu tractiune fata. Pentru a afla mai multe despre provocarile intampinate de designer in proiectarea unui vehicul FWD, pastrand totodata valorile de baza BMW, am stat de vorba in cadrul unui interviu cu Michael de Bono, designerul de exterior BMW responsabil de modelul Concept Active Tourer.
Michael de Bono este nascut in Marea Britanie si este cunoscut pentru faptul ca a proiectat si modelul BMW Seria 3 Touring F31. Tanarul Michael s-a alaturat echipei BMW in 2004, dupa ce a absolvit Facultatea de Design pentru Transporturi la Universitatea Coventry.
Dupa ce a lucrat la o serie de concepte avansate de design Rolls-Royce si BMW, Michael s-a alaturat echipei de productie in 2007 si acum este subordonat Directorului de design BMW, Karim Habib.
BMWBLOG: Povesteste-ne mai intai despre ideile generale de design ale primei masini BMW cu tractiune fata.
Michael de Bono: Masina cu tractiune fata intr-un segment ca acesta – destinat mediului urban – trebuie sa fie foarte compacta, sa aiba o amprenta minima la exterior si spatiu maxim la interior. Combinatia dintre acestea doua atrage dupa sine o provocare majora, si o astfel de masina mica este si foarte inalta. A fost foarte neobisnuit pentru noi ca designeri BMW, dar am gasit o modalitate inca de la schitele initiale – ne-am uitat la cum putem obtine maximul din aceasta masina.
Pentru mine a fost foarte important sa identificam un tip unic de agilitate. BMW Seria 6 de exemplu este un model foarte alungit, care are la baza agilitatea, asocierea viteza-forma-senzatie, pe cand aceasta masina este mult mai compacta, agila, usoara. Asa ca trebuie sa aiba console foarte scurte, accentul sa fie pus pe roti, sa aiba un stalp D inclinat la partea din spate a masinii, astfel incat sa-ti dea impresia ca tasneste inainte, ca este ca un sprinter gata de pornire.
Asta am vrut sa imprim modelului, agilitatea, personalitatea impetuoasa. Fiecare model BMW are personalitate proprie, asa ca odata ce stabilim tipul de personalitate, ne putem uita apoi pe ansamblu la cum putem realiza un tot unitar, in ce privesc proportiile, suprafata masinii si apoi detaliile. De exemplu capota a fost o provocare destul de mare, pentru ca in mod normal, daca ne uitam la Seria 3 care are liniile bine intinse, aici ele au fost aproape verticale, datorita unghiului de inclinare a capotei. Daca te uiti la partea frontala, ai o impresie total diferita. Ne-am dat seama imediat ca avem nevoie de suprafete mult mai reliefate.
BMWBLOG: Te rog explica-ne acest aspect al suprafetelor de pe capota, concave si convexe
Michael de Bono Este o modalitate foarte simpla de a utiliza doua linii in scopul de a crea o suprafata foarte reliefata. Cu ajutorul acestor linii care vin din sensuri opuse cred ca am creat mult dinamism, un joc de lumini si umbre, fara sa ne jucam cu forme concave/convexe. Ce se vede aici reprezinta o abordare evoluata a designului BMW in ce priveste suprafetele. Se pune mult accentul pe linii si pe volume, si pe modul in care volumele se intersecteaza, si felul in care acest lucru ar putea crea o expresie foarte dinamica, poetica. Totodata avem linii foarte precise, precum cele de pe capota si de pe usa. Acestea sunt foarte bine evidentiate, foarte precise, care demonstreaza calitatea la nivelul tehnologiei.
Pentru mine a constituit o problema partea din fata a masinii. Este o parte puternica, simbolica. Rinichii sunt destul de mari, si ajuta la proportionarea intregii masini, asa ca arata bine, echilibrata. Apoi avem partea interesanta a masinii, care se infasoara peste „nas”, peste faruri – farurile tipice BMW, dar usor impinse in spate – prin care se reduce consola fata, pentru a-i da impresia de forme usoare.
In fata, in partea de jos, avem elementul numit „air curtain”. Aceasta piesa se regaseste si pe modelele actuale Seria 1 si Seria 3. Acesta poate fi considerata un alt exemplu de exprimare a inovatiei din spatele ideii, intr-un mod foarte extrovertit.
Pe partea laterala avem elementul numit „air-breather”. Este aceeasi abordare, de a trata forma reliefata a detaliilor – avem suprafetele care mai degraba trec de la mai gros la mai subtire decat sa se incline, creand o margine mai groasa. Putem avea o forma foarte orizontala sub linia principala laterala, linii foarte orizontale. Acestea sustin senzatia de „foarte bine intins, alungit”; rezultatul nu este dezechilibrat, si fiecare element are functionalitatea sa, fie ca este vorba de aerodinamica sau de ergonomie.
Prin urmare avem componente autentice, reale. Cautam sa vedem cum putem ingloba in produse viitoare inovatiile pe care le-am dezvoltat deja. Acesta ar fi primul pas.
BMWBLOG: Care a fost cea mai mare provocare din punct de vedere a designului, tinand cont ca este o masina cu tractiune fata?
Michael de Bono: In cazul acestei masini ai o impresie cu totul diferita. Asa ca provocarea a fost sa gasim proportiile potrivite si sa aducem stalpul A atat de mult inspre in fata, sa il inclinam atat de mult incat sa obtinem o noua dinamica, acolo unde avem un singur volum.
In cazul unui model tipic BMW avem capota care se alungeste pana la partea laterala, in vreme ce spatiul vitrat este impins spre spate, astfel ca accentul se pune pe propulsie. Aici inclinarea este spre inainte, caci este un vehicul cu tractiune fata. Asa ca ne-a luat timp sa descoperim aceste proportii, aceasta a fost provocarea.
Apoi avem o caroserie diferita si la partea din spate, iar formele care separa volumul masinii confera acesteia o personalitate sportiva. Stopurile clasice in forma de L sunt mult mai orizontale. Apoi avem si o suprafata mai libera care contribuie la crearea senzatiei de lejeritate, si in acelasi timp avem si un joc de lumini si umbre. Toate acestea contribuie la o crearea unei imagini practice a masinii, si totodata ii pastreaza agilitatea.
Asadar, scopul a fost combinarea agilitatii, a sportivitatii si elegantei cu sentimentul de premium. Aceasta a fost tendinta, de a le integra pe toate intr-o singura masina, de a vedea masina de la interior catre exterior.
BMWBLOG: Karim Habib spune ca designul partii spate este impresionant.
Michael de Bono Partea spate este la fel de importanta ca si partea fata. Ea are aceasta „banda de informatie” foarte orizontala, care se intinde pe toata partea spate. Forme orizontale, stopuri inclinate, in forma de L, dar foarte noi, reliefate, cu multa adancime,cu senzatia de premium. Iar literele aproape plutesc, ies de la suprafata, asa ca exista oarece mister, stralucire sau magie in jurul detaliilor, care te invita sa te uiti mai indeaproape. Si aici e vorba de acelasi lucru, functionalitate si ceva in plus. Sunt de parere ca felul in care arata este foarte specific unui BMW.
Apoi mai avem si aceste margini aerodinamice in caroserie, peste care trece fluxul de aer, iar silueta masinii, din punct de vedere aerodinamic, este mult mai mica decat masina in sine. Asa ca avem o aerodinamica a unei masini total diferite.
Dat fiind ca acest concept este un hibrid, am instalat evacuarea putin mai sus, pentru a gasi o noua structura, pentru a separa volumele in alt mod, intr-unul nou.
BMWBLOG: Din partea laterala inca se poate vedea linia iconica Z.
Michael de Bono: Da, este inca acolo, dar e diferita. Nu este atat de bogata si are suprafete foarte luminate sub suprafetele umbrite, si contribuie la senzatia ca masina sta bine asezata pe roti. Avem asadar elemente aproape „fluide” la mijlocul caroseriei, care creeaza mult relief deasupra structurii rotilor. Este o modalitate foarte puternica pe care o utilizam in cadrul BMW, prin care obtinem lumina deasupra rotilor – musculatura deasupra rotilor – avem acest contrast intre lumina si umbra.
BMW Concept Active Tourer este o masina mica, dar are prezenta unei masini mai mari datorita partii frontale, a proportiilor si prin designul suprafetelor. Masina ofera senzatia de pozitie inaltata, chiar daca este foarte mica. Si nu este vorba doar de marimea capotei, ci si de intreaga personalitate, intreaga impresie lasata de masina.
Putem vedea totodata si linia laterala principala, care este destul de mare pentru o masina din acest segment. Aceasta linie a fost inspirata de modele clasice BMW precum 2002, care are structura vitrata foarte mare.
Asa ca sunt o serie de elemente BMW pe care le-am integrat, dar intr-un nou mod, mai dinamic, mai aerodinamic.
BMWBLOG: Care este elementul de design preferat la aceasta masina?
Michael de Bono E foarte greu sa numesc unul. Imi place modul in care au fost realizati rinichii, se potrivesc cu forma masinii. Este foarte complexa realizarea unei forme atat de reale de rinichi, pentru ca se infasoara peste „nasul” masinii si reprezinta primul element vizibil al vehiculului, care trebuie sa imprime prima impresie: “Este un BMW.” Acest lucru a fost de importanta cruciala pentru noi.
Este un BMW care are prezenta, este sportiv si daca te uiti in detaliu la rinichi, se pot vedea aceste elemente de sticla printre grile, iar fluxul de aer trece printre grile, ca la o grila rinichi activa. Prin urmare, in acest simplu element putem descoperi o gandire intreaga legata de forma, sustenabilitate, design realist, responsabilitate sociala, experienta dinamica si sportiva. Asadar intreaga personalitate a masinii, spiritul sau se regaseste oarecum in grila rinichi.
BMWBLOG: La noul BMW Seria 3 farurile sunt conectate cu grila rinichi. De ce nu a fost folosita si aici aceeasi tehnica?
Michael de Bono Aici am vrut sa pozitionam luminile mai in spate fata de rinichi, pentru a reduce impresia optica asupra consolei fata. Consolele fata oricum sunt foarte scurte, dar am vrut sa dam impresia unei masini usoare.
Personalitatea acestei masini consta in agilitate, comparativ cu alte modele BMW. Asadar prin pozitionarea mai spre spate a luminilor si prin grila rinichi care infasoara totul, avem o forma gen ceasul lui Salvador Dali. Daca ne uitam si pe Seria 1, vedem ca nici acolo nu exista conexiune a farurilor cu grila rinichi.
BMWBLOG: Se vad clar trei volume in cadrul acestei masini. Este o premiera pentru BMW.
Michael de Bono: Si pentru noi a fost ceva nou. Multa lejeritate la exterior,dar mult spatiu la interior, si multa lumina, multa vizibilitate. Unele masini in acest segment au un stalp A, un geam in colt si prin acest triunghi urias nici nu te poti uita, nici prin el nici in jurul lui. La noi a fost ideea de a folosi o abordare diferita, este o situatie de tip win-win intre functionalitate si forma, pentru ca avem un stalp A si am vrut sa cream multa lumina in interiorul masinii, si prin despicarea stalpului A, am putut obtine acest lucru.
BMWBLOG: Michael, iti multumim pentru timpul acordat!
Fiti la curent cu cele mai noi stiri din lumea BMW si de pe telefonul mobil, accesand m.bmwblog.ro
