Liber la BMW-uri second hand! Din februarie nu mai plătim timbrul de mediu

Vineri, 6 ianuarie, Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină 102 taxe, printre care se numără și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Noua lege va fi publicată în Monitorul Oficial în luna ianuarie și va intra în vigoare de la 1 februarie. Însă restituirea banilor către cei care au plătit timbrul de mediu ar putea fi afectată de eliminarea fostei legi, după cum a declarant pentru MEDIAFAX, Alexandru Răţoi-Pârvu, avocat în cadrul Societăţii Civile Profesionale de Avocaţi “Piperea şi Asociaţii”. Acesta explică: “Abrogarea OUG nr. 9/2013 cu modificările şi completările ulterioare presupune şi eliminarea procedurii administrative perfecţionate şi simplificate de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, reglementată de articolul 12 din acest act normativ. Această procedură, introdusă prin Ordonanţa din 31 August 2015, avea calităţi indiscutabile, care reprezentau, în egală măsură, un avans serios faţă de reglementarea anterioară: permitea restituirea integrală a taxelor achitate în temeiul unor legi şi ordonanţe adoptate cu încălcarea dreptului european – OUG nr. 50/2008, Legea nr. 9/2012, prin parcurgerea unei simple proceduri administrative şi depunerea unui dosar la Fisc”.
ANAF a explicat că, la cererea contribuabililor, se restituie taxa pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acesteia. Cererea ar fi soluționată în 45 de zile și poate fi depusă de orice proprietar de mașină care a plătit o taxă de poluare între 1 ianuarie 2007 – 1 martie 2013.
Cert este că măcar din februarie nu se vor mai percepe taxe precum timbrul pentru mediu, ceea ce va impulsiona vânzările de mașini second hand, în detrimentul celor noi. De altfel, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) alerta în toamna lui 2016 că eliminarea timbrului de mediu ar putea conduce la scăderea cu circa 30% a vânzărilor anuale de mașini noi. În comunicatele APIA se mai preciza că România va deveni al doilea „cimitir de mașini vechi” al Europei, după Polonia.
Curtea Europeană de Justiție a declarat ilegal timbrul de mediu. Dar APIA este de părere că decizia Curtii Europene de Justitie “nu stabilește ilegalitatea formulei de calcul sau a cuantumului Timbrului de Mediu cu dreptul UE (art. 110 TFUE), ci a modului sau de aplicare, respectiv faptul ca sunt scutite de plata acestuia autovehiculele pentru care s-a achitat anterior (inainte de martie 2013) una din variantele taxei de poluare.”
Având în vedere că din 2007 guvernele care s-au succedat în România au implementat taxe de poluare sub diverse denumiri, nu ar fi de mirare dacă în viitor se va găsi o formulă de taxare nouă. Dar măcar o perioadă, eliminarea timbrului de mediu va reporni căutarea de chilipiruri pe piața mașinilor second hand. Spus pe limba fanilor BMW: S-a dat liber la vânat de ursuleți (E30) și pisicuțe (E36) cu câteva sute de euro!
Până una alta vă invităm să revedeți selecția noastră de BMW-uri second-hand sub 5.000 de euro. CLICK AICI pentru a vedea Top 5 modele BMW sub 5.000 de euro.

BMW Motorrad

Comentarii

©2025 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account