MINI Cooper SE vs. BMW i3 – Comparație de prețuri și autonomii electrice

MINI Cooper SE aspiră la popularitatea de care BMW i3 se bucură și în rândul clienților din România. O comparare a prețurilor și autonomiilor ne oferă repere clare despre diferențele dintre cele două modele produse de BMW Group.
Atât MINI Cooper SE, cât și BMW i3 beneficiază de o personalitate stilistică distinctă. Dar în segmentul mașinilor electrice totul se calculează foarte rece, până la ultimul kW, până la ultimul kilometru de autonomie pe care îl poți obține. BMW i3 a evoluat constant în acest sens și a înregistrat vânzări din ce în ce mai mari și în piața din România. Anul trecut a fost comercializat în 229 de unități în țara noastră, ceea ce a reprezentat o creștere de 54,7% față de 2018. Un impuls esențial pentru volumul de vânzări a fost plusul de autonomie adus de noile baterii de 120 Ah.
Dar sunt specificațiile lui BMW i3 suficiente pentru a eclipsa prețurile mai mici ale rudei sale din Marea Britanie?
MINI Cooper SE dispune de o baterie litiu-ion cu o capacitate netă de 28,9 kWh (brut 32,6 kWh) şi asigură o autonomie de 235-270 kilometri, conform WLTP. La staţiile publice DC de 50 kW, durează 35 de minute pentru ca bateria lui MINI Cooper SE să reîncarce până la 80% din capacitate. La o sursă AC de 11 kW sunt necesare două ore și jumătate pentru încărcarea până la 80% și de trei ore și jumătate pentru încărcarea până la 100%. Un ciclu complet de încărcare la o priză casnică durează circa 15 ore. Un wallbox MINI Electric este oferit opțional.
Motorul său electric livrează 184 CP şi 270 Nm către roțile din față, printr-o transmisie cu 1 treaptă și diferențial integrat. Acceleraţia 0–100 km/h se face în 7,3 secunde. Iar sprintul de la 0 la 60 km/h este executat în 3,9 secunde. Viteza maximă este limitată la 150 km/h.
Având bateria amplasată în podea, volumul volumul portbagajului a rămas la nivelul unui MINI Hatch cu 3 uși (211 litri). În schimb, centrul de greutate al primului MINI electric este cu 30 mm mai jos decât al unui MINI Cooper S.
De asemenea, MINI subliniază că motorul electric este mai mic și semnificativ mai ușor decât motorul cu ardere internă. Totuși bateria înclină balanța. Astfel, MINI Cooper SE cântărește la gol 1.365 kg, cu 145 kg mai mult decât un MINI Cooper S cu 3 uși și transmisie Steptronic. Constructorul spune că a distribuit “armonios” greutatea între punți, pentru ca citadina electrică să ofere comportamentul de go-kart tipic MINI.
La fel ca și BMW i3s, modelul MINI Cooper SE beneficiază de noul sistem ABR pentru controlul patinării roţilor. Acest sistem îmbunătăţeşte tracţiunea şi stabilitatea pe carosabilul unde aderența nu este optimă, în timpul accelerărilor în viraje strânse și în fazele active de generare a energiei la frânare (Brake Energy Regeneration).
MINI Cooper SE se distinge prin faptul că este primul model pur electric al BMW Group în care șoferul poate comuta între două trepte de intensitate ale sistemului de regenerare a forței de frânare.
În plus, sistemul MINI Driving oferă opțiunea alegerii între 4 moduri de rulare (SPORT, MID, GREEN și GREEN+), care favorizează răspunsul dinamic sau eficiența consumului de energie. În modul SPORT propulsia răspunde mai prompt, iar direcția este mai puțin asistată, în comparație cu modul MID. Pentru maximum de eficiență se poate selecta modul GREEN +, care reduce sau oprește funcționarea sistemului de climatizare sau încălzirea scaunelor.
Noul MINI Cooper SE este disponibil în România cu un preţ de pornire de 33.082 euro cu TVA inclus, fără a considera programul “Rabla Plus” al Guvernului României. Echiparea standard include faruri LED, aer condiţionat pe două zone, încălzire cu tehnologie de pompă de căldură, încălzire auxiliară şi sistem Connected Navigation.
Alternativele BMW sunt modelul i3 cu preț ce pornește de la 39.806 euro cu TVA, sau i3s, de la 43.376 euro cu TVA. Ambele variante BMW i3 dispun de noua baterie litiu-ion de 120 Ah și capacitate netă de 37,9 kWh (brut 42,2 kWh).
Motorul electric este cuplat la o transmisie cu 1 treaptă și dezvoltă 170 CP și 250 Nm în cazul modelului de bază BMW i3, și 184 CP și 270 Nm pentru BMW i3s. Aceste resurse animează roțile punții spate. BMW i3 și i3s cântăresc 1.345 kg, respectiv 1.365 kg (mase distribuite egal între punți). Demarajul 0-100 km/h durează 7,3 secunde, sau 6,9 secunde, în funcție de varianta de motorizare. Totodată, sprintul 0-60 km/h este reușit în 3,8 secunde, respectiv 3,7 secunde. Viteza maximă este limitată la 150 km/h pentru i3 și 160 km/h pentru i3s.
Dinamismul este accentuat în cazul modelului BMW i3s, care are amortizoare, arcuri şi bare stabilizatoare specifice, o suspensie coborâtă cu 10 milimetri, un ecartament extins şi jante de 20 de ţoli, din aliaj uşor.
Autonomia WLTP a lui BMW i3 (120 Ah) este de 285-310 kilometri, iar BMW i3s (120 Ah) este creditat cu 270-285 kilometri. Pentru ambele variante de motorizare BMW declară o autonomie în condiții de trafic de zi cu zi de până la 260 km.
Încărcarea bateriei până la 80% din capacitate durează 45 de minute la o sursă DC de 50 kW sau trei ore și 10 minute la o sursă AC de 11 kW, precum un wallbox BMW i. La o priză de 2,4 kW, 240 V și 10 A încărcarea până la 80% din capacitate durează 15 ore.
Pentru că am menționat volumul portbagajului în cazul lui MINI Cooper SE, mai trebuie adăugat și faptul că BMW i3 oferă 260 de litri.
În concluzie, e un joc al cifrelor luate în amănunt. MINI Cooper SE are avantajul unui preț mai mic, iar BMW i3 compensează în principal prin autonomie mai generoasă. Și, până la urmă, acestea vor fi reperele cele mai importante care vor împărți clientela între MINI Cooper SE și BMW i3.
