Privind in perspectiva: BMW si problema imbatranirii fortei sale de munca

Un raport publicat recent de CBS analizeaza modul in care cei de la BMW se gandesc in perspectiva, nu numai in ce priveste strategia de produs si de vanzari, ci si legat de cea mai valoroasa resursa a lor, si anume capitalul uman.
Potrivit raportului, BMW a ajuns la concluzia ca forta sa de munca se afla intr-un proces de imbatranire. Previziunile indica faptul ca in 2017 varsta medie a muncitorului angajat la BMW va fi de 47 ani. Aceasta tendinta de imbatranire este comuna atat BMW, cat si Germaniei si Europei in general, si a fost denumita „tsunami-ul argintiu”, facand o paralela cu parul alb al oamenilor in varsta.
Prin comparatie cu SUA, tendinta de imbatranire este mai evidenta in Germania: in timp ce procentul americanilor peste 65 ani in populatia totala va fi de cca.16% in 2020, se estimeaza ca in Germania, acelasi procent va fi de cca. 21.6%, deci mai mult de o cincime.
O forta de munca mai in varsta are consecinte bune dar si rele: conform studiilor, odata cu experienta vine si mai multa rabdare si abilitati mai bine definite, dar si mai putina flexibilitate, putere si capacitate de a vedea clar. Aplicand toate acestea la o linie de productie care se bazeaza pe inginerie de mare precizie, si o productie zilnica de peste 1.200 masini, observam o situatie foarte sensibila.
Dar oare cum face fata BMW la aceasta situatie? Potrivit raportului, unele masuri ar putea include obligarea anajatilor sa paraseasca companie, sau chiar concedierea acestora. Dar astfel de solutii nu ar putea functiona, mai intai deoarece exista in vigoare contracte sociale care impiedica acest lucru, iar in al doilea rand prin faptul ca oricum nu ar fi disponibila toata forta de munca tanara necesara pentru a o inlocui pe cea imbatranita.
Prin urmare, BMW a privit in perspectiva, in cautarea unei solutii viabile. Angajatii BMW s-au indepartat de statistici si previziuni si s-au indreptat catre oameni, si au desfasurat un experiment interesant. Au mers la o uzina importanta BMW, in sectia de asamblare, si au realizat o echipa speciala formata din angajati cu varsta medie de 47 ani (exact varsta medie a lucratorilor BMW de peste sapte ani de-acum, conform previziunilor). Apoi i-au intrebat pe acestia ce s-ar putea face ca lucrurile sa mearga mai bine, legat de conditiile de munca.
Pasul urmator a fost implementarea feedback-ului primit de la lucratori: pantofi special pentru cei care acuzau dureri de picioare, podele din lemn, scaune speciale pentru cei de pe linia de asamblare, echipamente imbunatatite sau ecrane de calculatoare mai mari. In total au fost implementate 70 mici astfel de masuri, cu scopul de a reduce stressul fizic si sansa de aparitie a erorilor. Rezultatele au fost detul de impresionante: productivitatea a crescut cu 7%, rata absenteismului la locul de munca a scazut sub media pe uzina, iar rata de erori pe linia respectiva de asamblare a scazut la zero. Si toate acestea au fost obtinute cu costuri relativ reduse, de cca. 50.000 USD, incluzand aici si timpul pierdut.
Este evident faptul ca acestea reprezinta doar masuri mici, si ca nu pot fi aplicate la intreg procesul de productie, dar totusi inseamna ceva. Si potrivit raportului, experimentul va fi replicat si la alte uzine, inclusiv in SUA, si incadrat in planul BMW de a imbunatati productivitatea muncii.
[Sursa: CBS News]