[VIDEO] Rolls-Royce Spectre, primul model electric al mărcii britanice, debutează cu 584 CP

Rolls-Royce Spectre

Rolls-Royce Spectre este primul model cu propulsie pur electrică din istoria de 120 de ani a mărcii britanice. Și se recomandă drept un „primul super coupé electric de ultra lux”. Sunt cuvinte mari. Dar nu pentru Spectre, care are toate argumentele pentru a-și merita reputația de Rolls-Royce în rândul noii generații de mașini electrice.

Spectre răspunde profeției fondatorilor Charles Rolls și Henry Royce, care apreciau calitățile propulsiei electrice

Sir Henry Royce era fascinat de electricitate, iar pe timpul primei sale aventuri antreprenoriale, denumită F. H. Royce and Company, a creat dinami și motoare electrice pentru macarale.

Charles Rolls a avut o viziune foarte clară despre viitorul electrificat. În aprilie 1900 a condus un automobil electric numit Columbia și a declarat că sistemul de propulsie al acesteia este ideal. Cuvintele lui Charles Rolls despre automobilul electric au fost acestea: „Mașina electrică este perfect silențioasă și curată. Nu există miros sau vibrații și vor deveni foarte folositoare când vor putea fi instalate stații de încărcare fixe. Dar pentru moment, nu anticipez că mașinile electrice vor servi prea bine, cel puțin pentru mulți ani de acum încolo.”

De altfel, silențiozitatea și rafinamentul motorului V12 utilizat de modelele Rolls-Royce moderne sunt la un nivel atât de înalt încăt îți oferă o senzație foarte similară cu cea a propulsiilor electrice. Așadar, tranziția către propulsia electrică va fi percepută a fi foarte naturală și potrivită caracterului și confortului tipice Rolls-Royce.

Specificațiile lui Rolls-Royce Spectre

Rolls-Royce Spectre va fi lansat în ultimul trimestru al anului 2023. Tot atunci va demara și livrarea primelor exemplare către clienți. Iar Rolls-Royce ne oferă pentru moment informații preliminare despre performanțele, puterea și autonomia grandiosului coupé electric.

La acest moment al dezvăluirii primelor imagini și informații, Spectre se mândrește cu o propulsie care generează 430 kW (584 CP) și cuplu de 900 Nm. Și, în ciuda faptului că are o greutate de 2975 kg, uriașul coupé de 5.453 mm lungime, 2.080 mm lățime și 1.559 mm înălțime sprintează de la 0 la 100 km/h în 4,5 secunde.
Nu se menționează câte motoare electrice sunt integrate în propulsia lui Spectre și, implicit, dacă acesta are și tracțiune integrală.

Iar despre autonomie, măsurătorile preliminare indică faptul că Rolls-Royce Spectre va putea circula până la 520 km (WLTP) cu un „plin” de baterie.

Bateria joacă un rol esențial pentru o izolare fonică excepțională

Deși încă nu dezvăluie capacitatea bateriei amplasată în podeaua lui Spectre, Rolls-Royce spune că aceasta este ca un strat de antifonare. E ca și cum Spectre ar avea în podea aproape 700 de kilograme de materiale pentru izolare fonică.

În plus, integrarea bateriei în structura mașinii, precum și secțiunile din aluminiu extrudat din scheletul lui Spectre asigură că acesta are o rigiditate torsională mai mare cu 30% decât orice alt model Rolls-Royce. Iar asta influențează pozitiv și ținuta de drum.

Spectre trece prin teste care simulează 400 de ani de utilizare

Până la debutul comercial Rolls-Royce Spectre continuă un program necruțător de teste, în cele mai aspre condiții meteo de pe planetă. Constructorul britanic subliniază că Spectre va fi supus la teste care străbat peste 2,5 milioane de kilometri. Asta simulează 400 de ani de utilizare, raportat la media de kilometri parcurși de obicei de un automobil Rolls-Royce.

Testele sunt desfășurate lângă Cercul Arctic, în zona Arjeplog din Suedia, unde temperaturile scad chiar și până la -40 de grade Celsius. Spectre trece prin probe inclusiv pe lacuri înghețate. Iar BMW Group are în acea zonă un centru special pentru testele de iarnă. De asemenea, Spectre îndură și arșita din Africa de Sud, unde temperaturile urcă până la 55 de grade Celsius.

Totodată, 55% din teste au loc și pe traseele unde modelele Rolls-Royce se simt ca acasă. Exemple sunt, desigur, Riviera franceză și Coasta de Azur.

Sistemul de suspensii Planar creează senzația că mașina plutește pe șosea

Spectre se conformează tradiției conform căreia un Rolls-Royce are o ținută de drum atât de confortabilă și lipsită de efort încât îți dă senzația că plutește deasupra șoselei. În acest sens utilizează cele mai noi tehnologii pentru suspensiile adaptive.

Sistemul Planar decuplează barele anti ruliu permițând fiecărei roți să reacționeze independent la denivelările carosabilului. Astfel se previn mișcările caroseriei care se produc de obicei când roțile de pe o singură latură a mașini trec peste o suprafață cu denivelări. Aceeași funcție combate și vibrațiile imperfecțiunilor de frecvență înaltă de pe carosabil.

Apoi, când este detectată apropierea de un viraj, sistemul Planar recuplează barele anti ruliu și întărește amortizoarele, pentru un comportament mai dinamic și precis. În plus, Rolls-Royce Spectre beneficiază și de sistem de direcție integrală. Adică virează și cu roțile din spate. Per total, la fiecare viraj sistemele inteligente ale modelului Spectre monitorizează informațiile de la 18 senzori. Și ajustează răspunsul direcției, frânelor, motorului și suspensiilor în funcție de condițiile din timpul rulării.

BMW Motorrad

Comentarii

©2025 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account