VIDEO: Designer-ul primului X5 critică SUV-ul electric BMW iX

Frank Stephenson, designerul care proiectat primul BMW X5, își exprimă oful despre designul lui BMW iX într-un clip publicat pe canalul său de You Tube.

BMW iX a generat polemici fiindcă aduce un limbaj estetic care se desprinde curajos de trasăturile care definesc marca bavareză în mod clasic. Designul exterior al lui iX este descris de BMW drept monolitic și sculptural. Dar Frank Stephenson are un portofoliu impresionant care rezonează mai mult cu estetica emoțională, clasică a mașinilor. El a proiectat MINI-ul din 2001, FIAT 500 și supecar-uri pentru Ferrari, Maserati și McLaren.

BMW iX are lățimea și lungimea unui X5, înălțimea unui X6 și ampatamentul unui X7. Astfel că a fost gândit pentru a oferi un interior spațios, după cum remarcă și Stephenson. Dar altele sunt aspectele care atrag critica lui. Și, bineînțeles, grila supradimensionată este prima luată în țintă.

Frank Stephenson spune că pe vremea când el trasa designul modelelor BMW grila era formată din două decupaje separate, ceea ce o făcea distinctă. Și nu este sigur despre cât de bună este direcția estetică nouă, în care cele două decupaje ale grilei se contopesc la mijloc. Fiindcă se îndepărtează de la identitatea aceea într-adevăr unică, tradițională pentru BMW. Designerul american subliniază descrierea prin care BMW explică faptul că în cazul lui iX grila nu mai are rolul clasic, pentru răcirea motorului. În schimb a devenit un panou care ascunde o multitudine de senzori și radare pentru sistemele de asistare a condusului.

Cât despre dimensiunile grilei, Frank Stephenson consideră că sunt prea mari chiar și pentru statura unui SUV. Pe de altă parte, spune că dacă scoți grila e posibil să nu recunoști că iX este un BMW. Iar farurile i se par cele mai subțiri pe care le-a avut BMW vreodată și îi dau senzația că te privesc într-un mod suspicios. Suprafețele sculptate de sub faruri îi arată ca și cum ar fi ștanțate, făcând gestul că sunt obținute prin lovitură.

Referitor la profil, Stephenson spune că BMW iX nu îi dă senzația unui automobil care inspiră dinamism. Lui îi plac mașinile care din lateral par gata să se pună în mișcare. Și explică faptul că absența liniilor de pe panourile laterale pot face un automobil să pară chiar static.

Dar cea mai importantă critică adusă de Frank Stephenson este că iX arată ca un produs, nu ca un automombil menit să stârnească emoție. Și îl compară cu un frigider: “Vreau să-mi placă acest vehicul, fiindcă îmi place ideea că ei chiar împing limitele designului. Dar e aproape un vehicul care și-a pierdut sufletul. E ca și cum ar fi fost stilizat de un designer de produs, nu de un designer din domeniul transportului. Nu vreau să critic designerii de produs. Dar produsele arată ca niște produse, iar mașinile arată ca niște mașini. Nu e aceeași profesie. Înțeleg că e high-tech, inovator și că demonstrează direcția viitoare pentru BMW. Dar în același timp trebuie să tragă frâiele un pic. Să își aducă aminte ce înseamnă mașinile. Ne îndrăgostim de vehicule. Avem un atașament emoțional față de vehicule. Iar cu iX e ca și cum te îndrăgostești de un frigider.”

În concluzie, Frank Stephenson amintește cât de iconică și puternică este marca BMW. Este o marcă pe care o iubește și știe cât de profesionistă este echipa de design BMW. Dar în același timp consideră că BMW-urile trebuie să arate ca un BMW.

 

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account