Teste la turaţie maximă: BMW M4 GT3 a parcurs deja peste 12.000 de kilometri

2021 este ultimul an în faza de dezvoltare a lui BMW M4 GT3, urmând ca, începând din 2022, să lupte pentru victorii şi titluri în cursele GT din întreaga lume pentru echipele BMW M Motorsport.

De la începutul anului, noul portstindard din portofoliul de maşini BMW M Motorsport a luat parte la săptămâni de testare pe circuitele spaniole de la Monteblanco şi Almeria, iar prin aceasta a parcurs etapa crucială dinaintea primelor apariţii în curse. Acoperind deja peste 12.000 de kilometri – ceea ce echivalează cu mai mult de 60 de ore pe pistă -, numeroşi piloţi BMW au lucrat extrem de mult la condus şi fiabilitate, obiectivul fiind reducerea semnificativă a costurilor ciclului de viaţă şi a efortului de întreţinere în comparaţie cu modelul predecesor. Colaborarea strânsă dintre BMW M Motorsport şi dezvoltatorii de serie de la BMW M GmbH, precum şi utilizarea facilităţilor de testare ale BMW Group aduc o contribuţie importantă la progresul BMW M4 GT3.

Testele de la Almeria (Spania) de săptămâna trecută au reprezentat o altă etapă importantă în dezvoltarea BMW M4 GT3, cu teste de anduranţă şi simulări de cursă de succes. Martin Tomczyk, Jens Klingmann (ambii Germania) şi Nick Yelloly (Marea Britanie) au alternat la volan, iar aceştia sunt doar trei dintre mulţii piloţi BMW cu experienţă care au contribuit deja la optimizarea maşinii. Printre alţii se numără Augusto Farfus (Brazilia), Marco Wittmann (Germania), Bruno Spengler (Canada), Sheldon van der Linde (Africa de Sud) şi Jesse Krohn (Finlanda). În plus faţă de testele de anduranţă, accentul la Almeria a fost în principal pe testarea anvelopelor de la diferite mărci.

Într-o comparaţie directă cu predecesorul său – BMW M6 GT3 -, BMW M4 GT3 arată deja îmbunătăţiri considerabile în domenii cruciale în acest stadiu de dezvoltare, şi anume reducerea costurilor ciclului de viaţă şi a efortului de întreţinere, precum şi pilotajul pentru sportivi profesionişti şi amatori, atât în condiţii de circuit uscat, cât şi pe ploaie. Manevrabilitatea uşoară a BMW M4 GT3 este prioritatea maximă – atât pentru piloţi, cât şi pentru echipa de la circuit. Inginerii BMW M Motorsport au făcut o descoperire. Pentru prima dată, este posibilă modificarea majorităţii setărilor electronice din maşină, fără a fi nevoie conectarea la un laptop. Modificările de ultimă oră ale sistemelor de control sau ale senzorilor pot fi făcute prin intermediul volanului multifuncţional, astfel încât modificările se efectuează mult mai rapid şi mai uşor.

„A existat o atmosferă foarte bună printre noi, piloţii, în timpul ultimelor teste, deoarece am reuşit să parcurgem multe tururi şi suntem cu toţii de acord că BMW M4 GT3 este foarte distractiv”, a declarat Klingmann la finalul săptămânii de teste de la Almeria. „Este foarte uşor şi consecvent de condus, ceea ce are un efect pozitiv asupra uzurii anvelopelor şi am făcut progrese în dezvoltarea multor sisteme. Bineînţeles, mai sunt multe lucruri de rezolvat, dar semnele de întrebare sunt înlocuite în mod constant cu semne de exclamare.”

„Din moment ce am pilotat maşina pe ud doar o dată înainte, testul de la Almeria a fost ca o premieră pentru mine”, a spus Tomczyk. „Am fost foarte bine pregătiţi şi totul a mers fantastic, cu foarte puţine excepţii. De asemenea, îmi place foarte mult să pilotez maşina. Mă simt foarte bine.”

Yelloly a completat: „Ca cineva care în ultimii ani a concurat într-o mulţime de curse cu BMW M6 GT3, am observat imediat ce salt major înainte va fi BMW M4 GT3. Am testat atât performanţa, cât şi consistenţa şi am verificat pit stopurile şi am efectuat verificări ale sistemului. BMW M4 GT3 a rulat bine pe toate mărcile de anvelope pe care le-am încercat, aşa că sunt foarte încrezător în privinţa viitoarelor apariţii în curse. Abia aştept să începem”.

În plus faţă de testele pe circuit, pe care BMW Team RMG le va continua intens pe parcursul anului şi le va completa cu primele curse de teste, colaborarea strânsă dintre BMW M Motorsport şi colegii din dezvoltare de serie de la München (Germania) joacă un rol crucial rol. BMW Group foloseşte diverse bancuri de testare pentru întreaga maşină, precum şi pentru componente, de exemplu, pentru a măsura performanţa, vibraţiile, eficienţa şi rezistenţa la rulare. BMW M4 GT3 a fost supus testelor pe bancul de testare a motorului şi pe bancul de testare cu role şi s-au lucrat intens în tunelul aerodinamic şi în cel de climă.

De asemenea, în această săptămână au avut loc şi teste în tunelul de acustică al BMW Group, pentru a avansa reglarea măsurării zgomotului şi dezvoltarea amortizorului cu emisii de zgomot pentru BMW M4 GT3. Acest tunel de ultimă generaţie poate face mult mai mult. În funcţionare de serie, unele dintre celelalte utilizări ale acestuia includ dezvoltarea sunetului şi reglarea zgomotelor de condus şi a zgomotelor interioare.

Testarea BMW M4 GT3 va continua cu sesiuni ulterioare în aprilie şi mai.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account