BMW M1 Art Car pictat de Frank Stella in 1979, scos la licitatie

Începând din 1975, artişti renumiţi din lumea întreagă au fost implicaţi în transformarea automobilelor BMW în opere de artă. Cele 17 “sculpturi mobile” care au fost până acum prezentate în cadrul colecţiei au inclus lucrări semnate de artişti precum Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, A.R. Penck, David Hockney, Jenny Holzer, Olafur Eliasson şi Jeff Koons.

Proiectul Art Car a avut o contribuţie importantă în evoluţia artei, designului şi tehnologiei în ultimii 35 de ani. Automobilele sunt considerate unele din cele mai reprezentative opere de artă ale perioadei şi au fost expuse în cele mai importante muzee ale lumii precum Luvru din Paris, Royal Academy din Londra, Muzeul Whitney de Artă Modernă din New York, Palazzo Grassi din Veneţia, Muzeul Powerhouse din Sydney şi Muzeele Guggenheim din New York şi Bilbao.

Ideea din spatele colecţiei – de a avea un automobil cu designul creat de un artist – a aparţinut lui Hervé Poulain, un francez pasionat de licitaţii, dar şi un entuziast pilot de curse. La iniţiativa lui, americanul Alexander Calder a conceput propriul său model BMW destinat curselor – BMW 3.0. CSL – la începutul anilor ’70. Primul automobil care a reunit lumea artei şi cea a curselor cu motor a luat parte la cursa de 24 de ore de la Le Mans. Primirea entuziastă a fost sursa de inspiraţie care a condus BMW către crearea Colecţiei Art Car.

In constelatia selecta de artisti a fost inclus si Frank Stella, care in anul 1979 a pictat un M1 Pro Car, avand ca inspiratie seria sa “Polar Coordinates”, cu linii in zig-zag. Masina este un unicat, a fost comandata de pilotul de curse Peter Greff, multiplu campion mondial in campionatul IMSA, fiind construita de BMW Motorsport GmbH cu specifiicatiile BMW Pro Car Group 4.

Aceasta este singura masina BMW pictata de un artist autorizat BMW Art Car pentru un client privat, si este cu totul diferita fata de cele 16 masini oficiale Art Car comandate de BMW.

Oferit muzeului Guggenheim in 1999, modelul M1 pictat de Frank Stella este scos la licitatie anul acesta la Quail Lodge in Carmel, California, in perioada 18-19 august. Suma obtinuta din vanzarea sa va fi utilizata de Muzeul Guggenheim pentru achizitia altor lucrari de arta.

Pretul estimat de vanzare este de cca. 450.000-600.000 USD.

[Sursa: BMW]

Fiti la curent cu cele mai noi stiri din lumea BMW si de pe telefonul mobil, accesand m.bmwblog.ro

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account