BMW Motorrad “Concept 101”

BMW Motorrad Concept 101

În fiecare an, cei mai impresionanţi reprezentanţi ai mobilităţii trecutului şi viitorului, pe două şi pe patru roţi, se reunesc la Concorso d’Eleganza Villa d’Este pentru o întâlnire foarte specială pe malurile Lacului Como. În mijlocul acestei combinaţii extraordinare între tradiţional şi contemporan, BMW Motorrad prezintă un studiu de concept uluitor: BMW Motorrad Concept 101.

„Concept 101 deschide un nou capitol în istoria conceptelor noastre de motociclete. În viziunea BMW Motorrad este interpretarea nesfârşitelor autostrăzi şi a visului de libertate şi independenţă – întruchiparea perfectă a «American touring». Realizarea acestui studiu de motocicletă touring mare a fost foarte interesant pentru noi pentru că anterior nu mai fusesem implicaţi într-un asemenea concept moto. Pentru mine, Concept 101 este simbolul eleganţei, al puterii şi al luxului pe două roţi”, a declarat Edgar Heinrich, director BMW Motorrad Design, descriind caracterul motocicletei concept.

Simbolul puterii şi al exclusivităţii
Numele „Concept 101” reprezintă capacitatea motocicletei concept, ale cărei origini se regăsesc în SUA. Capacitatea celor şase cilindri este de 1.649 cmc – echivalentul a aproximativ 101 ţoli cubi, care este unitatea americană de măsură a capacităţii cilindrice. Prin urmare, „Concept 101” intră într-o sferă care merge dincolo de simplele valori ale puterii şi acceleraţiei – tot ceea ce contează este experienţa remarcabilă a călătoriei plină de putere şi linişte. Pe şosea, cuplul enorm al motorului cu şase cilindri dispuşi în linie generează o extraordinară putere de tracţiune în orice situaţie.

De asemenea, numărul 101 reprezintă şi locul unde motocicleta a devenit realitate. A fost nu departe de autostrada 101, la studiourile de design ale subsidiarei BMW Group, Designworks, din Newbury Park (California), unde designerii BMW Motorrad s-au întâlnit cu colegii lor de la Designworks pentru a crea o motocicletă cu adevărat specială, care ar extinde limitele calităţii şi exclusivităţii şi ar reflecta o filosofie complet nouă a touringului: „Am avut o viziune clară când am conceput motocicleta: sub motto-ul «The Spirit of the Open Road», am vrut să construim o motocicletă cu motor cu şase cilindri, care să fie de înaltă performanţă, emoţională şi extrem de exclusivistă şi care ar face fiecare călătorie o experienţă specială. O motocicletă care ar face momentul atât de special încât ai uita care îţi este destinaţia”, a explicat Ola Stenegard, director de design BMW Motorrad.

Această viziune este exprimată prin interpretarea BMW a unui „bagger” – un model exclusiv de motocicletă personalizată, extrem de popular în SUA. Silueta foarte prelungită şi simplificată este extrem de atractivă de la distanţă. Spre deosebite de secţiunea frontală joasă şi spatele înalt al motocicletelor supersport, BMW Motorrad „Concept 101” are o siluetă în formă de picătură care este caracteristică pentru un bagger, iar cel mai înalt punct este spoilerul faţă. Sub aceasta, roata faţă mare pare că trage silueta plată şi alungită în spatele ei. În acelaşi timp, designul caracteristic al motocicletei sugerează, din punct de vedere vizual, un impuls spre înainte. Cele două cutii laterale, integrate în forma simplificată, adaugă amprenta finală pentru chintesenţa unui bagger.

Precizie şi emoţie
Cursivitatea continuă a liniilor dinspre faţă spre spate simbolizează experienţa călătoriei pe care o oferă „Concept 101”. În cadrul siluetei cursive, liniile clare şi suprafeţele modelate elaborat formează o caroserie atletică. Aceasta creează un contrast dinamic între mişcările cursive şi liniile bine definite care accentuează suplimentar caracterul motocicletei. Subdivizarea orizontală în două zone de culoare conferă o accentuare mai mare a impresiei generale de platitudine. În timp ce secţiunea inferioară – unitatea mecanică puternică – este de culoare închisă, secţiunea superioară a fost desenată intenţionat în culori mai deschise astfel încât să reflecte eleganţa şi rafinamentul.

Proiectat dinamic, spoilerul faţă din aluminiu mat este integrat plat în fluxul de design. Farul integrat, cu aspect circular dublu, oferă secţiunii frontale o imagine distinctă şi foarte expresivă. De asemenea, reprezintă un punct de plecare pentru separarea caracteristică a feţei, care continuă de-a lungul întregii motociclete, până în spate, sub forma unei secţiuni decorative din aluminiu mat. Două panouri laterale înconjoară spoilerul faţă asemenea unei armuri, creând astfel o secţiune lată a umerilor care evidenţiază suplimentar puterea „Concept 101”. Evacuările de pe ambele părţi, fiecare cu câte trei prize, simbolizează numărul de cilindri, dar şi nivelul superior al performanţelor şi al cuplului. De asemenea, acestea asigură o acustică potrivită, ceea ce face ca potenţialul motorului cu şase cilindri să fie remarcat.

Imaginea spatelui completează armonios impresia vizuală generală a motocicletei. Un punct de atracţie special îl reprezintă stopurile neobişnuite, care furnizează, sub forma a două benzi LED, cadrul pentru secţiunea spate de culoare închisă. Designul luminilor este o reminiscenţă formală a vechilor road cruisers. În acelaşi timp, aspectul expresiv garantează un stil tehnic şi estetic fascinant.

Performanţe înalte, tehnologie înaltă, valoare ridicată
Prin culorile şi materialele utilizate, întregul design al „Concept 101” reflectă puterea, stilul contemporan şi farmecul exclusivist. Decoraţiunile şi capacele laterale dispun de o finisare elaborată în două culori: suprafaţa are contururi argintiu deschis, în timp ce secţiunea interioară este de un argintiu mai închis, cu un efect mai metalizat. Cele două zone sunt separate de o linie de demarcare aplicată manual. Vopseaua include şi un efect de umbră, care, spre interior, oferă liniei aplicate manual o profunzime mai mare. Spoilerul faţă dinamic adaugă o notă de stil tehnic şi nou prin aluminiul mat nevopsit. Ambianţa tehnologică şi modernă a aluminiului este completată, în secţiunea inferioară a motocicletei, prin intermediul unor suprafeţe generoase de carbon cu un luciu mătăsos.

Pe lângă suprafeţe argintii, aluminiu mat şi carbon, există şi elemente de lemn, de culoare închisă, care adaugă un contrapunct cald şi exclusivist. Lemnul lustruit minuţios, tratat doar cu ulei, accentuează gestul orizontal al secţiunilor laterale cu granulaţia lor fină. Descrierea modelului este integrată în suprafeţele de lemn ca o inserţie şi un ecuson elaborate de aluminiu. Pe şa, două tipuri de piele reflectă caracterul exclusiv al motocicletei: pielea neagră, cu granulaţie fină, de pe secţiunile laterale adaugă o amprentă de eleganţă, care completează pielea neagră perforată de pe şaua în sine. O bandă de piele maro separă aceste două secţiuni distincte.

Cooperare cu Roland Sands Design
Conceptul moto s-a concretizat la sediul lui Roland Sands – la mai puţin de o oră de Newbury Park, în inima ţinutului motocicletelor custom din Los Angeles. În strânsă colaborare cu echipa de design BMW Motorrad, Roland Sands a asamblat, în propriul său atelier, componentele exclusive ale „Concept 101”. BMW Motorrad şi specialistul în motociclete custom au conlucrat cu succes de-a lungul anilor, finalizând proiecte pline de inspiraţie precum Concept Ninety. Familiaritatea lui Roland Sands cu scena şi experienţa vastă în producerea de modele custom s-a combinat cu posibilităţile şi istoria oferite de BMW Motorrad pentru a face posibil acest parteneriat. Sands a reunit numeroase componente ale BMW Motorrad „Concept 101” în atelierul său, iar unele elemente individuale au fost produse exclusiv manufacturier. În consecinţă, componente-semnătură ale motocicletei precum capacul de la ambreiaj, capacul lanţului de distribuţie şi jantele poartă logo-ul său, o dovadă discretă a unei colaborări care s-a dovedit de succes de-a lungul multor ani. Finisarea materialelor şi designul tehnic sunt de ultimă oră, astfel că reflectă în detaliu declaraţia fundamentală a BMW Motorrad: precizie şi emoţie.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account