Noua generaţie de sistem de navigaţie BMW Professional si BMW iDrive Touch Controller, noutatile BMW ConnectedDrive pentru 2012

1. Noua generaţie de sistem de navigaţie BMW Professional
1.2 Afişajul şi controlul intră într-a treia dimensiune.

Încă din 1994, BMW a devenit primul constructor auto care a oferit un sistem de navigaţie integrat când acesta a devenit disponibil la BMW Seria 7. Funcţionalitatea sistemelor de navigaţie de la BMW Group a crescut exponenţial din acea vreme, astfel încât, în prezent, orientarea pe traseu este numai una dintre nenumăratele funcţiile concepute să interconecteze conducătorul, automobilul şi lumea exterioară într-o manieră cât se poate de inteligentă. Noua generaţie a sistemului de navigaţie Professional este un nou punct de reper în realizările BMW Group.

Noua generaţie a sistemului de navigaţie BMW Professional te cucereşte instantaneu, prin designul nou şi conceptul optimizat de control care oferă diferitelor afişaje un aspect şi mai sofisticat, mai clar şi mai atractiv. Citirea se realizează pe un fundal negru într-un spaţiu foarte redus, iar sentimentul revoluţionar este intensificat suplimentar prin efectul de lumină ambientală.


Per total, noul concept de afişaj face ca informaţiile să fie mai uşor de citit, iar funcţiile să fie utilizate cu mai mare uşurinţă. În premieră, meniurile individuale sunt structurate complet în spaţii virtuale tridimensionale, iar socotelile sunt realizate în timp real. Pe lângă faptul că permite navigare şi browsing cursive, sistemul foarte performant, cu procesor de 1,3 GHz şi placă video 3D dedicată, oferă animaţii de înaltă calitate şi tranziţii dinamice astfel încât întreaga experienţă de operare să devină una extrem de plăcută.

Navigaţia prin meniu, dovedită la precedentul sistem, a fost păstrată intenţionat pentru noua generaţie a sistemului de navigaţie BMW Professional, în timp ce noi funcţii au fost adăugate pentru a spori capacităţile sistemului şi pentru a amplifica experienţa clientului. De exemplu, o nouă dimensiune spaţială a fost adăugată la modul în care nivelurile meniului sunt afişate: când sunt selectate submeniurile, acestea apar dinamic din dreapta, în timp ce meniurile principale corespunzătoare se pierd în fundal spre stânga, unde rămân totuşi vizibile. În acest mod, sugestiile tactile pentru utilizator sunt însoţite de o confirmare vizuală directă a interacţiunii lor cu automobilul, ceea ce permite şi mai mult să se vizualizeze pe afişaj poziţia de moment în cadrul structurii meniului.

1.3 Navigaţia care deschide noi frontiere.

Pe lângă noua afişare a meniurilor, vizualizarea graficelor de orientare pe traseu şi a hărţilor în cadrul funcţiei de navigare a fost modificată şi a fost îmbunătăţită prin adăugarea diferitelor opţiuni interactive. De exemplu, zona de ecran divizat de pe afişajul central de informaţii include acum şi noi funcţii de afişare pentru modul de navigaţie. În timp ce conducătorul încă introduce destinaţia prin selectarea ţării, a oraşului şi a străzii, destinaţia aleasă apare suplimentar pe harta vizualizată pe ecranul divizat, pentru o orientare mai simplă. Dacă este necesar, conducătorul poate utiliza o funcţie de mărire pentru a schimba secţiunea de hartă afişată şi pentru a verifica faptul că destinaţia selectată este cea dorită.

High Guiding şi 3D City Models.

În sensul traseului actual, funcţiile familiare de orientare ce utilizează săgeţi pe ecranul divizat au fost suplimentate cu o versiune High Guiding, care accentuează informaţiile detaliate de navigaţie pe afişajul multifuncţional al panoului de instrumente, pe ecranul central de informaţii, precum şi pe Head-Up Display. High Guiding este activată automat când automobilul se află într-o anumită rază de următoarea instrucţiune de navigare: la o distanţă de 300 de metri în extravilan şi de 150 de metri în intravilan, afişarea redusă cu săgeţi se schimbă într-o perspectivă „bird’s eye” detaliată a zonei înconjurătoare. În plus, conducătorul primeşte indicaţii precise pentru schimbarea benzii la momentul potrivit. Pe măsură ce conducătorul se apropie de destinaţie, afişarea se schimbă treptat de la harta „bird’s eye” la o imagine aeriană a traficului pentru orientarea optimă. Afişarea dinamică a poziţiei actuale a automobilului, calculată în timp real, este de ajutor conducătorilor pentru a-şi urmări cu exactitate evoluţia în faza finală.

Noua opţiune de vizualizare a navigaţiei „3D City Models” oferă o descriere realistă a străzilor şi a clădirilor adiacente pentru a ajuta conducătorii să se orienteze, iar vizualizarea oraşului în cauză este stocată în baza de date a automobilului.

Bară de instrumente extinsă – dispunerea funcţiilor suplimentare la îndemâna conducătorului.

În modul de navigaţie, acum există şi o bară de instrumente extinsă care, în premieră, permite personalizarea rapidă şi uşoară a conţinutului hărţilor, fără a fi necesară ieşirea din vizualizarea acestora. Schimbarea dorită are efect imediat, iar conductorul are posibilitatea de a schimba uşor imaginea şi informaţia necesară, pentru ca acestea să se potrivească situaţiei actuale. În momentul în care conducătorul selectează icoana pentru bara de instrumente extinsă cu ajutorul controlerului iDrive Controller, o a doua bară de instrumente apare ca extensie a celei originale. Aceasta poate fi utilizată pentru deschiderea în aceeaşi imagine a unor opţiuni suplimentare de selecţie, ceea ce anterior era posibil numai prin meniurile Option. Setările permit utilizatorului să acceseze Real-Time Traffic Information (RTTI / informaţii în timp real despre trafic) sau informaţiile meteo, să afişeze puncte de interes sau să schimbe cu rapiditate de la o imagine aeriană la una „bird’s eye”. În funcţie de datele necesare, conducătorii au posibilitatea să activeze dotări personale, să găsească cu rapiditate informaţiile necesare şi să revină la vizualizarea preferată a hărţilor.

Hartă interactivă şi meniu PIE.

Noul sistem de navigaţie BMW Professional adaugă şi numeroase funcţii noi pentru vizualizarea interactivă a hărţii. Controlerul iDrive poate fi răsucit cu uşurinţă pentru a modifica scara hărţii sau înclinat pentru a naviga pe hartă, chiar şi pe diagonală. O altă caracteristică nouă a vizualizării interactive a hărţii este posibilitatea de a apela funcţii speciale direct de pe hartă. Tot ceea ce conducătorul trebuie să facă este să selecteze un punct de pe harta interactivă, iar meniul PIE se va deschide în faţa hărţii, oferind acces rapid şi facil la o varietate de acţiuni. În funcţie de informaţiile stocate, conducătorul trebuie să apese pentru afişarea punctelor de interes din zonă, vizualizarea detaliilor acestora (unde sunt disponibile), începerea navigaţiei spre acestea, schimbarea modului de vizualizare a hărţii sau afişarea actualei locaţii ori destinaţii. În cazul în care sunt disponibile date suplimentare pentru locaţia selectată – număr de telefon, website sau e-mail -, conducătorul poate accesa aceste informaţii cu un simplu click, apoi să viziteze pagina web sau să scrie un e-mail. Adevăratul farmec stă în modul de operare a sistemului: direct, intuitiv şi rapid.

RTTI – informaţii în timp real despre trafic.

Cea mai nouă generaţie a sistemului de navigaţie BMW Professional include, şi acum, tehnologia RTTI pentru calcularea cu precizie a rutelor şi devierilor prin analizarea în timp real a situaţiilor din trafic – atât pentru orientare, cât şi pentru calcularea timpului de sosire. Prin utilizarea reţelelor mobile 3G şi a cartelei SIM din dotarea automobilului, RTTI oferă beneficiul unei transmisii mai rapide a datelor în combinaţie cu o acoperire mai vastă. În plus, noul sistem ajunge dincolo de autostrăzi şi şoselele importante pentru a acoperi drumurile de ţară şi chiar o multitudine de rute urbane.

1.4 Funcţiile de birou: conexiune cu două telefoane şi calendar cu aspect nou.

Apariţia noului sistem de navigaţie BMW Professional înseamnă şi adăugarea unor funcţii noi la portofoliul BMW ConnectedDrive Mobile Office. Acum există posibilitatea ca două telefoane să fie conectate simultan la automobil, caz în care contactele din cele două terminale sunt combinate într-o listă comună de contacte pentru apeluri telefonice şi mesaje e-mail. Calendarul şi contactele sunt importate imediat datorită hardware-ului superperformant, ceea ce înseamnă că ambele telefoane sunt disponibile imediat pentru utilizare în interiorul maşinii.

Calendarul unui smartphone integrat este afişat acum într-un format îmbunătăţit, cu aspect nou. Întâlnirile sunt vizualizate în acelaşi mod precum la programele de e-mail populare, în timp ce agenda zilei şi navigarea prin calendar au fost şi ele simplificate.

1.5 Multimedia – mai multă muzică, preferinţe şi funcţionalitate radio extinsă.

În privinţa multimedia, un hard disc de 20 GB amplifică şi mai mult experienţa entertainment din interiorul automobilului. În acelaşi timp, funcţia de căutare în colecţia Music a fost revizuită pentru a permite ca piesa dorită să fie localizată cât mai rapid pentru a fi ascultată. Principiul barei de unelte extinsă este utilizat şi în acest caz pentru un acces rapid la opţiunile suplimentare de submeniuri, precum şi pentru o operare mult mai simplă şi mai facilă.

Noile funcţii de redare au fost adăugate pentru o experienţă mai plăcută în entertainment. În cazul în care conducătorului îi place piesa care rulează şi ar dori să asculte mai multe din acelaşi gen, pur şi simplu activează noua funcţie „More like this” care generează o listă cu melodii similare din colecţia Music. Facilitatea de salvare a melodiilor preferate în colecţia Music, prin apăsarea icoanei „Add to favourites” în timpul redării, este o altă noutate. Toate piesele favorite pot fi găsite ulterior prin meniul Playlists.

Radio+: vezi ceea ce asculţi.

În premieră, programele radio FM sunt acompaniate de grafice pe ecranul playerului de pe afişajul central de informaţii, la fel ca la un radio digital. Acolo unde posturile radio FM emit datele necesare (prin radio text sau radio text+), artistul, albumul sau genul pot fi vizualizate la fel ca atunci când sunt ascultate prin radio DAB sau la un dispozitiv deosebit. Chiar şi în cazul în care postul nu transmite date, un gen generic şi numele postului sunt afişate pentru a crea o impresie de eleganţă.

Widgeturi BMW Online.

Pe lângă funcţiile online, widgeturile pot fi afişate în modul „split-screen”. Aceste versiuni miniaturizate ale aplicaţiilor browser BMW Online au fost optimizate pentru ecran divizat şi au fost combinate armonios cu afişare conţinutului. Iniţial, este planificată includerea unui ceas şi a unui widget Panoramio, ulterior urmând şi alte widgeturi.

2. BMW iDrive Touch Controller – control tactil la cote maxime.

Lansarea BMW iDrive Touch a permis echipei de dezvoltare de la BMW Group să integreze, în premieră, un touchpad în unitatea centrală de control a sistemului iDrive, controlerul iDrive. Cu o diagonală de 45 mm, suprafaţa tactilă face ca anumite funcţii de control în interiorul automobilului să fie mai intuitive, mai rapide şi mai uşor de folosit.

Încorporarea touchpadului în controlerul iDrive Controller înseamnă dispunerea ergonomică a acestuia acolo unde este uşor de accesat: cum accesul, selecţia şi confirmarea se fac în maniera obişnuită, prin butonul de control (cu mecanism de rotire şi apăsare), imediata vecinătate a touchpadului elimină orice manevre inutile.

Suprafaţa tactilă va fi disponibilă iniţial pentru piaţa chineză, din iulie 2012, şi va adăuga controlerului iDrive diferite funcţii de sporire a confortului, inclusiv recunoaştere caligrafică sau navigare pe hărţi. Un an mai târziu, disponibilitatea iDrive Touch şi a acestor funcţii noi va fi extinsă la aproape toate pieţele. În acest moment, o funcţie de navigare pe internet urmează să fie adăugată, ceea ce va permite controlarea săgeţii mouse-ului în exact aceeaşi manieră ca la majoritatea dispozitivelor portabile.

Recunoaştere caligrafică.

Funcţia de recunoaştere caligrafică permite introducerea caracterelor cu degetul prin simpla „scriere” a acestora pe suprafaţa touchpadului. Întrucât acest lucru era posibil anterior numai cu „Speller” – un aranjament circular al literelor pe afişaj – prin răsucirea butonului de control, suprafaţa tactilă recunoaşte acum literele, iar Speller sare automat la punctul corect din alfabet. Pentru a limita distragerea atenţiei conducătorului, redarea vocală repetă caracterul care a fost recunoscut.

Funcţia de recunoaştere caligrafică este un avantaj imens în special pentru piaţa chineză, acesta fiind motivul pentru care BMW iDrive Touch Controller îşi face debutul acolo. Cu mai multe mii de caractere şi până la 21 de mişcări pentru un caracter, introducerea textului este infinit mai complexă decât la alfabetul latin. Motivul pentru care iDrive Touch Controller este un beneficiu imens pentru China vine din faptul că secvenţa de mişcări pentru scrierea caracterelor chinezeşti este stabilită în principiu, ceea ce înseamnă că selecţia caracterelor este deja redusă considerabil încă de la primul semn făcut de conducător. Alegerea este rafinată suplimentar cu fiecare semn suplimentar, ceea ce permite o selecţie rapidă a caracterului relevant.

Navigaţia pe hartă.

Pe lângă recunoaşterea caligrafică, iDrive Touch oferă şi posibilitatea de a naviga liber pe harta traseului afişată pe ecran şi de a o mări. Scara este schimbată prin utilizarea unei „ciupituri” cu două degete, gest deja familiar de la numeroase laptopuri sau terminale smartphone. De exemplu, dacă pe traseu este un blocaj în trafic, conducătorul poate ajusta, cu ajutorul touchpadului, scara porţiunii afişată din hartă, să mişte imaginea până la ambuteiaj şi să caute o rută alternativă. De asemenea, conducătorul poate să utilizeze controlul tactil pentru a marca punctele de interes stocate pe hartă, apoi apasă butonul de control pentru a confirma alegerea sa şi să afişeze informaţii detaliate. Versiunea ulterioară iDrive Touch va permite în plus ca săgeata mouse-ului să fie mişcată pe ecran în timp ce se navighează pe internet, la fel ca acasă, pe calculator. Apăsarea controlerului iDrive va avea acelaşi efect ca un click pe mouse.

3. BMW LTE Car Hotspot aduce, în premieră, internetul mobil de mare viteză pe şosea.

BMW LTE Car Hotspot ne introduce în noua generaţie de internet mobil şi va face ca BMW Group să fie primul constructor auto care aduce experienţa internetului mobil de mare viteză pe şosea, atunci când va fi lansat în noiembrie 2012. În afară de BMW Car Hotspot, nu mai aveţi nevoie decât de o cartelă SIM LTE, care este introdusă în punctul de acces (hotspot). După ce a fost lansat serviciul în automobil, adaptorul funcţionează ca orice alt hotspot, ceea ce înseamnă că pasagerii se pot bucura de acces la internet LTE de mare viteză pe orice dispozitiv cu care se conectează. Punctul de acces dispune suplimentar de un acumulator şi antene integrate, ceea ce permite utilizarea portabilă timp de până la 30 de minute în afara maşinii, fără a fi necesară o sursă externă de curent. O unitate de putere standard USB permite chiar şi utilizarea complet autonomă fără a fi nevoie de automobil sau de baterie.

Utilizatorii îşi conectează dispozitivele prin WiFi la BMW LTE Car Hotspot, care te ajută să fii online prin tehnologia Long Term Evolution. Adaptorul permite conectarea simultană a mai multor dispozitive, astfel încât conexiunea LTE la internet să fie împărţită de toţi pasagerii. Totodată, conexiunea galvanică la antena maşini nu numai că îmbunătăţeşte recepţia, ci reduce şi radiaţiile în habitaclu.

BMW LTE Car Hotspot se potriveşte în orice consolă centrală BMW cu placă de bază pentru telefon şi poate fi montat cu uşurinţă fără schimbarea antenei exterioare şi fără un volum mare de muncă. Chiar şi modelele BMW mai vechi pot fi echipate cu uşurinţă cu cea mai nouă tehnologie de internet mobil, prin adăugarea acestui accesoriu.

În zonele unde tehnologia LTE nu este disponibilă, adaptorul va comuta pe reţele UMTS sau GSM.

LTE – internet de mare viteză.

Streaming de muzică sau video de pe internet pe un dispozitiv mobil sau în automobil este o realitate a prezentului, datele fiind transmise prin reţeaua de telefonie mobilă. Cu toate acestea, lăţimea benzii la standardul actual UMTS 3G este restricţionată, ceea ce face ca media să nu beneficieze de un streaming de calitate. Şi pentru că acoperirea reţelei nu este disponibilă pretutindeni, nu numai că redarea videoclipurilor se face la rezoluţie joasă, ci este şi intermitentă, în timp ce streamingul de muzică este afectat de pauze.

Tehnologia Long Term Evolution (LTE) va pune capăt acestor situaţii deranjante. Cunoscut şi sub titulatura 4G, LTE face parte din a patra generaţie de standarde mobile, motiv pentru care reprezintă noua generaţie de tehnologii de comunicaţie, după GSM (2G) şi UMTS/HSPA (3G). Ceea ce face ca LTE să fie specială este lăţimea benzii – deosebit de mare -, în combinaţie cu o stare latentă redusă: teoretic, 3G are capacitatea de a atinge o rată de transfer al datelor de 14 Mbit/s, în timp ce nivelul maxim cu LTE este de 10 ori mai mare. Cu viteze de până la 150 Mbit/s şi o latenţă de câteva sutimi de secundă, LTE deschide calea pentru o experienţă a internetului mobil care o egalează – şi în unele cazuri o depăşeşte – pe cea oferită de un calculator cu linie broadband dedicată.

În curând: LTE pentru cartelă SIM integrată în automobil.

Vor exista beneficii şi pentru serviciile mobile care sunt deja oferite în prezent în cadrul BMW ConnectedDrive, dar care vor fi mai rapide, mai eficiente şi disponibile la scară mai largă. Serviciile bazate pe server, precum streaming video şi audio la bord, vor deveni şi mai atractive şi mai uşor de folosit ca urmare a lăţimii mari a benzii şi a latenţei reduse pe care le oferă LTE. Prin încorporarea tehnologiei LTE în automobile, BMW Group este plasat ideal în transferarea portofoliului de servicii BMW ConnectedDrive la un nivel superior.

După ce a fost cel dintâi constructor auto din istorie care a oferit acces la internet în automobile odată cu lansarea portalului BMW Online în 2001, acest pas nou va sublinia flerul inovator al BMW Group în domeniul conectivităţii.

4. Debut de produs: funcţia de dictare a mesajului.

Noua generaţie a sistemului de navigaţie BMW Professional adaugă noi funcţii de vorbire în portofoliul BMW ConnectedDrive Mobile Office, cea mai notabilă fiind funcţia de dictare care utilizează un sistem complet de recunoaştere vocală pentru a transcrie cuvintele conducătorului. Textul dictat poate fi trimis prin SMS sau e-mail. În plus există şi funcţie de memorare vocală pentru ca înregistrările să fie făcute pe perioade de până la două minute, acestea putând fi transmise prin e-mail sau pot fi arhivate. Totodată, noul control vocal, mai intuitiv, permite aproape tuturor funcţiilor sistemului de navigaţie BMW Professional să fie operate mai simplu, mai rapid şi, cel mai important, mai sigur ca niciodată.

Funcţia de dictare – scris prin vorbire.

Oamenii comunică tot mai des prin e-mail sau SMS, atât în privat, cât şi pentru afaceri. Funcţiile BMW Mobile Office au făcut deja posibil ca mesajele de pe un dispozitiv mobil conectat prin Bluetooth să fie afişate în automobil şi citite. Graţie unei premiere mondiale în domeniul auto, sub forma unei funcţii de dictare, această dotare este completată de un sistem complet de recunoaştere vocală. În premieră, acesta oferă conducătorului posibilitatea de a dicta texte şi de a compune scurte mesaje text pur şi simplu prin a spune ceea ce doreşte să scrie.

Utilizarea unui dispozitiv mobil pentru a scrie mesaje în timp ce se află la volan este o modalitate periculoasă de a se distrage atenţia de la ce se întâmplă pe drum, motiv pentru care acest lucru este interzis în numeroase ţări. Funcţia de dictare schimbă totul pentru că permite compunerea unor scurte e-mailuri sau mesaje text într-o manieră rapidă, simplă şi, mai presus de orice, în siguranţă – totul prin puterea vocii, iar conducătorul nu trebuie să-şi ia mâinile de pe volan sau privirea de la şosea. În prezent, funcţia de dictare multilingvă poate recunoaşte textul în şase limbi. Asemenea aplicaţiilor pentru desktop, semnele de punctuaţie şi instrucţiunile precum „paragraf nou” pot fi şi ele dictate, în cazul în care conducătorul vrea să obţină un rezultat corect gramatical şi uşor de citit.

Tehnologia de recunoaştere vocală este furnizată de compania Nuance sub numele Dragon Drive! Messaging, iar activitatea de recunoaştere este realizată pe un server la distanţă, în timp ce textul încă este dictat. Volumul real al vocabularului de pe serverul cloud este un beneficiu imens pentru un sistem complet de recunoaştere vocală, pentru că permite alegerea din milioane de cuvinte fără a fi necesar spaţiu de memorare sau putere de calcul în automobil. La doar câteva secunde după ce dictarea a fost terminată, textul transcris va apărea pe afişaj şi poate fi citit dacă se doreşte. Nu mai trebuie spus, dar conducătorul dispune de câteva modalităţi de editare – uşor de utilizat – pentru a-şi pune amprenta finală asupra mesajelor de tip e-mail şi SMS.

Note vocale şi comenzi vocale mai intuitive.

Gama de funcţii de birou oferite de BMW ConnectedDrive a fost extinsă printr-o altă dotare bazată pe voce. Funcţia pentru note vocale (voice memo), în comparaţie cu funcţia de dictare, permite conducătorului să facă înregistrări vocale directe de până la două minute şi să le trimită prin e-mail dacă este necesar. Partea interesantă a acesteia este că permite conducătorului să facă o notă rapidă a ideilor sau liste „to-do” cu facilitatea suplimentară de a fi direcţionate spre oricine este vizat – fără nici un fel de distragere a atenţiei de la trafic. Alternativ, conducătorii pot transfera înregistrările pe o memorie USB atunci când părăsesc automobilul.

Comanda vocală îmbunătăţită oferită de sistemul de navigaţie Professional este concepută să permită o operare mai intuitivă a tuturor funcţiilor – conducătorul poate enunţa comenzi sau întrebări în propoziţii complete (în prezent, în engleză sau germană) şi să acceseze multiple funcţii cu un singur enunţ, în aceeaşi manieră în care destinaţia de navigaţie poate fi introdusă printr-o singură declaraţie. Rezultatul este un sistem de comandă vocală care este mai intuitiv, mai uşor şi mai simplu de folosit, dar şi mai sigur. Pentru a telefona cuiva, conducătorul nu trebuie decât să spună comanda: „Connect me with John Smith”, după care sistemul recunoaşte atât dorinţa de a telefona, cât şi persoana cu care vrea conducătorul să vorbească. Sistemul funcţionează indiferent de ordinea în care sunt înregistrate numele şi prenumele, după care verifică de două ori că numărul afişat ar trebui apelat înainte de a-l forma. Deja sofisticată, metoda de introducere a destinaţiei a fost şi ea simplificată şi accelerată. Comanda „Navigate to London, 63 Park Lane” este suficientă pentru a realiza introducerea destinaţiei de navigaţie. Este posibil şi să se înceapă compunerea de mesaje tip e-mail sau SMS prin comandă vocală, indiferent de poziţia actuală în structura meniului. Aceasta poate fi făcută şi prin menţionarea numelui destinatarului din Contacts şi selectarea adresei de e-mail, pe care sistemul o adaugă automat în câmpul adrese. Tot ce rămâne de făcut este introducerea subiectului şi a mesajului prin funcţia de dictare. Concluzia este că se poate utiliza comanda vocală pentru a activa sau iniţia aproape toate funcţiile şi operaţiile – de la reglajul unui post radio până la modificarea criteriilor traseului. În plus, sistemul este infailibil în a răspunde la întrebări precum „How do I adjust the sound settings?” sau „Are there any traffic messages” (la vizualizarea hărţilor), sau la probleme legate de sistem unde reacţionează cu „Help” sau „What can I say here?”.

Comanda vocală la BMW Group.

BMW Group are mai mulţi ani de experienţă în domeniul comenzilor vocale pentru funcţiile automobilelor. Lansarea comenzilor complete în 2006 a fost urmată de un nou moment important în 2009, când BMW Group a devenit primul constructor auto din lume care a oferit un sistem capabil să înţeleagă o adresă completă – oraş, stradă şi număr – citită integral. Prin aceasta, BMW Group a impus noi standarde în privinţa introducerii rapide şi exacte a destinaţiilor de navigaţie. Controlată vocal, căutarea muzicii pe hard discul intern a fost lansată în 2009 şi a reprezentat o altă dotare unică, pentru ca 2010 să aducă extinderea comenzii vocale şi asupra playerelor muzicale externe. Obiectivul prioritar al comenzii vocale este facilitarea unei operări simple, rapide şi, cel mai important, sigure a unei game vaste de funcţii de infotainment, în special pentru navigaţie, entertainment şi aplicaţii de telefonie/comunicare.

5. Terţe aplicaţii – „BMW ready”.

În 2010, BMW Group a devenit primul constructor auto care a permis integrarea vastă, bazată pe aplicaţii, a terminalelor Apple iPhone în automobile. Aplicaţiile au extins gama de servicii „in-car” prin utilizarea unui smartphone, făcând astfel posibilă utilizarea cu uşurinţă şi în siguranţă a unor facilităţi precum web radio, GoogleTM Local Search sau FacebookTM. Dar acesta a fost doar începutul, deoarece conceptul bazat pe aplicaţii este gândit să permită utilizarea aplicaţiilor „externe”, deschizând astfel drumul pentru integrarea unor terţe servicii în modelele BMW şi MINI. Cu aceste aplicaţii terţe, gama de funcţii poate fi extinsă după bunul plac: actualizarea aplicaţiei sau instalarea unei alte aplicaţii compatibile adaugă noi funcţii, fără a fi necesară vreo modificare asupra automobilului.

Prin integrarea acestor aplicaţii terţe, BMW Group a oferit clienţilor opţiunea de a continua utilizarea furnizorilor preferaţi de servicii – cu care sunt deja familiarizaţi – şi atunci când conduc. În viitor va fi posibil ca gama vastă de funcţii pentru infotainment de care conducătorii BMW se bucură la domiciliu şi nu numai să fie transferate în maşină.

Kit de dezvoltare software pentru terţe aplicaţii.

În dorinţa de a asigura o integrare optimă a aplicaţiilor terţe în automobil, BMW Group oferă un kit special de dezvoltare software (SDK). Acest SDK conţine principiile şi uneltele specifice destinate să-i ajute pe terţii furnizori în dezvoltarea de versiuni compatibile şi adaptate pentru maşini ale aplicaţiilor lor. După procesul de aprobare, aplicaţiile sunt certificate de BMW Group pentru MINI Connected, BMW Apps sau Rolls-Royce Connect şi devin disponibile pentru a fi încărcate pe terminale smartphone.

Condiţia preliminară pentru toate aplicaţiile este ca acestea să îndeplinească cerinţele de operare fără distragerea atenţiei. SDK constă din interfaţă, dar şi din uneltele de dezvoltare necesare (de exemplu, o simulare a logicii de control iDrive din automobil [HMI]). Interfaţa integrează perfect aplicaţiile în conceptele de afişare şi control, ceea ce permite ca acestea să fie operate prin intermediul controlerului iDrive şi prin butoanele de pe volan. Aplicaţia poate utiliza şi sistemul audio sau datele de proces ale maşinii. Integrarea profundă a aplicaţiei în conceptul BMW de afişare şi control formează baza pentru utilizarea optimă în timpul călătoriei.

BMW Apps trece şi la Android.

Cu începere din iulie 2013, terminalele smartphone cu sistem Android vor putea beneficia de integrare bazată pe aplicaţii. Cu o cotă de piaţă de peste 50 de procente, Android a devenit cel mai răspândit sistem de operare pentru smartphone. Acesta este motivul pentru care BMW Group face paşi majori în acest domeniu de dezvoltare. Prin extinderea integrării terminalelor smartphone pe baza aplicaţiilor Android, BMW va acoperi cea mai mare parte din piaţa smartphone şi va oferi BMW Apps unei comunităţi şi mai mari.

Primul rezultat concret începe să ia formă. BMW Group a ales Samsung ca partener-pilot pentru integrarea Android. Compania este lider de piaţă la nivel mondial în rândul segmentului telefoanelor mobile, inclusiv cele cu sistem de operare Android, ceea ce face ca parteneriatul dintre BMW Group şi Samsung să fie o alegere firească pentru lansarea integrării bazată pe aplicaţii Android. Integrarea Android va fi făcută treptat pentru a include şi alţi producători. Din nou, BMW Group îşi evidenţiază poziţia de lider în integrarea terminalelor smartphone în automobile.

Lider de mai mulţi ani.

Deschiderea platformei pentru aplicaţii de la alţi furnizori subliniază încă o dată rolul de lider jucat de BMW Group când vine vorba de integrarea în maşină a dispozitivelor mobile şi a serviciilor bazate pe aplicaţii. BMW Group a fost primul constructor auto care a permis integrarea Apple iPod în sistemele audio ale automobilelor, încă din 2004. Iar în 2007, BMW Group a oferit o prezentare exclusivă a primei tehnologii de integrare iPhone în sistemul infotainment al maşinii înainte de lansarea telefonului.

[Sursa: BMW]

Fiti la curent cu cele mai noi stiri din lumea BMW si de pe telefonul mobil, accesand m.bmwblog.ro

BMW Motorrad

Comentarii

©2020 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account