Statueta Spirit of Ecstasy, emblematică pentru Rolls-Royce, a împlinit 110 ani

În data de 6 februarie 1911, Rolls-Royce înregistra designul statuetei Spirit of Ecstasy. Este unul dintre cele mai respectate și recunoscute simboluri ale luxului, iar la aniversarea ei de 110 ani constructorul britanic ne povestește cum a decis să o transforme într-un element emblematic, pentru a da o lecție de bun simț estetic clienților săi. 

Lordul Montagu din Beaulieu (1866-1929) a fost unul dintre pionierii automobilismului din Marea Britanie. În calitate de fondator și editor al revistei The Car Illustrated l-a angajat pe ilustratorul Charles Sykes, care se întâmpla să fie și sculptor. În 1909, Lord Montagu i-a cerut lui Sykes să îi creeze o mascotă pentru modelul Rolls-Royce Silver Ghost pe care îl deținea. Sykes a produs o statuie din bronz care întruchipa o tânără a cărei robă flutura ușor în adierea vântului. A botezat această statuetă „Whisper”, adică „Șoaptă”.

La acea vreme posesorii de Rolls-Royce începuseră să-și comenda propriile ornamente care tronau pe capote mașinilor. Însă directorul general al Rolls-Royce, Claude Johnson, nu agreea aceste creații, pe care le considera inestetice. Din acest motiv i-a comandat lui Charles Sykes să creeze o mascot oficială pentru Rolls-Royce. Astfel, Sykes a reinterpretat statueta „Whisper” și a conceput sculptura ce avea să devină legendară sub numele de Spirit of Ecstasy (Spiritul Extazului).

Figurina originală „Whisper” (pe care o vedeți în cele 2 imagini de mai jos) și alte figurine Spirit of Ecstasy realizate de Charles Sykes sunt expuse permanent la Muzeul Național al Motorului, Beaulieu.

Designul a fost înregistrat ca proprietate intelectuală a companiei Rolls-Royce în 6 februarie 1911 și a devenit emblematică pentru marca britanică, precum și un simbol al luxului recunoscut internațional.

Până în 1939, statuetele Spirit of Ecstasy au fost turnate, modelate și finisate manual de sculptorul Charles Robinson Sykes (1875-1950), fiind ajutat de fiica sa Josephine.

Până în 1999 statuetele erau făcute folosindu-se o metodă de mulaj în ceară, care datează de acum 5.000 de ani. Din 2003, odată cu lansarea modelului Rolls-Royce Phantom proiectat sub patronajul BMW Group, se utilizează o nouă metodă de turnare, lucrând împreună cu o companie specializată din Southampton. Au fost realizate o replică digitală tridimensională a statuetei și o matriță meticulos finisată cu ustensile a căror precizie este de 0,2 milimetri. În această matriță se injectează ceară. Mulajul de ceară rezultat din această matriță este apoi acoperit cu ceramică. După ce se răcește ceramica și se topește ceara se obține un mulaj perfect, în care se toarnă oțel inoxidabil la temperatura de 1.600 de grade Celsius. Figurina creată în acest fel este polișată printr o metodă non abrazivă. Este finisată prin suflarea cu putere a milioane de biluțe cu diametru de numai 0,02 mm.

 

Prima versiune a statuetei Spirit of Ecstasy avea o statură mai impozantă decât cea de azi. Înălțimea ei era de 7 inch (circa 18 cm). În prezent, statueta are 3 inch și trei sferturi (9,5 cm) înălțime.

Statueta a întâmpinat și unele restricții de-a lungul timpului. În anii 1970 unele țări au încercat să interzică statueta din motive de siguranță, fiindcă ar fi putut răni pietonii în cazul unui accident. De exemplu, în Elveția, proprietarii de Rolls-Royce nu aveau voie să circule cu Spirit of Ecstasy montată pe capotă. De aceea, mașinile erau livrate cu statueta depozitată în torpedo.

Din acest motiv, Rolls-Royce a găsit o soluție ingenioasă și elegantă și a creat o platformă retractabilă pentru statuetă, care astfel putea să coboare într-un spațiu special din interiorul impozantei grilei de radiator. În prezent, acest sistem de retragere și ridicare a statuetei este automat, putând fi acționat din meniul sistemului infotainment. De asemenea, există și o funcție antifurt, care îi permite statuetei să se retragă rapid în grilă când cineva încearcă să o smulgă.

Nu este de mirare că Spirit of Ecstasy este percepută drept un trofeu, având în vedere că, de exemplu în cazul modelului Rolls-Royce Phantom, clienții pot alege să fie făcută din argint solid, din fibră de carbon sau suflată cu aur.

 

 

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account