Înainte de M a fost HP: BMW HP2 Enduro, HP2 Megamoto,HP2 Sport!

BMW HP2

Lansarea BMW R 12 GS, ca o iterație modernă a lui BMW R 80 GS, nu a trecut neobservată. Dacă derulăm însă înapoi cu două decenii filmul istoriei, descoperim că bavarezii aveau la mijlocul anilor 2000 încă un model care să-i inspire: BMW HP2 Enduro. Este imposibil să nu remarci asemănările între cele două motociclete.

Inițialele HP provin  de la High Performance. Așadar, o motocicletă care nu este pentru oricine, nici ca nivel de pilotaj și nici ca etichetă de preț. S-a produs între 2005 și 2008, în 2.910 exemplare, iar câteva le-am văzut chiar la startul Prologului Erzberg Rodeo. Cu siguranță, cei care le pilotau nu aveau tot sistemul cognitiv aranjat în jurul ideei „ce se întâmplă dacă dau pe jos cu ea și câtcostăsorepar”.

De fapt, în ciuda aspectului masiv, monolitic chiar, BMW HP2 cântărește la gol doar 178 de kilograme și dacă te uiți bine la el, realizezi că, odată montate niște protecții pentru boxer, nu preai ai ce „strica” în cazul unei tradiționale tumbe în stil enduristic.

La vremea respectivă, furca telescopică inversată, nota bene, de la WP, preferată în locul uzualului sistem Telelever a surprins. Aceasta era însă cea mai potrivită soluție pentru abilități off-road serioase, dar și pentru scăderea greatății.

Furca are brațe cu diametrul de 45 mm, o dimensiune preferată și în 2025, în cazul lui R 12 GS. Mai mult, cele două motociclete au un cadru foarte asemănător , din tuburi de oțel . Ambele folosesc același boxer de 1.170 cmc, răcit cu aer și ulei. În cazul lui HP2, boxerul renunța la arborele de echilibrare, tot în scopul economiei de greutate, iar cei 105 cai putere oferiți eclipsau R 1200 GS-ul de la acea vreme. Acesta oferea „doar” 100 de cai.

Singurul obstacol care se putea pune în calea lui BMW HP2 era prețul, în rest era suficient să „crăpi” puțin maneta de gaz pentru trece peste orice. Motocicleta asta are o preferință pentru ceea ce a ajuns să fie descris chiar și în România, gravel.

Trebuie neapărăt să menționăm că în cazul suspensiei spate, se păstra sistemul Paralever, dar, mono-amortizorul cu care aceasta lucra era prima unitate care folosea doar aer, fără ulei, fără arc. Acesta fusese dezvoltat împreună cu Continental și cântărea doar 2.8 kilograme. Desigur, nu am rezistat tentației de a accesa biblia vânzărilor auto-moto aka mobile.de, iar aici, un HP2 pornește de la 20.000 de euro.

Dacă am deschis cutia HP(andorei) de la BMW trebuie să vorbim și despre HP 2 Megamoto, motocicletă produsă între 2007 și 2010. Foarte ușor de făcut, ea este un HP 2 Enduro cu roți de 17 inch, furcă Marzocchi de 43 mm și un amortizor Öhlins. Boxerul produce 113 cai putere.

În ciuda faptului că șaua stă la 910 mm de sol, rezervorul are doar 13 litri și nu există electronică decât ABS pe unele modele, pe piața second hand Megamoto pleacă de la 13.000 de euro. Nu trebuie să îți faci griji în ce privește numărul de kilometri, e puțin probabil ca cineva să fi depășit 50.000 de kilometri cu această motocicletă. Din simplul motiv pentru că fiecare ieșirea cu ea este un eveniment. E suficient să privim expresia concentrată, poate chiar ușor speriată,a domnului din pozele de mai sus, care, cu siguranță nu e vreun pilot de duminică…

HP2 Sport este o bestie cu totul diferită. Bavarezii au luat boxerul de 1170 cmc răcit cu aer și ulei și au construit un superbike în jurul lui, utilizând o întreagă suite de componente premium. Motocicleta a fost produsă între 2008 și 2012, dar despre caracterul ei se vorbește și astăzi. Manevrabilitatea, stabilitatea, distracția oferită, toate sunt la superlativ, HP2 concurând cu succes, nemodificată, în Campionatul Mondial de Anduranță.

Oferind 130 de cai, motocicleta a rămas cel mai puternic boxer până în 2019, atunci când a fost lansat R 1250 GS, al cărui propulsor avea o capacitate mai mare și era răcit în exclusivitate cu lichid. În premieră, bavarezii au folosit un arbore dublu cu came pe un boxer, pregătind GS-ul model 2010, dar și supape mai mari, pistoane mai ușoare, o cutie de viteze proiectată anume și lista ar putea continua.

Trecând la șasiu, subcadrul este din carbon, roțile din aluminiu forjat, frânele cu etriere radiale sunt semnate Brembo, iar pentru suspensiile Telelever și Paralever s-a colaborat cu  Öhlins.Chiar dacă încă nu se intrase în epoca instrumentelor de bord TFT, bordul BMW HP2 Sport era, din punct de vedere al aspectului și mai ales al funcționalității la nivel de MotoGP.

Iată așadar o motocicletă care a făcut enorm pentru BMW în termeni de imagine, făcând și mai ridicole percepțiile din spectrul „unchiul meu  motociclist care să dă și el duminică dimineața cu un boxer bavarez”. Deja, revistele moto ale vremii vorbeau despre gama HP ca despre „M”-urile motocicletelor BMW, fără a știi ce va urma. De remarcat câtă răbdare au avut bavarezii, cât de meticuloși au fost până când au lansat, în 2020, prima motocicletă M, M 1000 RR. S-au pregătit pentru încă opt ani, iar când au lovit, au lovit!

 

BMW Motorrad

Comentarii

©2025 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account