[VIDEO] Test BMW Seria 2 Gran Coupe: Simplitate redefinită

Am testat noul BMW Seria 2 Gran Coupe, în versiunea 220d. Fără xDrive, fără prea multe briz-briz-uri și, fără prea multe pretenții. Adică exact așa cum ar trebui să fie o compactă premium.
Text, foto, video: Andrei Barbu
Materialul video cu noul BMW Seria 2 Gran Coupe e la doar un click distanță. Fie în fereastra de mai jos, printr-un simplu play, fie pe canalul nostru de YouTube. Acolo unde te invit să te abonezi, dacă nu ai făcut-o deja.
A doua generație a celui mai mic Gran Coupe din gama BMW aduce îmbunătățiri semnificative cam la toate capitolele. Dar aș vrea să încep cu prețul. Unul care pe mine m-a surprins. De fiecare dată când iau o mașină la test, îmi place să ghicesc prețul mașinii, fără să mă uit pe configurator. Și am estimat, la o primă strigare, un 54.000 de euro pentru această mașină, în această configurație, incluzând și dotările opționale. Dacă în mod normal subevaluez prețul, aici a fost exact invers. Pentru că noul Seria 2 Gran Coupe 220d are un preț de listă de 40.936 de euro, cu TVA inclus. Iar singurele dotări opționale de prezente sunt pachetul M Sport care costă 3.741 de euro și pachetul Premium care costă 1.845 de euro, plus culoarea de care aminteam la început. Deci prețul mașinii din test, cu tot cu opționale este de 48.419 de euro. Aaa, am uitat de sistemul de sunet harman/kardon care costă 574 de euro. Iar la cum arată mașină, la cât de frumos e interiorul și la cât de bine e echipată aș fi crezut că sunt mai multe opționale implicate. Ulterior, aprofundând situația, am descoperit că echiparea standard este, de fapt, extrem de generoasă.
Trecând peste preț și dotări, noul Seria 2 Gran Coupe este o mașină interesantă prin prisma designului. Noua generație este mai lungă și înaltă, iar ampatamentul de 2.670 de milimetri evidiențiază consolele față și spate scurte. Avem o nouă grilă, care poate avea contur luminat, noi blocuri optice, precum și un profil plonjat, cât să merite numele Gran Coupe. Iar dacă exteriorul nu te dă pe spate, în interior lucrurile stau și mai bine.
Pachetul M Sport e responsabil de scaune și volan, cele două ecrane unite câștigă puncte în epoca digitală, iar elementele de design, alegerea materialelor și a culori sunt excelente. Consola centrală găzduiește un panou de comandă care include și selectorul treptelor, iar integrarea cotierei centrale îmi place foarte mult. Avem un design minimalist, dar foarte solid construit, unde interacțiunea e facilă, rapidă și, de cele mai multe ori intuitivă.
Un neajuns pentru mine este lipsa comenzilor fizice pentru sistemul de climatizare și transformarea lor în atingeri tactile pe ecranul central. Sigur, meniul dedicat e bine pus la punct, dar în continuare prefer comenzi fizice pentru reglarea temperaturii și a intensității fluxului de aer. Chestie valabilă și pentru comutatorul rotativ al sistemului iDrive. Pe de altă parte, noul sistem de operare compensează butonul rotativ cu un meniu bine structurat, dar și cu o serie de shortcut-uri și widget-uri customizabile, astfel încât să ajungi unde vrei, când vrei, fără să-ți prinzi ochii și degetele în comenzi digitale. Și, pentru cei care nu s-au jucat când erau mici, la bord ai această opțiune prin AirConsole. O platformă de gaming pe care o ai la dispoziție în mașină și care-ți transformă smartphone-ul în controller. Nu mă pricep, nu mă ocup, dar ele există și chiar m-am jucat 5 minute cât am filmat ilustrația pentru test. Esențialul însă e acela că iDrive 9 e bun, chiar foarte bun și te ajută să treci peste eliminarea câtorva butoane.
Acum, a venit momentul să vorbim și despre ce se află sub capotă. Iar aici lucrurile sunt simple. E vorba despre un diesel de generație nouă, de doi litri, a cărui putere maximă este de 150 de cai și al cărui cuplu atinge 360 Nm. Dar acest diesel are un frate, sub forma unui starter/generator, care-i vine în ajutor cu 20 cai-putere și 55 Nm. Acesta este montat în carcasa noii transmisii cu șapte trepte și dublu ambreiaj și susține motorul termic fie în fazele de accelerație, fie preia o parte din sarcinile de confort. În total, puterea maximă este de 163 de cai, cu 400 Nm, puterea fiind transmisă doar roților față. Mai departe, asta se traduce într-un sprint de la 0 la 100 km/h în 8 secunde și aproape 230 km/h ca viteză maximă.
Dar aceste date spun doar o jumătate din povestea mașinii. La fel ca și mine, ai fi tentat să nu-i acorzi prea multă atenție, pentru că nu prea ai de ce să faci asta cu un diesel de doi litri. Dar, pe măsură ce conduci mașina, observi câteva lucruri. Primul dintre ele este lipsa oricărei vibrații sau trepidații asociate, tradițional, cu un diesel. Efectiv, motorul este foarte rafinat. Și simți asta în cazul pornirii la rece, dar și când mergi în trafic aglomerat, unde prezența sistemului mild-hybrid pe 48 de volți face ca funcționarea sistemului Start/Stop să fie perfectă. Fără șocuri neplăcute și, așa cum ziceam, fără zgomot, vibrații sau trepidații. Mai departe, transmisia cu dublu ambreiaj este perfectă pentru această configurație, cu schimbări rapide, prompte și elegante. În oraș, noul Seria 2 Gran Coupe este o plăcere și surprinde foarte plăcut prin rafinamentul său.
La drum întins, lucrurile devin și mai interesante. Din nou, așteptările de ordin dinamic sunt la nivel redus când conduci un 220d. Dar, noul Seria 2 Gran Coupe îți aduce aminte că BMW știe să facă mașini plăcute. În cazul de față, direcția electromecanică răspunde nesperat de prompt, iar amortizoarele lucrează impecabil. Puntea spate multilink, barele antiruliu robuste și amortizoarele față regândite sunt argumentele principale. Dar, pentru că vorbim despre un model cu tracțiune, amortizoarele față au încorporată un fel de cameră suplimentară care să preia șocurile mai mari care apar în cazul denivelărilor de exemplu și astfel să minimizeze pe cât posibil mișcările caroseriei. În fine, un alt concept unic în segment este integrarea sistemului de control al tracțiunii cu cel de management al motorului. Acest lucru duce la intervenții de corecție mult mai rapide și mult mai puțin brutale în cazul accelerațiilor puternice în viraje sau la plecări în forță de pe loc. Una peste alta, această mașină se conduce excelent și demonstrează că nu ai nevoie de putere mare pentru a te bucura de experiența de condus. AI nevoie de un motor care să răspundă prompt, de o transmisie rapidă, de o direcție calibrată perfect și de o suspensie deșteaptă.
Dacă noul BMW X3 e o alegere mai pe placul tău, testul cu noul SUV este disponibil mai jos:
