VIDEO: Frank Stephenson povestește cum a schițat primul BMW X5 în timpul unui zbor de 2 ore

Frank Stephenson este designerul care a dat viață nu doar primului BMW X5, ci și generațiilor moderne MINI și Fiat 500, precum și unor serii impresionante de supercar-uri, având funcția de director de design pentru Ferrari, Maserati și McLaren.

Dacă ești fan BMW, ai auzit probabil despre Chris Bangle, drept cel mai notoriu și controversat designer pe care BMW i-a avut în ultimii 30 de ani. Curajul său creativ s-a reflectat în special în designul modelelor de la începutul anilor 2000, precum Seria 7, Seria 6 și Z4. Acestea i-au adus faima, fiindcă într-adevăr au redefinit nu doar limbajul estetic al mărcii bavareze, ci au influențat întreaga industrie automobilistică. Însă în echipa coordonată de el au existat oameni cel puțin la fel de creativi. Frank Stephenson este unul dintre ei, iar imaginația sa l-a transformat în unul dintre cei mai influenți designeri ai ultimelor decenii. La fel de bine cum se exprimă în forme, Frank Stephenson este și un povestitor savuros. Iar pe canalul său de You Tube ne oferă povești inedite despre cum a dat viață unor modele excepționale.

Acum, Frank Stephenson ne împărtășește prin intermediul canalului său de You Tube cum a fost nevoit să schițeze primul BMW X5 (E53) în timpul unui zbor cu avionul de 2 ore.

Conducerea companiei bavareze a dorit să vadă în regim de urgență cum ar arăta un SUV BMW, astfel că i-a cerut designerului șef Chris Bangle să creeze estetica acestui format inedit pentru marca bavareză. Desigur, Bangle a acceptat provocarea. Iar contextul era propice, fiindcă Mercedes-Benz pregătea un SUV, iar BMW cumpărase Land Rover. Însă conducerea BMW nu dorea să vadă doar desene sau schițe, ci a unui model la scară 1/1. Timpul acordat pentru inventarea și realizarea unui model al primului SUV BMW a fost de doar 6 săptămâni. Ceea ce este foarte puțin, după cum subliniază Stephenson. Chris Bangle i-a cerut practic pe loc lui Frank Stephenson să traseze formele SUV-ului. Acesta se afla în timpul unui zbor cu avionul care a durat circa 2 ore. În acest interval Frank a trasat elementele definitorii pentru ceea ce avea să devină primul Sports Activity Vehicle. Astfel a luat naștere primul BMW X5, lansat în 1999, la un an după ce debutase Mercedes-Benz Clasa M.

După crearea designului Frank Stephenson a cunoscut echipa de 3 oameni care aveau să facă modelul la scară 1/1. Și a fost inițial îngrijorat că nu o să poată respecta termenul dat pentru proiect, deoarece toți cei trei domni din echipă avea circa 70 de ani. Ei trebuiau să lucreze aproape non-stop timp de 6 săptămâni. Însă conducerea BWW i-a spus să stea liniștit, fiindcă acești domni în vârstă sunt cei care modelaseră în tinerețe legendarul Lamborghini Miura. Stephenson spune că în acea clipă s-a simțit ca și cum era în prezența lui Leonardo DaVinci, Michelangelo și Rembrandt.

Vedeți mai jos povestea integrală spusă de Frank Stephenson în stilul său captivant.

Cariera lui Stephenson este absolut fascinantă și vă recomand să-i vizitați site-ul personal (www.frankstephenson.com), fiindcă vă poartă într-o călătorie printre momente epice din istoria automobilismului modern.

În 1986, Frank Stephenson a început să lucreze la Ford Motor Company, unde a contribuit la designul lui Ford Escort RS Cosworth, având un rol important în crearea inconfundabilului eleron supraînălțat al acestui model sport.

Din 1991 a lucrat în cadrul BMW Group, unde a creat noua generație a modelului MINI, precum și designul primului SUV BMW, adică prima generație X5. În 2002 a devenit primul director de design al Ferrari și Maserati, unde a trasat formele ispititoare ale unor modele precum Ferrari F430, Ferrari FXX, Maserati MC12, Maserati GranSport. Apoi, în 2006 a devenit director de design pentru Fiat, Lancia, Alfa Romeo și vehiculele comerciale ale grupului italian. Aici și-a pus semnătura pe încă un design cu aură atemporală: generația modernă a lui Fiat 500.

În 2008 a revenit la proiectarea mașinilor supersport. De data aceasta ca director de design în cadrul McLaren. Aici a coordonat crearea gamei până în 2017, portofoliul incluzând epicele McLaren P1, McLaren 720S, McLaren 675LT, McLaren MP4-12C. În 2018, Frank Stephenson a devenit Design Master în cadrul Suning Intelligent Terminal Technology Co. Ltd. (China) și a luat rolul de director creativ al companiei germane Lilium Aviation, care proiectează vehicule electrice zburătoare, care pot executa decolări pe verticală.

Sursa informațiilor: canalul de You Tube al lui Frank Stephenson

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account