Exploatarea energiei eoliene şi hidroelectrice de la Cercul Polar: BMW Group intenţionează să se aprovizioneze cu oţel produs cu energie verde şi hidrogen din nordul Suediei

BMW Group continuă să promoveze protecţia climei şi îşi urmăreşte în mod sistematic obiectivul de a reduce semnificativ emisiile de CO2 la sursă din lanţul de aprovizionare. Din 2025, compania intenţionează să se aprovizioneze cu oţel produs cu până la 95% mai puţine emisii de CO2 şi fără a necesita resurse fosile, cum ar fi cărbunele. În acest sens, BMW Group a ajuns la un acord cu compania start-up suedeză H2 Green Steel, care foloseşte hidrogen şi numai energie verde pentru producţia de oţel. Datorită procesului său de fabricaţie care este mare consumator de energie, oţelul este considerat una dintre principalele surse de emisii globale de CO2 (aproximativ între 7 şi 9 puncte procentuale din emisiile gloabele de COgenerate de utilizarea combustibillor fosili).

 

„Obiectivul nostru este de a reduce emisiile de CO2 din lanţul nostru de aprovizionare cu oţel cu aproximativ două milioane de tone până în 2030. Aprovizionarea cu oţel produs cu hidrogen şi energie verde poate avea o contribuţie esenţială la acest lucru”, spune Dr. Andreas Wendt, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru achiziţii şi reţeaua de furnizori. „Oţelul este esenţial pentru producţia de automobile şi nu va fi mai puţin important pentru generaţiile de vehicule viitoare. Tehnologiile inovatoare care permit producţia de oţel fără emisii de carbon au un impact semnificativ asupra capacităţii noastre de a reduce emisiile de CO2 din lanţul nostru de aprovizionare cu oţel.”

Ciclu de materiale în buclă închisă

Pe lângă livrarea oţelului produs cu energie verde, BMW Group şi H2 Green Steel au convenit şi să creeze un ciclu de materiale în buclă închisă. H2 Green Steel va prelua resturile de tablă, cum ar fi cele produse la uzinele de presare atunci când uşile sunt perforate, şi le va prelucra astfel încât să poată fi expediate înapoi la uzine sub formă de role de oţel noi, cunoscute şi sub numele de bobine de oţel. În acest fel, materiile prime pot fi utilizate de mai multe ori într-o economie circulară, iar resursele naturale sunt protejate. Deoarece necesită mai puţină energie pentru producţie, oţelul secundar reduce emisiile de CO2 cu o medie de 50-80%, comparativ cu materialul primar.

BMW Group foloseşte deja între 20% şi 100% oţel secundar în automobilele sale şi va continua să crească acest procent în viitor. Uzinele de presare ale BMW Group din Europa procesează peste jumătate de milion de tone de oţel pe an.

Locaţie ideală în nordul Suediei

H2 Green Steel îşi construieşte unitatea de producţie a oţelului în provincia Norrbotten, în nordul Suediei, aproape de Cercul Polar. Regiunea este cunoscută mai ales pentru renii săi şi aurora boreală spectaculoasă, dar oferă şi acces la minereu de fier de înaltă calitate, multă energie din surse regenerabile, cum ar fi energia hidroelectrică şi eoliană, un port important şi generaţii de cunoştinţe în producţia de oţel.

Spre deosebire de procesele convenţionale care se bazează pe cocs pentru fabricarea oţelului, compania foloseşte hidrogen produs cu energie verde pentru a elimina oxigenul din oxidul de fier. Această aşa-numită reducere directă a minereului de fier nu produce deloc CO2, ci doar apă – evitând astfel 95% din emisiile de CO2 produse în mod normal. Centrala de hidrogen special construită, foloseşte apă şi energie verde din întreaga regiune şi va fi integrată direct în uzina de producţie a oţelului. De asemenea compania foloseşte energie verde locală pentru restul procesului de fabricaţie.

BMW Group se va aproviziona cu celule de baterii Northvolt din aceeaşi regiune începând cu 2024

Compania suedeză Northvolt, care dezvoltă şi produce baterii pentru automobile electrice, exploatează, de asemenea, potenţialul de alimentare cu energie verde în nordul Suediei. În 2018, BMW Group a început o cooperare cu Northvolt pentru dezvoltarea de celule de baterii şi a dobândit o participaţie în companie.

Anul trecut, BMW Group a semnat un contract de aprovizionare pe termen lung cu celule de baterii de la Northvolt. Din 2024, celulele de baterii vor fi produse în Europa, la gigauzina Northvolt aflată în prezent în construcţie la Skellefteå, în nordul Suediei. Compania va utiliza numai electricitate verde provenită din energia eoliană şi hidroelectrică locală pentru a produce celulele de baterii.

 

Neue Klasse este pregătită să stabilească noi standarde

Începând cu 2025, BMW Group îşi va realinia gama de produse – care a crescut cu succes de-a lungul deceniilor – pe baza Neue Klasse. Neue Klasse va fi caracterizată de trei aspecte-cheie: o arhitectură IT şi software complet redefinită, o nouă generaţie de sisteme de propulsie electrice şi baterii de înaltă performanţă şi un nivel nou de dezvoltarea durabilă pe parcursul întregului ciclu de viaţă al automobilului. Aceste elemente sunt interconectate într-o arhitectură generală a automobilului care a fost optimizată fără compromisuri pentru sistemele de propulsie electrice, stabilind un nou punct de referinţă în ceea ce priveşte digitalizarea şi electrificarea, asigurând în acelaşi timp că experienţa caracteristică de condus a unui BMW tipic este transferată generaţiilor de automobile viitoare.

 

Angajament activ faţă de standardele de mediu şi sociale în lanţul de aprovizionare cu oţel

Ca parte a implicării sale cu organizaţia non-profit ResponsibleSteel, BMW Group a participat activ la stabilirea standardelor de mediu şi sociale pe întregul lanţ de valori al oţelului, începând de la mină. Acest standard de dezvoltare durabilă pentru locaţiile de producţie din industria siderurgică a fost publicat în 2019 ca parte a unui proces cu mai multe părţi interesate şi constituie acum baza certificării. ResponsibleSteel este prima iniţiativă globală de standardizare şi certificare multipartinică din industria siderurgică.

Despre H2 Green Steel

H2 Green Steel a fost fondată în 2020 cu obiectivul de a stabili o producţie de oţel pe scară largă, fără combustibili fosili, în nordul Suediei şi, astfel, de a minimiza emisiile de CO2 din producţia de oţel. Până în 2030, compania intenţionează ca anual să producă cinci milioane de tone de oţel fără combustibili fosili. În acest fel, contribuie la decarbonizarea industriei siderurgice europene, unul dintre cei mai mari emiţători de dioxid de carbon. Locaţiile de producţie sunt construite în Boden şi Luleå (Suedia). Fondatorul şi cel mai mare acţionar este Vargas Holding, care este, de asemenea, cofondator şi acţionar principal la Northvolt.

BMW Motorrad

Comentarii

©2023 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account