Racing MIMI și Horia Platona sunt campioni naționali de Super Rally
Victorii legendare în Raliul Monte Carlo sau Raliul Dakar – imaginea MINI este definită de performanțe curajoase în motorsport și proiecte de pionierat. Acum Racing MIMI, primul MINI electric de curse din istorie, aduce, după trei ani de muncă și aventuri, o contribuție din România la această tradiție specială și bogată.
Racing MIMI, pregătit de echipa din Brașov Engage Egineering, a stabilit o premieră istorică foarte valoroasă: este primul automobil electric care câștigă un titlu național în luptă directă cu automobilele cu motoare cu ardere internă – victorie în Clasa 2A (tracțiune față), în Campionatul Național de Super Rally.
Cele mai frumoase victorii sunt cel obținute împotriva unei competiții redutabile. Racing MIMI, pilotat de Horia Platona, a luptat direct cu piloți cu palmares valoros și cu automobile performante cu motor cu ardere internă, modele de curse în producție de fabrică, așa cum sunt modelele R2, Rally 4 sau TCR. Asta a însemnat că principalii competitori au dispus de automobile mult mai puternice (chiar și dublul puterii MINI Cooper SE) și de un raport semnificativ mai bun putere/greutate. Pe de altă parte Racing MIMI a beneficiat de o pregătire exemplară venită de la Engage Engineering, cu dezvoltări unice, așa cum este diferențialul cu alunecare limitată, reducerea semnificativă de masă sau sisteme suplimentare de răcire. De notat și că Racing MIMI rămâne un MINI Cooper SE, cu sistemul de propulsie electric, baterie și motor, în versiunea de stradă, cu o putere maximă de 184 CP.
Lupta strânsă până la final a asigurat un spectacol deosebit. Campionul clasei s-a decis în ultima manșă cronometrată a competiției, Horia și Racing MIMI terminând pe primul loc în clasament cu un total de 89 de puncte, la numai 1 punct de locul al doilea.
Campionatul Național de Super Rally a găzduit în total șase etape organizate pe circuite stradale în orașe din România. După cinci curse cu două clasări pe locul trei, Racing MIMI a fost mereu în primele trei locuri în clasamentul clasei 2A. Înainte de ultima etapă era pe locul trei, la șase puncte de locul întâi. Lupta era strânsă și teoretic cel puțin patru piloți aveau șanse la titlu. În ultima înfruntare a sezonului, în Trofeul UniCredit Leasing la București, pe 4 noiembrie, Horia avea nevoie de o performanță puternică pentru victorie.
Etapa de la București a fost marcată de condiții meteo foarte dificile, multe ore de ploaie. Aceasta a atenuat diferențele de putere și au avantajat automobilele deosebit de manevrabile, a fost oportunitatea așteptată pentru echipa Racing MIMI. Antrenamentele, întrerupte prematur din cauza accidentelor repetate și condițiilor dificile, se terminau cu o performanță extraordinară pentru Horia – locul trei în clasamentul general. De notat și faptul că Horia a fost unul din puținii piloți care a reușit două manșe de antrenament. Din cauza traseului acoperit de apă s-au înregistrat mai multe accidente și abandonuri, modelele deschise fiind cele mai afectate. Orice rezultat părea posibil.
Manșele de concurs s-au desfășurat cu ploaia pierzând din intensitate, condițiile s-au ameliorat treptat, dar au rămas foarte dificile. Îmbunătățirea vremii a dus la creșterea ritmului de concurs. Aceasta a dus mai multă presiune pentru piloți și mai multă emoție pentru fani.
Horia Platona a adoptat un ritm ușor precaut în prima manșă, și a forțat mai mult în a doua, obținând o performanță foarte valoroasă. Timpul de 2:29,204 i-a asigurat pe locul doi al clasei și pe locul 9 la general, devansând mulți competitori importanți, cu modele deosebit de competitive – de la modele bipost care au avut cele mai mari probleme pe apă, până la Mitsubishi Lancer Evo, Audi R8 sau Ferrari 458.
A fost cel mai bun rezultat Racing MIMI în istoria campionatului, ceea ce a adus primele puncte în clasamentul Open și prima clasare pe locul al doilea în clasă. Rezultatul a fost suficient pentru titlul în campionat cu numai un punct avans.
Artă pentru motorsport
La ultima cursă a sezonului, Racing MIMI mai vine cu o premieră – o nouă lucrare de artă pe acoperiş dezvoltată împreună cu Galeria Galateca. De-a lungul istoriei proiectului a primit o serie de proiecte de artă pe acoperiş, prezentate apoi în cadrul competiţiilor de motorsport, ceea ce îi îndreptățește titlul de „cea mai rapidă galerie de artă din lume”. De această dată MIMI a servit drept pânză pentru artistul Mihai Zgondoiu. Pentru proiect, Mihai a folosit spray şi markere într-un limbaj ce aminteşte de street art. Cromatic a preluat din schema de culori a maşinii, dominată de albastru în faţă, cu elemente de decor galbene şi colant portocaliu pentru numele pilotului şi numărul de concurs. Ca formă a împrumutat o serie de concepte şi idei din repertoriul lui artistic – flacăra, ce evocă energia în competiţii şi forme stilizate de extratereştri cu ochii mari, alungiţi pe verticală, evocând prezenţa ieşită din comun a acestui model în curse.
Partenerii MIMI
Textar este ultimul partener care a semnat o colaborare cu echipa Racing MIMI. Încă din 1913, Textar este unul dintre cei mai importanţi furnizori de produse de frânare pentru o gamă variată de automobile. Acum compania susţine echipa MIMI pe una din puţinele componente care este supusă uzurii şi are nevoie de service regulat.
MIMI este susținut şi în 2023 de o serie de parteneri puternici. UniCredit Leasing, finanțator al BMW Financial Services și MINI Financial Services, cu o implicare importantă în motorsportul românesc, este partenerul principal al proiectului. Michelin susține proiectul și „încalță” MIMI inclusiv cu versatilele Michelin Pilot Sport și Michelin Pilot Sport Cup într-o serie de demonstrații și competiții de stradă. Renovatio, cu e-charge, cea mai mare rețea de stații de încărcare din România, asigură soluții de încărcare.
Din acest an, Samsung devine un partener important, susținând comunicarea MIMI, în timp ce echipamentele mărcii ajută la documentarea proiectului cu materiale foto și video spectaculoase folosind camerele performante cu stabilizare al Samsung S23.
Enviro, partener al companiilor HBK şi Brüel & Kjær, o companie românească care oferă servicii profesionale de măsurare de sunet. Este un parteneriat care îşi propune să exploreze tema motorsportului electric şi a impactului lui, mai ales în contextul competiţiilor din oraşe.
Despre Racing MIMI
Primul MINI Electric din istorie a intrat în al treilea sezon de competiție. Construit pe baza unui model de serie, folosind motorul și bateria de serie, MIMI a primit o serie de îmbunătățiri de performanță din partea echipei Engage Engineering din Brașov, proiectul marcând îmbunătățirile cu numele „Racing MIMI EVO”. Între acestea se numără reducerea consistentă de masă cu aproximativ 230 kg (inclusiv uși din fibră de sticlă și plexiglass fără ramă), sistem de răcire suplimentar cu gheață carbonică sau diferențial față cu patinare limitată dezvoltat împreună cu compania Drexler.