Racing MIMI, podium între modele de curse cu motoare cu ardere internă, în pregătire de fabrică

Racing MIMI se apropie de finalul unui sezon foarte bogat cu participări în trei campionate, multe evenimente şi un program continuu de îmbunătăţiri. Cea mai puternică performanţă a sezonului a venit la 1 octombrie, când, în cea mai disputată clasă din penultima etapă a Campionatului de Super Rally – două roţi motrice -, a obţinut pentru prima dată o clasare pe podium.

Cel puţin un eveniment în fiecare săptămână, aceasta a fost agenda primului MINI Electric de curse din istorie în ultimele luni. În acelaşi timp, echipa Engange Engineering a lucrat constant la îmbunătăţiri tehnice, modelul devenind tot mai competitiv, incluzând şi o serie de piese originale BMW şi MINI, aşa cum sunt frânele preluate după modelul John Cooper Works. Evoluţia continuă a MIMI EVO s-a reflectat constant în perfomanţele din competiţii.

Cea mai importantă performanţă a sezonului a fost scrisă în weekendul care tocmai s-a încheiat, la etapa de Super Rally de la Bucureşti. Pentru prima dată, MIMI EVO a demonstrat un ritm foarte competitiv şi a intrat într-o luptă a zecimilor de secundă cu modele cu motoare termice pregătite de fabrică după specificaţii R2, Rally4 şi Rally5.

Traseul de la Bucureşti a fost în egală măsură foarte spectaculos, organizat pe Bulevardul Regele Mihai I (fosta Şoseaua Kiseleff), una dintre cele mai cunoscute artere din capitală, dar şi foarte tehnic. Horia Platona, pilotând Racing MIMI, a arătat repede un ritm bun la antrenamente, aproape de timpii de podium. Echipa a ales să nu participe la ultimul antrenament, preferând să folosească timpul pentru a încărca bateria la capacitate maximă pentru probele de concurs. Fără ultimul reper, a lipsit o indicaţie clară a potenţialului lui Horia.

În cursă, Racing MIMI a crescut încă o dată ritmul şi cu 2:01,118 a urcat pentru prima dată pe locul al treilea provizoriu în clasamentul virtual al modelelor cu două roţi motrice, cea mai disputată categorie a competiţiei, cu nouă concurenţi. Cu presiunea lui Daniel Ungur, la numai două zecimi de secundă în spate, Horia a forţat la limită în a doua manşă şi MIMI s-a comportat impecabil, iar timpul a coborât pentru prima dată sub două minute: 1:59,841. În ultima etapă, de totul s-au nimic, ierarhiile aveau să se răstoarne. Daniel Ungur nu putea să îmbunătăţească timpul, dar în faţa lui veneau alţi doi piloţi cu modele cu motoare termice – Dani Oţil cu 1:59,982 şi Radu Benea cu 2:00,063. În final, Horia termina pe poziţia a treia în clasamentul categoriei, cu mai puţin de 15 sutimi de secundă în faţa locului al patrulea şi 25 suitmi de secundă în faţa locului al cincilea. Sorin Ghişoi, cu al doilea MINI electric din campionat, un proiect susţinut de Kaufalnd, a terminat pe locul şapte.

(Campionatul Național de Super Rally, etapa București 2022, MINI Electric Racing; Credit foto: Momentum Images)

„Un podium într-o clasă foarte disputată, cu nume consacracte şi modele cu ardere internă, şi o luptă a zecimilor şi sutimilor de secundă sunt mai valoroase decât orice victorie fără competiţie reală! Acum, când ne pregătim să aniversăm doi ani de competiţii cu Racing MIMI, arătăm că putem să ne luptăm de la egal la egal cu modele de curse cu motor termic pregătite după specificaţii de fabrică. Un atelier local de motorsport, Engnage Enineering, a dus un automobil electric la nivelul proiectelor consacrate de uzină: aceasta arată geniul echipei şi potenţialul dinamic MINI”, declară Alex Şeremet, Corporate Communication Manager BMW România.

Aventura Racing MIMI din ultimele 30 de zile a început cu Craiova Super Rally, la 10 septembrie. Imediat după întoarcerea de la prezentarea de presă din Polonia, echipa s-a întâlnit pentru prima dată în acest an cu un rival important: al doilea MINI Electric de curse pregătit şi pilotat de Sorin Ghişoi, într-un proiect Kaufland România. Testând un set de pneuri noi, semislick, Horia Platona a găsit mai lent ritmul, dar a crescut progresiv. La final, Racing MIMI s-a impus în faţa celui de-al doilea MINI Electric din campionat, beneficiind de pilotajul la limită al lui Horia şi de îmbunătăţirile net superioare de la Engage Engineering.

(Super Rally Romania Craiova 2022, MINI Electric Racing; Credit foto: Momentum Images)

În urma unei probleme medicale, Andrei Barbu nu a putut reveni la comenzi pentru etapa de Viteză în Coastă de la Câmpulung, din 17-18 septembrie. Încă o dată, Horia Platona şi-a asumat rolul de pilot pe ultima sută de metri. A fost momentul primului abandon tehnic din istoria Racing MIMI, cel mai probabil o problemă legată de managementul de răcire a bateriei.

(Campionatul Național de Viteză în Coastă, etapa de la Câmpulung 2022, MINI Electric Racing; Credit foto: Momentum Images)

O săptămână mai târziu, pe 24-25 septembrie, echipa venea dornică de afirmare, pe traseul stradal al Campionatului Naţional de Vehicule Electrice de la Iaşi. În acest an, la fiecare participare, MIMI s-a impus la clasa de putere sub 250 CP, fără o concurenţă foarte puternică. Cu Horia Platona încă o dată ca pilot, nici a treia participare în acest campionat nu a fost o excepţie. În clasamentele deschise „Sport” şi „Open”, MIMI a fost mereu într-o luptă strânsă cu Tesla Model 3 Performance adus de Andrei Balotă. Aici, în luptă directă cu modelul cu o putere de trei ori mai mare, Horia s-a întors cu un loc secund la Sport şi poziţia a treia la Open, la o diferenţă de numai câteva zecimi. O prezenţă specială la comenzile de pilot a fost a lui Dr. Josef Reiter, directorul general BMW Group România. O modificare de ultima oră în programul de zbor l-a împiedicat să participe în programul complet de manşe cronometrate. Deşi timpii anunţau o clasare pe podium cel puţin în clasa Sport, Dr. Reiter a terminat în final în afara podiumului.

(Campionatul Național de Mașini Electrice, Iași 2022, MINI Electric Racing; Credit foto: Răzvan Bejenaru)

Luna septembrie a adus în prim-plan şi una dintre cele mai importante dezvoltări: un diferenţial faţă cu raport îmbunătăţit pentru acceleraţie şi cuplu, preluat după BMW i3s. Acesta a fost optimizat împreună cu compania Drexler şi transformat în diferenţial cu patinare limitată pentru a asigura performanţe mai bune la ieşirea din viraje. Acum poate fi comandat de oricine doreşte să îşi tuneze modelul MINI Cooper SE sau BMW i3/i3s pentru mai multă performanţă dinamică. Unul din rezultatele aventurii Racing MIMI, care în octombrie împlineşte doi ani, este faptul că acum sunt disponibile primele componente de tuning de performanţă pentru aceste modele electrice BMW şi MINI, demonstrând maturitatea proiectului.

Aventura Racing MIMI a marcat un calendar deosebit de bogat, cu participări în trei campionate, dar şi proiecte deosebite aşa cum a fost prezenţa Brand Minds, proiectul de artă cu Galeria Galateca, prima prezentare în afara ţării, în Polonia, sau prezenţa specială în cadrul conferinţei TEDx Băneasa. Motorsportul este un sport de echipă şi aventura MIMI nu ar fi posibilă fără MINI Cooper SE ca un model de bază deosebit de dinamic, implicarea incredibilă a Engage Egineering, susţinerea puternică a partenerilor proiectului, toţi cu o experienţă valoroasă în lumea automobilelor sau a sportului cu motor. Racing MIMI este un proiect energizat de Renovatio e-charge, cea mai mare reţea de staţii de încărcare din România, UniCredit Leasing, partenerul MINI şi BMW Financial Serivice în programe avansate de finanţare, şi pus în mişcare de pneurile Michelin. IziBox oferă soluţii spectaculoase de prezentare, în timp ce proiectul primeşte Piese Originale BMW şi MINI pentru a fi mai competitiv.

Calendarul Racing MIMI în luna octombrie

8-9 octombrie. Campionatul Naţional de Vehicule Electrice, Cursa Campionilor. Bucureşti
15-16 octombrie. Campionatul Naţional de Viteză în Coastă, ultima etapă, Poiana Braşov.
22 octombrie. Campionatul Naţional de Super Slalom, ultima etapă, Timişoara

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account