BMW Group conduce un proiect de dezvoltare și testare a camioanelor propulsate cu hidrogen

Un proiect de transport durabil cu potenţial pe distanţe lungi: în septembrie 2022, Ministerul Federal German pentru Digital şi Transport (BMDV) a aprobat cererea de finanţare pentru proiectul de cercetare consorţial HyCET (Hydrogen Combustion Engine Trucks) condus de BMW Group. Ceilalţi parteneri de proiect HyCET sunt DEUTZ AG, DHL Freight GmbH, KEYOU GmbH, TotalEnergies Marketing Deutschland GmbH şi Volvo Group.

 

Proiectul de cercetare îşi propune să demonstreze potenţialul de dezvoltare durabilă al camioanelor cu motoare termice cu hidrogen pentru logistica transporturilor. Cealaltă problemă pentru HyCET, alături de dezvoltarea tehnologiei, este infrastructura necesară, cum ar fi staţiile de alimentare cu hidrogen accesibile publicului. Datorită timpilor de umplere mai scurţi, sarcinii utile mari şi versatilităţii, combinate cu autonomia sa atractivă, hidrogenul este considerat un combustibil promiţător pentru logistica transporturilor. Utilizarea hidrogenului verde produs din energii regenerabile va permite o logistică pe distanţe lungi fără CO2 în viitor. Datorită emisiilor scăzute de la arderea hidrogenului, camioanele sunt considerate vehicule cu emisii zero în conformitate cu reglementările UE.

 

Sprijinit de parteneri, finanţat de BMDV

Proiectul de cercetare HyCET va avea un volum de investiţii de 19,5 milioane de euro, dintre care 11,3 milioane de euro vor fi finanţaţi de Ministerul Federal pentru Digital şi Transport (BMDV). Pe parcursul proiectului HyCET, BMDV a oferit şi o finanţare suplimentară de 5,7 milioane de euro pentru construcţia a două staţii publice de alimentare cu hidrogen, în principal pentru traficul greu de mărfuri.

 

Daniela Kluckert, secretar de stat parlamentar al ministrului federal pentru digital şi transport, declară: „Tehnologia hidrogenului ne oferă şansa de a regândi mobilitatea. În special, cerinţele variate ale logisticii de transport necesită răspunsuri adecvate. Hidrogenul este o soluţie bună de stocare a energiei pentru transportul ecologic, care poate suplimenta mobilitatea electrică pe baterii. Proiectul HyCET susţinut de noi evaluează utilizarea tehnologiei motoarelor termice cu hidrogen pentru transportul de mărfuri grele. În acest fel, rezultatele obţinute din funcţionarea reală vor contribui la concurenţa între tehnologiile alternative ale sistemelor de propulsie în domeniul logisticii”.

Cooperarea interdisciplinară este cheia succesului

Reţeaua şi-a stabilit obiective ambiţioase pentru proiectul de patru ani. Obiectivul este de a dezvolta două camioane de 18 tone şi două camioane de 40 de tone cu motoare termice cu hidrogen care vor fi testate în logistica de transport obişnuită a BMW Group şi DEUTZ. Două noi staţii de alimentare cu hidrogen, inclusiv pentru vehiculele utilitare grele, vor fi construite la Leipzig şi Nürnberg pentru a facilita funcţionarea zilnică a acestor camioane.

 

Nu numai că cercetările privind dezvoltarea şi utilizarea camioanelor cu hidrogen vor continua, dar vor fi avansate şi standardele de umplere pentru vehiculele utilitare şi implementarea infrastructurii necesare. Deoarece acesta este unul dintre primele proiecte de cercetare în care vehiculele din această clasă vor circula în trafic logistic obişnuit, camioanele vor fi supuse unei evaluări tehnologice cuprinzătoare.

 

Consorţiul pune în comun experienţa

Proiectul consorţiului reuneşte competenţa din diferite discipline. În calitate de utilizator final, BMW Group defineşte cerinţele cheie pentru introducerea în serie a camioanelor alimentate cu hidrogen în logistica sa de transport la o dată ulterioară. În calitate de lider al consorţiului, compania stabileşte şi cadrul pentru implementarea cu succes a proiectului şi gestionează utilizarea-pilot a unui camion de 18 tone la uzina BMW Group din Leipzig, precum şi coordonarea evaluării tehnologiei, care va compara avantajele şi dezavantajele motorului termic cu hidrogen faţă de alte concepte inovatoare de transmisie pentru camioane.

 

Michael Nikolaides, vicepreşedinte executiv BMW Group pentru managementul reţelei de producţie şi al lanţului de aprovizionare, explică: „În calitate de lider al consorţiului pentru proiect, BMW Group nu îşi arată doar spiritul de pionier, ci şi înţelegerea modului de a gândi dezvoltarea durabilă în toate domeniile companiei. Aceasta include testarea tehnologiilor în logistica de transporturi într-un stadiu incipient şi adaptarea produselor şi a infrastructurii la noile cerinţe”.

 

Fiind unul dintre cei mai importanţi producători de motoare din lume şi un pionier în sectorul off-road durabil, specialistul în sisteme de propulsie DEUTZ a dezvoltat un motor cu hidrogen de 7,8 litri. Aplicaţia iniţială rulează deja cu succes într-un generator staţionar. Ca parte a proiectului HyCET, acest motor va fi instalat într-un camion de 18 tone pentru a-şi demonstra caracterul practic pentru aplicaţiile mobile.

 

În calitate de expert recunoscut în hidrogen, KEYOU GmbH dezvoltă tehnologii inovatoare cu hidrogen, componente specifice H2 şi procese de ardere care pot fi utilizate într-un mod rentabil pentru a transforma motoarele convenţionale în motoare cu hidrogen fără emisii. În cooperare cu Volvo Group, KEYOU dezvoltă un motor cu hidrogen de 13 litri ca parte a proiectului HyCET. Volvo integrează motorul şi rezervoarele de hidrogen în două camioane Volvo de 40 de tone utilizate de DHL Freight în logistica de transport pentru BMW Group. Fiind unul dintre cei mai importanţi furnizori de transport rutier din Europa, DHL Freight va aduce în proiect experienţa de lungă durată în transportul rutier de marfă şi cerinţele din perspectiva utilizatorului. În plus, în calitate de partener de transport al BMW Group, compania va folosi şi primele vehicule dezvoltate în testele de teren pentru traficul shuttle pentru a aproviziona uzina BMW Group din Leipzig.

 

Compania globală multienergie TotalEnergies intenţionează ca până în 2030 să opereze, direct sau indirect, până la 150 de staţii de alimentare în Germania, Ţările de Jos, Belgia, Luxemburg şi Franţa. Cele două staţii noi de alimentare cu hidrogen care vor fi construite sub consorţiul HyCET la Leipzig şi Nürnberg vor fi o parte integrantă a acestei reţele europene de hidrogen pe distanţe lungi.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account