Raliul Dakar 2019 la final – Locul al doilea pentru Nani Roma

Ediţia 2019 a Raliului Dakar s-a încheiat după a zecea şi ultima etapă, care a însemnat o nouă performanţă puternică din partea echipajelor MINI. Etapa a zecea a avut o lungime totală de 359 de kilometri, dintre care 112 km au fost proba specială off-road, şi s-a încheiat cu sosirea concurenţilor la Lima, capitala statului Peru.

Joan „Nani” Roma (Spania) şi navigatorul Alex Haro (Spania) au rulat în etapa a zecea conform planului, obiectivul fiind plasarea MINI John Cooper Works Rally într-o poziţie care să le asigure locul al doilea în clasamentul general. Încheind pe poziţia a şasea în etapa finală, Roma şi Haro au reuşit ceea ce şi-au propus, astfel că locul al doilea în clasamentul general în Dakar 2019 a fost binemeritat.

Jakub „Kuba” Przygonski (Polonia) şi navigatorul Tom Colsoul (Belgia) şi-au menţinut ritmul constant, iar la finalul etapei au fost pe poziţia a cincea. După 10 zile şi aproximativ 5.000 de kilometri de cursă, dintre care 3.000 km au fost secţiuni de probă specială, Przygonski şi Colsoul au încheiat pe locul al patrulea cu MINI John Cooper Works Rally.

Al treilea echipaj MINI care a terminat Dakar 2019 în Top 5 a fost cel format din Cyril Despres (Franţa) şi navigatorul Jean Paul Cottret (Franţa), la comenzile unui MINI John Cooper Works Buggy. Locul al treilea din etapa finală a arătat ce puteau realiza dacă echipajul francez avea mai mult noroc decât neşansă printre dunele din Peru şi infamul fesh-fesh.

Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită) şi Timo Gottschalk (Germania) au rulat într-un ritm calculat şi au încheiat etapa pe locul al 15-lea. Acest rezultat le-a asigurat o clasare în Top 10, pe poziţia a şaptea. Un loc mai jos – fiind astfel al cincilea MINI care încheie Dakar 2019 în Top 10 – a fost MINI John Cooper Works Rally în al cărui cockpit s-au aflat Boris Garafulic (Chile) şi navigatorul Filipe Palmeiro (Portugalia).

Raliul Dakar s-a încheiat cu victoria obţinută în etapa finală de echipajul MINI John Cooper Works Buggy alcătuit din Carlos Sainz (Spania) şi Lucas Cruz (Spania). A fost un rezultat meritat după ce echipajul spaniol au avut parte de o doză consistentă de ghinion în precedentele nouă etape, ceea ce a făcut ca cei doi să încheie Dakarul din acest an pe poziţia a 13-a la „general”.

Sven Quandt (director executiv X-raid): „A fost un Dakar greu, iar pilotul care nu a făcut greşeli a câştigat. Felicitări lui Nasser! Aceleaşi gânduri merg şi către Nani Roma. A făcut o treabă foarte bună. La începutul Dakarului, nu era neapărat printre favoriţi, dar locul al doilea este excelent. Pentru mine, Kuba a evoluat foarte bine în MINI John Cooper Works Rally. Mulţi nu l-au luat în calcul, dar le-a dovedit contrariul prin locul al patrulea, completându-şi povestea de succes. Dakarul a fost greu aşa cum ne aşteptam – mult nisip şi multe dune. Clar am avut câteva probleme tehnice, care nu ne-au fost de ajutor. Cu toate acestea, faptul că am avut cinci MINI în Top 10 arată cât de fiabili suntem. Este păcat că Stéphane a trebuit să abandoneze ieri. Din fericire, David este bine.”

Deşi ediţia de anul ăsta a fost una relativ scurtă, s-a dovedit una deosebit de dificilă. Mai multe echipaje MINI s-au confruntat cu o serie de probleme în repetate rânduri şi câteva au fost nevoie să abandoneze. Cel mai notabil abandon a fost al echipajului Stéphane Peterhansel – David Castera cu MINI John Cooper Works, după ce aceştia s-au aflat multă vreme în lupta pentru prima poziţie şi asiguraseră un avans susţinut pe locul al doilea. Celălat echipaj cu experienţă puternică la Dakar care a trebuit să abandoneze a fost Orlando Terranova – Bernardo Graue.

Felicitări echipajului Nasser Al-Attiyah – Matthieu Baumel care a asigurat victoria Toyota cu o cursă constantă, fără incidente majore, etapă de etapă!

Nani Roma: „Locul al doilea nu este rău! Am avut o strategie bună pe tot parcursul, chiar dacă eşti mereu mai inteligent după cursă cu acea perspectivă. Am mers bine şi suntem mulţumiţi. Dorim să mulţumim echipei – nu doar mecanicilor şi inginerilor, ci întregii echipe de sprijin X-raid.”

Jakub Przygonski: „Suntem atât de fericiţi că am ajuns la finalul Dakarului; au fost 10 zile foarte grele. Cred că ultimele trei zile au fost cele mai dure dune pe care am concurat vreodată, dar am reuşit, iar toate etapele au fost aproape perfecte. Ritmul nostru de cursă a fost perfect şi suntem fericiţi că am putut menţine acest ritm cu maşinile şi piloţii de uzină, maşina noastră fiind una normală. Suntem o echipă tânără şi putem fi adversari pentru cei din frunte şi legendele Dakarului, ceea ce este bine.”

Cyril Despres: „Am avut prima zi fără vreo greşeală sau problemă şi cu o suprafaţa bună; am rulat constant. Apoi au urmat nouă zile de suferinţă. Ştiam că va fi un Dakar greu, dar a fost mai dificil decât ne-am aşteptat. Nu este doar despre pilotaj şi experienţă, îţi trebuie şi ceva noroc. Este o cursă diferite decât eram obişnuit. Încă sunt pasionat, dar acest Dakar nu a fost pe gustul meu. A fost totuşi un an bun.”

Yazeed Al-Rajhi: „Suntem fericiţi că am încheiat pe locul al şaptelea. Am avut multe probleme, dar am supravieţuit şi totul este în regulă. Sperăm la un rezultat mai bun anul viitor. Dakarul din acest an a fost unul dintre cele mai dificile, dar a fost OK pentru mine şi cred că ne-am descurcat bine.”

Boris Garafulic: „A fost o ediţie bună şi ne bucurăm că am ajuns la final. A fost foarte greu; mai solicitant decât oricând altă dată, dar suntem mulţumiţi că am încheiat, iar acum este momentul să ne odihnim!”

Carlos Sainz: „A fost un raliu dificil pentru noi, în special după ziua a treia. A fost o chestiune doar de a continua. Am avut câteva mici probleme, care ne-au costat mult timp şi sunt chestiuni pe care le-am descoperit şi trebuie să le îmbunătăţim pentru viitor. Vreau să mulţumesc echipei pentru cum a rezolvat problemele în fiecare zi şi sper că vom învăţa multe.”

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account