Raliul Dakar 2017 – Rezultatele echipajelor MINI în etapele 3 și 4

Echipajul X-raid Team format din Mikko Hirvonen (Finlanda) şi Michel Périn (Franţa), plasează MINI pe locul 3 în clasamentul general al Raliului Dakar.
Etapa a treia: San Miguel de Tucumán – San Salvador de Jujuy, 780 km

Ziua a treia a Raliului Dakar 2017 a adus prima etapă off-road din programul acestei ediţii a competiţiei, cu provocări suplimentare cauzate de creşterea altitudinii la peste 5.000 de metri. Condiţiile meteorologice imprevizibile, care au însemnat caniculă cu temperaturi ce au atins 36 de grade Celsius sau ploi la 4.000 de metri, au oferit noi teste pentru piloţi şi navigatori pe tronsonul ce a purtat caravana spre sosire din San Salvador de Jujuy.
– Patru MINI în Top 10 general
– Locul al patrulea pentru Hirvonen în etapa a treia
– Clasări în Top 10 pentru Terranova, Al Rajhi şi Przygonski

A fost o zi lungă, în care primele maşini au pornit la ora 9.35 într-o etapă ce a măsurat 780 de kilometri, dar a fost o zi care s-a dovedit de succes pentru competitorii MINI. Echipajul X-raid Team format din Mikko Hirvonen (Finlanda) şi Michel Périn (Franţa), aflat la comenzile #303 MINI John Cooper Works Rally, a reuşit o performanţă foarte bună, aflându-se în Top 3 pentru cea mai mare parte a etapei – în final, cei doi au încheiat pe locul al patrulea. Rezultatul de astăzi îi duce pe cei doi pe locul al patrulea în clasamentul general şi aminteşte de potenţialul demonstrat de pilotul finlandez în timpul debutului său în Dakar cu MINI la ediţia anterioară.
Vizibil mulţumit, Hirvonen a spus: „Astăzi a fost foarte bine; totul a funcţionat perfect. Michel a făcut o treabă excelentă la început, aşa că am avut o evoluţie pe măsură. În unele locuri a fost un traseu tehnic şi virajat, dar cred că acesta este locul perfect în care să luptăm cu ceilalţi, aşa că am forţat la maximum în viraje. Aşa munţi avem şi în Finlanda, aşa că altitudinea nu a fost o problemă, dar când te afli la 5.000 de metri te mai întâlneşti şi cu furtuni şi chiar ninsoare. A fost o imagine superbă. Totul a mers bine şi trebuie să luăm zi cu zi pentru a ne asigura succes la general”.

303 HIRVONEN MIKKO – PERIN MICHEL – X-RAID MINI JOHN COOPER WORKS RALLY TEAM MINI action during the Dakar 2017 Paraguay Bolivia Argentina , Etape 2 – Stage 2, Resistencia – San Miguel de Tucuman, January 3 – Photo Florent Gooden / DPPI

Coechipierii lor în cadrul X-raid Team, Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită) şi navigatorul Timo Gottschalk (Germania), au avut un start bun de zi cu #306 MINI John Cooper Works Rally, urcând pe locul al treilea la WP1. Cu toate acestea, cu o concurenţă acerbă din partea altor maşini, cei doi au coborât în clasament pe parcursul etapei, dar au încheiat pe locul al şaptelea şi îşi menţin poziţia a şasea la general.
Vorbind despre etapa a treia, Al-Rajhi a spus: „A fost foarte dificil pentru noi. Mi-a fost rău şi acest lucru mi-a creat dificultăţi să mă concentrez şi să pilotez. Am forţat şi am sperat că vom încheia etapa… şi am încheiat-o!”
Alte două modele MINI s-au alăturat lui Hirvonen şi Al Rajhi în Top 10 al clasamentului general la finalul etapei a treia. După prestaţia dezamăgitoare din runda precedentă, Orlando Terranova (Argentina) şi navigatorul Andreas Schulz (Germania) – aflaţi în #308 MINI John Cooper Works Rally – şi-au dovedit experienţa pe parcursul acestei zile. Un atac puternic din partea lor i-a făcut să obţină locul al şaselea la trecerea liniei de sosire şi să urce pe poziţia a opt în ierarhia generală.

Jakub Przygonski (Polonia) şi Tom Colsoul (Belgia) – echipajul #316 MINI ALL4 Racing – s-au clasat pe locul al nouălea, o evoluţie de o poziţie faţă de rezultatul din etapa anterioară. Trecerea prin WP1 a fost provocatoare, testând calităţile echipajului, dar cei doi şi-au păstrat concentrarea şi şi-au îmbunătăţit ritmul şi clasarea de-a lungul întregii zile, astfel că şi-au îndeplinit obiectivul d a intra în Top 10.
Przygonski: „A fost o etapă lungă şi dificilă, cu teren greu şi dificultăţi în navigaţie în prima parte. Au fost multe găuri şi pietre mari, care ne-au încetinit puţin ritmul, după care etapa a arătat mai mult ca una de WRC, iar acea parte a fost chiar distractivă în maşină”.
Îmbunătăţiri s-au înregistrat şi din partea echipajului X-raid Team format din Mohamed Abu Issa (Qatar) şi Xavier Panseri (Franţa), care continuă să înveţe la prima lor cursă împreună. Ei au dus #322 MINI ALL4 Racing pe locul al 16-lea în etapa a treia şi o poziţie mai sus în clasamentul general.
Etapa a treia s-a dovedit de succes pentru Boris Garafulic (Argentina) şi Filipe Palmeiro (Portugalia), care au ocupat locul al 14-lea la finalul zilei, astfel că au urcat până pe poziţia a 17-a în ierarhia generală a raliului.
Sylvio deBarros (Brazilia) şi Rafael Capoani (Brazilia) au trecut linia de sosire chiar în urma coechipierilor, performanţa de miercuri aducându-le un salt de opt locuri în clasamentul competiţiei, până pe poziţia a 18-a.
Stephan Schott (Germania) şi Paulo Fiuza (Portugalia) şi-au îmbunătăţit şi ei performanţele, astfel că au recuperat opt poziţii şi au intrat în Top 20.
Etapa a patra este mai scurtă, astfel că sportivii au de parcurs 521 de kilometri pe tronsonul care îi duce de la San Salvador de Jujuy la Tupiza.
Raliul Dakar 2017: poziţiile echipajelor MINI în clasamentul general după etapa 3

Etapa a patra: San Salvador de Jujuy – Tupiza, 521 km

Etapa a patra din ediţia 2017 a Raliului Dakar s-a dovedit a fi una plină de evenimente, dar a fost de succes pentru cei mai mulţi dintre competitorii MINI, şase dintre echipaje reuşind să-şi îmbunătăţească locul în clasamentul general în ciuda provocărilor din această rundă.
– După locul al doilea în etapă, Hirvonen urcă pe poziţia a treia în clasamentul general
– Przygonski şi Terranova ocupă locurile al şaptelea, respectiv al optulea la „general”
– Cea mai bună performanţă de etapă din carieră pentru Garafulic; acum este la nouălea în clasamentul general

Cu toate că a avut un start dificil în etapa care a măsurat 521 de kilometri, echipajul X-raid Team format din Mikko Hirvonen (Finlanda) şi Michel Périn (Franţa), aflat la comenzile #303 MINI John Cooper Works Rally, a reuşit o performanţă excelentă. După ce a fost doar al zecelea la primul punct de control orar, pilotul finlandez şi-a regăsit ritmul graţie navigaţiei bune primită din partea copilotului său francez. Recompensa a fost locul al doilea la finalul zilei, astfel că este pe poziţia a treia în clasamentul general anunţat în bivuacul din Tupiza.
Hirvonen a declarat: „A fost o zi bună, dar şi foarte dificilă; navigaţia a fost complicată, iar la altitudinea de 4.000 de metri ne-am confruntat şi cu dune de nisip, care au fost foarte nalte, peste ceea ce am întâlnit recent la Abu Dhabi. A fost foarte dificil să ajung în vârf, dar mereu am găsit tracţiune şi am reuşit cumva să le depăşit, iar Michel a făcut o treabă foarte bună. Am luptat pe tot parcursul zilei şi am făcut tot ce am putut fără nici un fel de erori, iar totul a mers bine”.
Jakub Przygonski (Polonia) şi Tom Colsoul (Belgia), echipajul #316 MINI ALL4 Racing, au fost şi ei printre performerii acestei etape, care a început cu un atac în forţă prin care au ajuns la WP2 în poziţia a cincea. Cu toate acestea, a fost dificil pentru ei să-şi menţină avantajul, astfel că au retrogradat în clasament pe poziţia a şaptea, dar rezultatul a fost suficient de bun pentru a urca în continuare în clasamentul general, unde acum sunt pe locul al şaselea. Chiar dacă se află la 26 de minute de locul al cincilea, echipajul MINI se află în faţa provocării de a recupera pentru a obţine un loc în Top 5.
Przygonski: „A fost o etapă bună pentru noi, dar începutul la mare altitudine, cu dune de nisip la 4.000 de metri, a fost foarte dificil. Am conlucrat bine cu Tom pentru a găsi cele mai uşoare locuri de a le traversa şi totul a mers bine; navigaţia lui Tom a fost perfectă şi ne-a plăcut etapa”.

Unul din starurile zilei a fost Boris Garafulic (Chile), care, cu ajutorul navigatorului Filipe Palmeiro (Portugalia), a obţinut cea mai bună clasare a sa din istoria celor şapte participări în Dakar. Un start senzaţional a făcut ca cei doi să treacă prin WP2 pe locul al treilea, după care au coborât în clasament de-a lungul etapei, încheind în final pe poziţia a noua. Performanţa impulsionează poziţia lui Garafulic în clasamentul general, unde este al nouălea – cu opt locuri mai sus faţă de finalul etapei anterioare!
După atacul de astăzi, Garafulic este la doar jumătate de oră în urma #308 MINI John Cooper Works Rally al echipajului format din Orlando Terranova (Argentina) şi navigatorul Andreas Schulz (Germania), care şi-a menţinut poziţia a opta în clasamentul general după locul al zecelea în etapă.
Procesul rapid de învăţare a continuat pentru Mohamed Abu Issa (Qatar) la debutul său în Dakar la categoria auto, iar ajutorul a venit din partea navigatorului Xavier Panseri (Franţa), cel care îi stă în dreapta în cockpitul #322 MINI ALL4 Racing. Cei doi au urcat patru locuri în clasamentul general, până pe poziţia a 12-a, aceeaşi pe care au ocupat-o şi în etapa a patra.
Sylvio deBarros (Brazilia) şi Rafael Capoani (Brazilia) se află la limita Top 10, după ce au reuşit o un salt de pe locul al 18-lea pe al 11-lea graţie încheierii etapei pe poziţia a 15-a.
Chiar în urma lor s-au aflat Stephan Schott (Germania) şi Paulo Fiuza (Portugalia), care acum au urcat până pe locul al 14-lea în ierarhia competiţiei.
Din păcate, Yazeed Al Rajhi (Arabia Saudită) – echipier al X-raid Team – a fost obligat să abandoneze ca urmare a stării continue de rău de înălţime care a făcut ca el şi navigatorul Timo Gottschalk (Germania) să continue cu #306 MINI John Cooper Works Rally. „Mă simţeam deja rău înaintea startului şi cu toate acestea am luat startul în proba specială”, a dezvăluit Al-Rajhi în bivuac. „Dar, după ce am parcurs 190 de kilometri, am oprit şi m-am odihnit un timp. Însă, durerea de cap a devenit tot mai intensă, aşa că am optat pentru retragerea din proba specială. Acum mă simt mult mai bine.” Echipajul încheiase etapa anterioară, cu punctul terminus la San Salvador de Jujuy, pe locul al şaselea în clasamentul general şi demonstrase că este capabil de un rezultat bun în ceea ce este, fără îndoială, cea mai dificilă cursă de anduranţă din lume.
Etapa de astăzi, a cincea, are startul la Tupiza şi se încheie, după parcurgerea unei distanţe totale de 692 de kilometri, la Oruro.
Raliul Dakar 2017: poziţiile echipajelor MINI în clasamentul general după etapa 4

BMW Motorrad

Comentarii

©2021 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account