Din 2021, viitoarele modele BMW vor avea un software cu care vor “simți” șoseaua

Compania Tactile Mobility a anunțat un parteneriat cu BMW Group prin care va furniza constructorului un software care va permite următoarei generații de automobile să “simtă” carosabilul pe care rulează. Conform Tactile Mobility, implementarea acestui software va demara în 2021.

Adoptarea rapidă a acestui software este plauzibilă, fiindcă folosește senzorii non vizuali care echipează deja mașinile. Tehnologia Tactile Mobility are avantajul de a nu depinde de radare, camere video sau Lidar, pentru a citi șoseaua. Iar acesta va fi un câștig foarte important atât pentru dezvoltarea mașinilor cu funcții de condus autonom, cât și pentru ca mașina să ajute șoferul în a reacționa mai sigur și eficient la condițiile de rulare. Tactile Mobility spune că software-ul său va permite automobilelor să simtă șoseaua și condițiile de rulare la fel cum le percepe și șoferul. De altfel, feedback-ul pe care noi îl primim de exemplu prin scaun, volan, pedale, este esențial pentru experiența condusului, dar și pentru siguranța condusului. La fel, mașinile autonome au nevoie să fie înzestrate cu acest simț tactil.

Tactile Mobility este o companie dedicată dezvoltării de software și prelucrare a datelor. Prin algoritmii săi specializați extrage informații de la multitudinea de senzori non vizuali existenți deja în automobile. Software-ul proiectat de Tactile Mobility știe să creeze un nou semnal care interpretează interacțiunea dinamică dintre automobil și suprafața pe care rulează. Programul folosește parametri precum viteza de învârtire a roților, unghiul de bracaj al roților, regimul de turații al motorului, poziția pedalei de accelerație, forța de apăsare a pedalei de frână.

Se interpretează atât condițiile carosabilului, cât și starea și specificațiile mașinii. Folosind senzorii din vehicul, software-ul detectează în timp real gropile, denivelările, suprafețele cu aderență scăzută, unghiul de înclinare al șoselei etc. Astfel, se poate adapta răspunsul unor sisteme precum ABS-ul, cruise control-ul adaptiv sau suspensiile adaptive.

Mai mult de atât, corelate cu funcții extinse de conectivitate, mașinile pot capătă rolul de a scana șoselele. Drept urmare, companiile care dezvoltă hărți, dar și autoritățile de stat și locale, pot folosi automobile astfel dotate pentru a citi exact starea drumurilor. Totodată, software-ul Tactile Mobility are aplicații și pentru companiile care operează flote de automobile, sau pentru companiile de asigurări.

Un alt plus al software-ului este că nu necesită implementarea de hardware suplimentar. El se instalează în una dintre unitățile de control electronic ale mașinii.

Cooperarea de durată dintre BMW Group și Tactile Mobility a fost începută prin intermediul BMW Startup Garage, care aparține de BMW Group. Iar potențialul software-ului Tactile Mobility este practic girat și de Porsche, care anul trecut a devenit investitor minoritar în această companie.

Sursa informațiilor: tactilemobility.com

BMW Motorrad

Comentarii

©2021 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account