VIDEO: Noul Rolls-Royce Ghost – Bântuit de obsesia pentru perfecțiune

Noul Rolls-Royce Ghost combină luxul exprimat minimalist cu tehnologii sofisticate, pentru a întruchipa perfecționismul tipic mărcii britanice.

A doua generație Ghost are un design și o prestanță inconfundabile Rolls-Royce. Dar le redă într-un mod foarte rafinat, despre care Rolls-Royce ne spune că se înscrie în conceptul “Post Opulență”. Asta înseamnă autenticitate. Constructorul britanic pune accent pe eleganță minimalistă, pe o estetică pură. Și blamează “mediocrația premium” a produselor care creează iluzia de lux prin branding de dimensiuni exagerate sau detalii de design aglomerate, ostentative și lipsite de substanță.

Designul general simplu și armonios al lui Ghost are și câteva elemente care îi fac prezența mai notabilă. Este vorba despre grila frontală iluminată în premieră pentru marca Rolls-Royce. În plus, farurile cu tehnologie LED și laser oferă un spectacol iluminând pe o distanță de până la 600 de metri. Desigur, nu lipsește statueta Spirit of Ecstasy, retractabilă.

Dar, după cum spunea și Rolls-Royce, substanța este în interior. Drept urmare, Rolls-Royce se mândrește pe bună dreptate că nu mai folosește pentru Ghost o platformă împrumutată. Fosta generație era construită pe o platformă derivată din cea a lui BMW Seria 7. Deci avea o bază foarte bună. Însă perfecțiunea Rolls-Royce a cerut mai mult. Astfel, noul Ghost este construit pe arhitectura regăsită la modelele Rolls-Royce Phantom și Cullinan. Este o bază tehnică lipsită de constrângerile unei platforme care trebuie să se adapteze la automobile produse în volum forte mare. Mai exact, Ghost are o structură de aluminiu, gândită din start pentru cele mai înalte pretenții ale unei ținute de drum absolut impecabilă. S-au putut îmbunătăți izolarea fonică, rigiditatea structurală și abilitățile dinamice. De exemplu, două dintre punctele de prindere ale suspensiei au fost plasate cât mai aproape de partea frontală a lui Ghost. Asta a permis montarea uriașului motor V12 de 6,75 litri în spatele punții frontale. Iar rezultatul a fost împărțirea ideală a maselor între cele două punți (raport de 50:50).

Împărțirea arhitecturii tehnice cu Phantom și Cullinan, a permis echiparea noului Rolls-Royce Ghost cu sistem de tracțiune integrală, precum și cu sistem de direcție integrală, care virează și roțile punții din spate, pentru o mai bună manevrabilitate și stabilitate. Rolls-Royce spune că implementarea acestor tehnologii nu a compromis nivelul coborât al centrului de greutate.

Lungimea caroseriei a crescut cu 89 mm, până la 5.546 mm. Iar lățimea a câștigat 30 mm, ajungând la 1.978 mm. Rolls-Royce s-a asigurat că panourile caroseriei au cât mai puține îmbinări vizibile, pentru a crea un trup metalic ale cărei forme nu sunt întrerupte inestetic. Pentru acest lucru patru meșteri sudează simultan caroseria, pentru a asigura această aparență a uniformității. De asemenea, portierele sunt făcute din aluminiu sudat cu laser, ceea ce oferă beneficii la capitolele greutate și rigiditate. Totodată, aluminiu are și proprietatea de a izola fonic mai bine decât oțelul.

Rolls-Royce a creat ceea ce numește o “Formulă a Serenității”. Cu alte cuvinte a dezvoltat la un nivel impresionant izolarea fonică. Ba chiar a reușit să facă asta atât de bine, încât în timpul testelor a remarcat că pasagerii se simțeau dezorientați din cauza lipsei complete a zgomotului. Iată că liniștea poate fi asurzitoare. Nu este de mirare, având în vedere că noul Ghost ascunde peste 100 de kilograme de material izolant fonic în podea și plafon (care au pereți dubli), în anvelope, în geamurile cu strat dublu, și în restul arhitecturii sale. În plus, podeaua nu este plană, ci are forme complexe, menite să reducă rezonanța, iar motorul toarce ca un pui de pisică (a se citi leu). Propulsorul V12 are o admisie special creată pentru ca în habitaclu să pătrundă mai puțin zgomot de la motor. Iar cuplul de 850 Nm este livrat încă de la 1.600 rpm. Astfel, simți, fără să auzi, cum Ghost accelerează cu forță, dar cursiv, neagresiv. Având și 571 CP de la 5.000 rpm, propulsorul V12 permite sedanului de 2.490 kg să sprinteze de la 0 la 100 km/h în doar 4,8 secunde.

Perfecționarea acustică a continuat cu finisarea conductelor sistemului de climatizare, deoarece specialiștii Rolls-Royce au considerat că acestea produc un nivel nepermis de zgomot. Iar Rolls-Royce nu a considerat că formula serenității este completă până când nu a acordat toate elementele mașinii pentru ca în timpul rulării să producă un ton atent măsurat. Rolls-Royce Ghost are prin urmare un sunet propriu de rulare. Este o frecvență descrisă ca o șoaptă percepută sub forma unei singure note, foarte discretă.

În procesul de realizare a acestui acordaj, Rolls-Royce a descoperit că structurile scaunelor din prototipurile incipiente produceau o frecvență diferită de cea a caroseriei. Iar cavitatea de 507 litri a portbagajului producea un ton de frecvență joasă la viteze de autostradă. Aceste detalii deranjante pentru urechile fine ale specialiștilor Rolls-Royce au fost desigur rezolvate. De exemplu, portbagajul este prevăzut cu puncte de disipare a frecvențelor nedorite.

Perfecționarea acustică nu s-a încheiat aici. Sistemul audio de 1.300 W creat special pentru Ghost folosește însuși automobilul drept o cameră de rezonanță. Incintele din pragurile ușilor au efect de subwoofer, iar locurile alese pentru montarea boxelor transformă și plafonul într-un fel de difuzor.

Ambianța din habitaclu este definită și de puritatea aerului. Ghost dispune de un sistem de purificare a aerului din habitaclu prevăzut cu un filtru cu nano fibre de lână. Acesta promite să înlăture în mai puțin de 2 minute aproape toate particulele ultra fine, bacteriile și virușii.

Însă, habitaclul ermetic al noului Ghost a fost creat și pentru a-ți da senzația că te poartă într-o călătorie printre stele. Plafonul este înstelat cu mii de fibre optice care imită și efectul unor stele căzătoare și pot fi aranjate pentru a reproduce o anumită constelație, la cererea clientului. Noutatea adusă de Ghost este panoul iluminat din planșa de bord. În acest panou cu 3 straturi sunt iluminate 850 de stele.

După cum ne-a obișnuit, Rolls-Royce s-a asigurat că noul Ghost va oferi și o ținută de drum care îți dă senzația că plutești deasupra șoselei, ca pe un covor fermecat.

Astfel, Rolls-Royce Ghost este primul automobil de serie echipat cu un sistem de amortizare amplasat deasupra ansamblului suspensiei frontale. Această soluție tehnică denumită Upper Wishbone Damper sporește stabilitatea și confortul și face parte din noul sistem de suspensie Planar, menit să adapteze din timp ținuta de drum a noului Ghost, în funcție de condițiile de rulare. Suspensiile sunt pneumatice și autoreglabile la ambele punți, iar amortizoarele au control electronic și răspuns care variază continuu. Sistemul de suspensii Planar lucrează împreună cu sistemul Flagbearer, care folosește o cameră stereo amplasată în partea de sus a parbrizului pentru a vedea denivelările din carosabil. Astfel, suspensiile preîntâmpină denivelările cu reglarea potrivită, la viteze de până la 100 km/h. Sistemul Planar este completat de transmisia asistată prin satelit. Aceasta folosește datele GPS pentru a selecta din timp treapta de viteză optimă pentru virajul care urmează pe traseu. Tracțiunea integrală, sistemul de direcție integrală, sistemul de control al stabilității și sistemul de uscare a discurilor de frână întregesc lista de tehnologii inteligente care definesc ținuta de drum a noului Rolls-Royce Ghost.

Totul a fost creat pentru a da senzația de lipsă a efortului, de la design până la comportamentul dinamic. Inclusiv portierele sunt în exemplu în acest sens. Nu doar închiderea, ci și deschiderea lor este asistată.

Pasagerii trebuie să tragă o singură dată de clanța din interior și apoi să-i permită să revină la poziția inițială. După ce verifică să nu treacă un pieton, o mașină sau o bicicletă, pasagerii pot trage din nou de clanță. Și o țin trasă pentru ca portiera să se deschidă singură având sistem de asistare. Când portiera este deschisă suficient, pasagerii pot să elibereze clanța. Iar portiera se oprește în acea poziție. Având o serie de senzori, inclusiv pentru măsurarea forței G, portiere se deschid cu aceeași viteză indiferent dacă mașina se află pe o pantă. Închiderea portierelor este la rândul ei asistată. Pasagerii trebuie doar să apese un buton, de pe clanța exterioară.

Nu în ultimul rând, noul Rolls-Royce Ghost este echipat cu o listă bogată de sisteme de asistare a condusului, infotainment și conectivitate. Sistemele sale detectează atât ziua, cât și noaptea, inclusiv pietonii și animalele sălbatice. Avertizează pentru evitarea coliziunilor și păstrarea benzii de rulare. Are cruise control activ, sistem de parcare automată, sistem de camere video care oferă o vedere împrejurul mașinii și de deasupra ei. Iar sistemul infotainment include head-up display de rezoluție mare, hot spot Wi Fi și cea mai nouă generație de sistem de navigație. Dar Rolls-Royce trece repede peste enumerarea acestor detalii digitale, fiindcă luxul său nu este definit de tehnologii devenite comune în industria auto.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account