VIDEO: Rolls-Royce Boat Tail marchează întoarcerea companiei britanice la arta caroseriilor făcute la comandă

În timp ce toată industria auto virează spre digitalizare, condus autonom și platforme comune, Rolls-Royce își păstrează statutul exclusivist anunțând lansarea diviziei Coachbuild dedicată manufacturării de caroserii și modele unicat. Iar această decizie este promovată prin dezvăluirea cabrioletului Rolls-Royce Boat Tail, inspirat de designul yacht-urilor.

Când Charles Rolls și Henry Royce s-au întâlnit în 1904, existau doar circa 8.000 de automobile înmatriculate în Marea Britanie, dar vreo jumătate de milion de calești trase de cai. În următoarele 2-3 decenii căruțele și caleștile au devenit minoritare, pe măsură ce vehiculele motorizate au câștigat popularitate. Totuși, influența producătorilor de calești avea să se reflecte cu stil în industria auto. În acele decenii se obișnuia ca producătorii de automobile să livreze șasiurile și motoarele, iar clienții apelau apoi la carosierii de calești pentru a le crea automobile cu design unic. Această tradiție se regăsește în istoria Rolls-Royce mai ales până în 1965, când s-a făcut trecerea de la șasiul separat de caroserie la cel cu construcție semi-monococă. Această evoluție a fost marcată de înlocuirea modelului Silver Cloud cu Silver Shadow. Însă, chiar și după acest moment, Rolls-Royce a continuat să producă modelul Phantom VI care avea șasiu separat. A fost produs până în 1993, cu caroserii la comandă făcute de divizia H. J. Mulliner, Park Ward Ltd., din cadrul Rolls-Royce.

(Rolls-Royce Sweptail)

În 2017, Rolls-Royce avea să revină la arta caroseriilor făcute la comandă, prezentând modelul unicat Sweptail. Acesta s-a bucurat de o apreciere generală pentru designul absolut fascinant. Iar în jurul său s-au vehiculat prețuri de zeci de milioane de dolari. Practic a impus un nou apogeu în rândul mașinilor exclusiviste din era modernă. Și era de așteptat să trezească interesul altor clienți care doresc să-și creeze mașina de vis.
Astfel, Rolls-Royce a anunțat în mai 2021 că de acum va avea o divizie dedicată manufacturării de caroserii și modele la comandă. Această divizie denumită Cochbuild îi permite lui Rolls-Royce să ofere constant serviciile de manufactură exclusivistă care au definit începuturile companiei.

Demonstrația uluitoare a acestei arte a carosierilor o face proiectul Rolls-Royce Boat Tail. Acesta a fost comandat de către clienți care doresc un automobil cu design inspirat de ambarcațiunile de lux și yacht-uri. Cei trei clienți anonimi au acceptat ca forma generală a exemplarelor Boat Tail să fie aceeași, dar vehiculele vor fi diferențiate prin personalizări ample.

Asemănarea cu domeniul yacht-urilor se regăsește și în metoda de manufacturare a caroseriilor. Rolls-Royce a decis ca panourile din aluminiu ale caroseriei să fie modelate manual, deoarece mașinile și roboții de presare nu ar fi obținut aceeași acuratețe și cursivitate a formelor. Rezultatul este o mașină impresionantă, care are nu doar aspectul, ci și dimensiunile asemănătoare cu ale unei ambarcațiuni. Rolls-Royce Boat Tail măsoară aproape 5,8 metri în lungime.

Partea din spate este cea care împrumută cel mai mult din forma unui yacht. Iar suprafața portbagajului imită puntea unei ambarcațiuni, fiind acoperită cu panouri de lemn Caleidolegno, tratat pentru a sta în exteriorul caroseriei. Aceste panouri se deschid electric la un unghi de 67 de grade și dezvăluie cufere speciale pentru a menține la temperatura ideală mâncarea și băuturile fine. În spațiul de depozitare din portbagaj sunt montate două ventilatoare și 5 unități de control electronic, care asigură refrigerarea optimă pentru băuturi precum șampania, care trebuie servite la temperaturi specifice.

De asemenea, Rolls-Royce Boat Tail este o mașină omologată pentru a circula pe șosea. Și a trecut printr-o serie de teste de condus la viteze ridicate, inclusiv pentru a se perfecționa fixarea cuferelor. Astfel, în timpul rulării nu sunt produse zgomote sau vibrații de către tacâmurile, sticlele, mesele de picnic pliabile și scaunele produse de compania italiană Promemoria.

Acoperișul cabrioletului este și el special. Nu este retractabil și completează cu eleganță forma fluidă a lui Rolls-Royce Boat Tail. În caz de ploaie, pasagerii dispun de o umbrelă integrată între cele două cufere din portbagaj.
Nu în cele din urmă, clienții lui Boat Tail sunt și colecționari de ceasuri BOVET 1822. Drept urmare orologierul elvețial a creat un set de două ceasuri mecanice, pentru damă și gentleman, care pot fi purtate la mână, dar pot fi și montate în centrul planșei de bord din Boat Tail.

În clipul de mai jos, Rolls-Royce ne detaliază procesul minuțios de manufacturare a lui Boat Tail.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account