VIDEO: Rolls-Royce Cullinan se încoronează regele SUV-urilor

Constructorul britanic ne spune că a demarat proiectul Cullinan în urmă cu 3 ani după ce clienții săi de pe întreg mapamondul i-au cerut în mod expres să conceapă “Rolls-Royce-ul SUV-urilor”. Majoritatea clienților interesați de au asemenea model sunt persoane tinere, care au venituri foarte ridicate și sunt foarte interesați în experiențele deosebite. Sunt cei care vor să beneficieze de luxul suprem indiferent în ce zone ale planetei se aventurează.
De altfel, Rolls-Royce precizează doleanțele exprimate de clienți. Aceștia nu au vrut ca forma caroseriei să fie cea tipică de SUV în 2 volume, fiindcă aceasta are un aspect banal și sacrifică izolarea fonică. De asemenea, clienții deschiți către aventuri motorizate în natură nu au dorit ca SUV-ul Rolls-Royce să aibă o platforma împrumutată, deoarece acest lucru afectează performanțele și confortul. Nu au vrut ca mașina să fie bună doar pe șosea, sau doar în off-road. Și nu au vrut un SUV cu înălțime redusă și lipsit de personalitate, care se pierde în mulțime.

Toate aceste cerințe sunt respectate și completate cu o atenție obsesivă pentru detalii. Să le abordăm pe rând.

În primul rând, structura de aluminiu a lui Cullinan, este noua Arhitectură a Luxului care a debutat cu noua generație a limuzinei Phantom și care, fiind scalabilă, va fi regăsită la toate modelele viitoare din gama Rolls-Royce. Așadar, Rolls-Royce ne transmite că nu împrumutat platforma de la vreun SUV BMW, precum X7. Ci a proiectat propria arhitectură.

Exteriorul preia elementele de design ale limuzinei Phantom, astfel că identitatea Rolls-Royce este clară. Totuși, formatul general va atrage multe comparații cu Range Rover, etalonul în materie de SUV-uri de lux cu abilități off-road de rang înalt. Însă, Rolls-Royce Cullinan se distinge de Range Rover prin felul în care este profilat hayonul (cu deschidere din 2 segmente). Acesta aduce aminte de faptul că în urmă cu multe decenii, în era de glorie a carosierilor din industria auto, mașinile nu aveau portbagajul unit cu habitaclul. Ci aveau cufere mari unori și detașabile. Partea din spate a lui Cullinan imită această formă. În plus, Rolls-Royce chiar a găsit o metodă de a separa portbagajul de zona din habitaclu rezervată pasagerilor. Astfel, se oferă opțional un panou de sticlă amplasat în spatele celui de al doilea rând de scaune. Rezultă o izolare fonică și termică de excepție. Volumul portbagajului scade de la 600 de litri la 560 litri când este montat panoul de sticlă. Dar Rolls-Royce subliniază în comunicatul de presă că volumul maxim de încărcare a habitaclului este de 1.930 litri. Iar lungimea disponibilă pentru transportarea de obiecte (2.245 mm) depășește capacitatea oferită de Range Rover Vogue cu ampatament lungit.

Pentru al doilea rând de scaune se oferă două configurații. Una are două fotolii individuale, între care este montată o consolă pentru băuturi, ce oferă refrigerare, pahare de whiskey, un decantor și pahare pentru șampanie. Alternativa este o banchetă pentru 3 locuri, fracționabilă și pliabilă electric (butoanele se află în portbagaj și în buzunarele portierelor posterioare). Al doilea rând de scaune este poziționat mai sus decât scaunele frontale, ceea ce oferă o vedere bună prin spațiul vitrat generos și plafonul panoramic. Faptul că baza scaunelor din spate este mai sus decât podeaua portbagajului împiedică alunecarea obiectelor. Dar la apăsarea unui buton, podeaua portbagajului se ridică la nivel, pentru a crea o suprafață de încărcare perfect plană. Totul a fost gândit până la cel mai mic detaliu. De exemplu, când sunt pliate spătarele banchetei, tetierele înaintează automat, pentru a nu lăsa urme de presare pe șezuturile scaunelor.

Versatilitatea portbagajului nu oprește aici. El poate găzdui așa-zisele module pentru activități recreaționale. Aceste module pot găzdui fie două scaune și o măsuță, ce se rabatează electric, fie diverse echipamente specializate pentru hobby-uri variate (fotografiat, snowboarding, pescuit, alpinism, sau orice alt sport). Modulele acestea pentru portbagaj sunt utile și pentru hobby-urile moderne, precum concursurile cu drone, după cum menționează Rolls-Royce.

Cullinan a fost creat pentru a ajunge fără efort în inima naturii. Desigur, modelele Rolls-Royce sunt recunoscute pentru senzația de covor fermecat pe care o oferă confortul suspensiilor. Astfel, suspensiile pneumatice autonivelante ale lui Cullinan au fost proiectate pentru a livra aceeași senzație chiar și în teren dur. Totul a fost construit și dimensionat pentru a rezista la șocuri cât mai mari. În plus, se poate spune că suspensiile au un IQ foarte ridicat. Concret gestiunea lor electronică le permite să facă milioane de calcule în fiecare secundă. Astfel se reglează mereu în funcție de accelerația roților și caroseriei, de unghiul de bracaj al roților, precum și în funcție de informațiile primite de la camera video frontală care citește suprafața de rulare. Practic, suspensiile știu dinainte ce condiții urmează să întâmpine. Iar pentru menținerea unui contact optim coboară independent fiecare roată atunci când se parcurge o zonă off-road cu denivelări adânci. Controlul suprem și manevrabilitatea ușoară sunt asigurate și de faptul că primum SUV Rolls-Royce virează din toate cele 4 roți. Motorul twin-turbo de 6,75 litri a fost modificat pentru a livra un cuplu de 850 Nm încă de la 1.600 rpm, ceea ce este iarăși de ajutor în orice situație. Propulsorul dezvoltă 571 CP și permite giganticului SUV, care cântărește 2.660 kg și măsoară 5.341 mm lungime, 2.164 lățime și 1.835 înălțime, să atingă o viteză de 250 km/h, limitată electronic.

Spre deosebire de majoritatea SUV-urilor de lux, Rolls-Royce Cullinan nu înșiră numeroase butoane pentru reglarea a multiple moduri de rulare. Are doar un buton de off-road, care asigură șoferul că se ocupă el de toate reglajele, indiferent de condiții (noroi, pietriș, nisip, apă, zăpadă, gheață, iarbă etc.). De asemenea, Cullinan impresionează și prin capacitatea de a traversa vaduri cu adâncime de 540 mm.

Așadar, SUV-ul Rolls-Royce ascunde un miez dur, de off-roader veritabil. Însă nu degeaba a fost ales preluat numele Cullinan de la cel mai mare diamant descoperit până acum. Asta denotă dualitatea calităților sale. Adică este dur ca un diamant, dar și prețios ca acesta. Însă aș spune că mai importante sunt aspectele prin care Cullinan își face pasagerii să se simtă prețioși. Iar asta începe cu felul în care îi primește în habitaclul său somptuos. Se poate spune că Rolls-Royce Culinan este de-a dreptul manierat. Mai întâi își coboară garda la sol cu 40 mm pentru o ușura urcarea la bord. Portierele sale se deschid în oglindă, precum ne-am obișnuit în cazul limuzinelor Rolls-Royce. Odată urcați la bord, șoferul și pasagerii comandă închiderea portierelor prin simpla apăsare a unui buton. Închiderea automată a ușilor poate fi acționată și din afara mașinii, prin apăsarea butoanelor din clanțe. Și, când șoferul apasă butonul pentru pornirea motorului, garda la sol revine la înălțimea normală.

Dintre echipamentele deosebite ale lui Cullinan remarcăm sistemul Night Vision (completat cu funcția Vision Assist care depistează pietoni și animale atât noaptea, cât și ziua) sau ecranul multifuncțional din planșa de bord, care este și tactil. Cullinan nu include în planșa de bord o galerie de artă pusă în spatele unui panou de sticlă, așa cum are noua limuzină Rolls-Royce Phantom. Dar pielea specială Box Grain din planșa bord este asemeni celei pe care o folosesc producătorii de genți de lux.

BMW Motorrad

Comentarii

©2020 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account