VIDEO: Rolls-Royce Spectre debutează în 2023 drept primul model electric al mărcii britanice

Torsten Müller-Ötvös, CEO al Rolls-Royce Motor Cars a dezvăluit în 29 septembrie 2021 prototipul Spectre care prefigurează primul model 100% electric al mărcii britanice.

„Acesta nu este un prototip. Este chiar automobilul real, care va fi testat în văzul tuturor iar livrarea către clienții noștri va începe în al patrulea trimestru al lui 2023.” – explică Torsten Müller-Ötvös referindu-se la modelul Spectre.
Prototipurile Spectre vor fi supuse la teste desfășurate în diverse locații de pe mapamond. Acestea vor parcurge 2,5 milioane de kilometri de probe, care simulează 400 de ani de utilizare, după cum menționează Rolls-Royce.
Încă nu sunt oferite detalii despre propulsia pur electrică a lui Spectre, dar Rolls-Royce confirmă că până în 2030 toată gama sa va avea propulsie electrică. Mai exact, se subliniază că în 2030 Rolls-Royce nu va mai produce și nu va mai comercializa nici un model cu motor cu ardere internă.

Spectre are la bază arhitectura pe care Rolls-Royce a lansat-o în 2017. Această platformă scalabilă este fabricată din aluminiu și este proiectată special de Rolls-Royce și utilizată exclusiv pentru modelele sale. Este o arhitectură pentru diverse formate de caroserie, fiind folosită și de SUV-ul Cullinan, precum și de noul Ghost. Dar, totodată, a fost gândită din start pentru a integra diverse tipuri de propulsie, nu doar motoare cu ardere internă.
Așadar, Rolls-Royce anunță că Spectre nu va împărți platforma cu modele electrice ale altor mărci. Desigur, asta înseamnă că arhitectura nu provine de la BMW.

În ceea ce privește designul, prototipul camuflat Spectre este un coupe cu două portiere, care pare să preia de la noul Ghost detalii estetice precum liniile generale ale părții frontale. Deci, nu ar fi exclus ca Spectre să înlocuiască în gama Rolls-Royce coupe-ul Wraith derivat din fosta generație a sedanului Ghost.
Nu în cele din urmă, Rolls-Royce explică de ce a ales numele Spectre. Acesta înseamnă creaturi sau apariții misterioase care provin din realități alternative și dispar la fel de repede precum apar, însă lasă în urmă o impresie puternică și intrigantă.

Spectre răspunde profeției lui Charles Rolls și Henry Royce, care apreciau calitățile propulsiei electrice.
Sir Henry Royce era fascinat de electricitate, iar pe timpul primei sale aventuri antreprenoriale, denumită F. H. Royce and Company, a creat dinami și motoare electrice pentru macarale.
Charles Rolls a avut o viziune foarte clară despre viitorul electrificat. În aprilie 1900 a condus un automobil electric numit Columbia și a declarat că sistemul de propulsie al acesteia este ideal. Cuvintele lui Charles Rolls despre automobilul electric au fost acestea: „Mașina electrică este perfect silențioasă și curată. Nu există miros sau vibrații și vor deveni foarte folositoare când vor putea fi instalate stații de încărcare fixe. Dar pentru moment, nu anticipez că mașinile electrice vor servi prea bine, cel puțin pentru mulți ani de acum încolo.”
De altfel, silențiozitatea și rafinamentul motorului V12 utilizat de modelele Rolls-Royce moderne sunt la un nivel atât de înalt încăt îți oferă o senzație foarte similară cu cea a propulsiilor electrice. Așadar, tranziția către propulsia electrică va fi percepută a fi foarte naturală și potrivită caracterului și confortului tipice Rolls-Royce.
Prim urmare, Torsten Müller-Ötvös, CEO al Rolls-Royce Motor Cars subliniază rolul istoric al lui Spectre: „Astăzi este ce mai semnificativă zi din istoria Rolls-Royce Motor Cars de la data de 4 mai 1904 și până în prezent. Atunci, fondatorii companiei noastre, Charles Rolls și Sir Henry Royce, s-au întâlnit pentru prima oară și au convenit să creeze <<cea mai bună mașină din lume>>”.

BMW Motorrad

Comentarii

©2023 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account