OPINIE NEPOPULARĂ: Patru modele cu care BMW “nu a făcut-o de oaie”!

Are românul o vorbă, când greșești ceva: „Ai făcut-o de oaie!”. Adică ai încercat tu ceva, dar nu ți-a prea reușit. Cam așa, de fiecare dată când BMW se aventurează într-un nou segment de piață, sau adoptă soluții tehnologice „netradiționale”, inevitabil apar opiniile contra.

Își încalcă BMW principiile istorice doar pentru a obține profit, a umfla vânzările sau a se adapta noilor trenduri? Păi da! Fiindcă BMW este până la urmă un constructor generalist, nu unul de nișă. Și se comportă ca atare. Mai mult de atât, marca BMW și BMW Group per ansamblu își dispută cu Mercedes-Benz și grupul Daimler statutul de cei mai mari producători de automobile premium din lume. Și, cel puțin din 1999, când a debutat X5, nu se pune problema ca BMW să fie exclusiv un producător de sedanuri, coupe-uri, cabriolete si break-uri definite de caracter sportiv și tracțiune la putea spate.

Însă, BMW nu doar că nu a renunțat la modelele sale “tradiționale”, dar acestea sunt în continuare etaloane pentru dinamism. Seria 3, Seria 5, Seria 7, Seria 2 Coupe și Cabriolet, versiunile Seriei 8 și toate derivatele făcute de divizia M pe baza acestora sunt mărturie că “miezul” BMW a rămas fidel plăcerii de a conduce.

Teoretic, din perspectiva pasiunii și eu aș fi preferat să văd că BMW este un constructor cu aură exclusivistă, care se rezumă la a face rețetele clasice de automobile, fără să se întreacă în volumul de vânzări cu Mercedes-Benz și Audi. Dar istoria ne-a arătat că nu prea rezistă genul de constructori generaliști care nu au diversitate de modele și nu se adaptează la schimbările accelerate ale industriei auto. Mai ales acum, când suntem martorii unei perioade în care automobilele și nevoia de mobilitate se transformă profund. Practic, BMW trebuie să joace un rol dublu. Pe de o partea trebuie să își respecte tradiția, producând modele cu format clasic și cu un caracter sportiv evident. Iar pe de cealaltă parte trebuie să facă mașini care răspund trendurilor pieței.

Cu SUV-urile BMW ne-am obișnuit deja. Iar X1, X3, X4, X5 și X6 se vând ca pâinea caldă. Având încrederea oferită de aceste modele, BMW a avut tupeul și resursele financiare necesare pentru a concura Mercedes-Benz și în segmente de piață care sincer nu sunt tradiționale nici pentru constructorul din Stuttgart, dar atrag o clientelă numeroasă.

Astfel, avem drept exemplu lansarea modelelor BMW Seria 2 Active Tourer și Gran Tourer, BMW X7 și BMW X2.

Ideea că BMW ar face vreodată monovolume a părut mult timp cât se poate de improbabilă. Dar în 2014 bavarezii au decis să lanseze tandemul de modele Sports Activity Tourer (SAT) denumite Seria 2 Active Tourer și Gran Tourer. La prima vedere monovolumele sunt antagonice formatului de automobil sport, sau cu abilități dinamice. Deci sigla BMW ar trebui să stea pe ele ca nuca pe perete! Însă, de la lansarea lor și până la prezentarea facelift-ului în ianuarie 2018, aceste monovolume cuceriseră deja peste 380.000 de clienți. De ce? Fiindcă, deși sunt „plictisitoare” pentru fanii tradiției BMW, ele sunt automobile foarte rafinate și versatile, prin care marca bavareză a accesat un alt spectru de clientelă. Pe scurt, monovolumele Seria 2 oferă spațiu și versatilitate elaborată inteligent, au finisări și materiale la un nivel de calitate premium și, cu toate că sunt construite pe o platformă cu tracțiune față, surprind prin ținuta de drum. Pentru că oferă atât confort, cât și agilitate și plăcere de condus care depășește considerabil norma întâlnită la monovolume.

BMW X7 era de așteptat să fie pe placul unor piețe precum SUA, ceea ce îl justifică din perspectiva comercială. Vânzările lui au început în primăvara lui 2019. Și, până la încheierea anului, s-a comercializat în 39.924 de exemplare, conform raportărilor BMW. Ca reper, BMW Seria 7 s-a comercializat în 50.552 de exemplare. Iar notorietatea lui X7 este în creștere. Și merită asta. Fiindcă BMW a reușit din prima încercare să construiască una dintre cele mai performante, versatile și rafinate mașini din segmentul SUV-urilor XXL. BMW a creat din start o mașină la nivelul de pretențiilor emise de Mercedes-Benz GLS.

Are personalitate distinctă, lux și performanțe la cote foarte înalte, precum și soluții de versatilitate inteligente. Și, mai mult de atât, BMW X7 nu e doar un malac grandoman. Este foarte confortabil și se lasă manevrat cu mai multă ușurință și grație decât te-ai aștepta de la un conac cu mobilă scumpă înăuntru. E un cruiser de lux, care te poartă în călătorii de sute de kilometri făcându-te să te simți ținut în puf. Și oferă acest răsfăț pentru până la 7 persoane.

Dacă X7 este definit de comportament armonios, lin și confortabil, BMW a mizat pe un plus de temperament ferm în cazul crossover-ului compact X2. Ba chiar, în majoritatea testelor în care BMW X2 este comparat cu concurenți diverși precum Mercedes-Benz GLA, Volvo XC40, Jaguar E-PACE, veți vedea că apar în discuție fermitatea suspensiilor și caracterul mai încordat al crossover-ului bavarez. În acest segment, BMW a vrut să se distingă nu prin cel mai înalt nivel de versatilitate și confort, ci printr-un Sports Activity Coupe, care oferă un surplus de spațiu și utilitate față de un hatchback compact. De altfel, comportamentul dinamic al lui BMW X2 este similar cu al unui hothatch, mai ales în versiunea de top M35i xDrive cu 306 CP. Aduce foarte mult aminte de reglajele ferme și temperamentul clasic BMW, deși caroseria are un format diferit de șabloanele clasice.

BMW a știut de ce în cazul lui X2 poate pune accent pe fermitate și forme de hatchback înălțat. Fiindcă are în gamă versatilul și popularul BMW X1, care este capabil să satisfacă cerințele celor care vor mai multă utilitate. Iar design-ul noncomformist al lui X2 îl distinge de rivali de succes, precum Mercedes-Benz GLA.

Cu asemenea specificații, BMW X2 a atras 91.812 de clienți anul trecut.

În lista deciziilor controversate mai trebuie să înscriem și convertirea Seriei 1 la tracțiunea față. Într-adevăr, am oftat și eu când am aflat că noul Seria 1 renunță la tracțiunea spate. Pentru că îi oferea un comportament aparte în segmentul hatchback-urilor compacte. Dar, m-am împăcat cu noua rețetă mult mai ușor decât m-am așteptat, odată ce am urcat la volanul noului model. Este alt comportament. Dar BMW s-a străduit foarte evident ca Seria 1 să fie plăcută la condus. Și i-a reușit. Are un comportament dinamic superior lui Mercedes-Benz Clasa A. Și spun asta pentru că am condus ambele modele. Direcția și suspensiile te fac să te simți mai conectat la drum, decât în Clasa A. De asemenea, suspensiile au o suplețe care oferă confort înalt, completat de o bună izolare fonică a habitaclului. Apoi, materialele și finisările din interior sunt ireproșabile. Lăsând deoparte judecarea subiectivă a designului exterior, noul BMW Seria 1 este un hatchback care rațional nu prea lasă loc de critici. Și dovedește, ca și în cazul modelelor MINI, că BMW știe să extragă sportivitate și din configurația cu tracțiune față.

Așadar, luând în considerare aceste exemple, oare se poate spune că BMW chiar și-a trădat tradiția? Sau mai bine întrebăm dacă s-a adaptat cu demnitate? Cert este că modelele BMW “netradiționale” cel puțin nu sunt fade. Nu au rețeta clasică BMW, dar nu sunt deconectate de la caracterul BMW și sunt mașini bune, dezvoltate la standarde care țintesc direct etalonul clasei. Nu sunt făcute de mântuială, doar ca să bifeze o nișă de piață. Sunt foarte competitive.

Desigur, nu m-am trezit niciodată visând cu ochii deschiși la un Seria 2 Active Tourer. În mintea mea am postere cu BMW M3 E30, BMW Z8, prima generație BMW Seria 8, sau actualul 8. Dar, în egală măsură, nu pot să nu admir și să respect cât de abil este BMW în a face mașini bune cam pentru orice segment de piață.

Într-adevăr, BMW a riscat să ia castane de la fanii săi, lansând modele care se abat de la tradiția mărcii și urmează „turma”. Însă vânzările și călitățile acestor mașini arată că a te abate de la tradiție nu înseamnă să îți compromiți standardele.

 

BMW Motorrad

Comentarii

©2025 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account