Luxul digital de la bordul noului BMW Seria 7

Luxul digital de la bordul noului BMW Seria 7 (FT)

Luxul digital vine să înlocuiască vremea în care luxul automobilistic era definit prin rafinament, caracter, materiale de top și prin stilul de viață pe care deținerea unui automobil de lux îl presupunea. Astăzi, într-o lume din ce în ce mai artificială, mai conectată digital și deconectată de viața socială reală, standardele care definesc luxul se schimbă și, la rândul lor, automobililele de lux își caută valorile definitorii într-o lume 3.0.
Text: Andrei Barbu || Foto: Dragoș Savu

Dacă în urmă cu nu foarte mulți ani, pielea de pe scaune, lemnul integrat în planșa de bord sau senzația de calitate pe care comutatoarele și butoanele de la bordul unui mașini ți-o ofereau erau, printre altele, norme de măsură a luxului automobilistic, astăzi vorbim despre control prin gesturi și încărcare wireless a telefonului chiar în mașină. Sigur, o mașină de lux trebuie să ofere multe mai mult decât un sistem de comandă performant. Vorbim despre ținută de drum, despre confort, despre rafinament, dar și despre design sau putere. Experiențele senzoriale s-au înmulțit de-a lungul timpului și asta ne-a făcut să fim mult mai pretențioși atunci când judecăm o mașină.

Noul BMW Seria 7 este una dintre primele mașini din lume care pune accent pe ce astăzi putem să numim „lux digital”. Desigur, luxul digital este acompaniat de materiale superbe, de un nivel extrem de ridicat al confortului și de toate celelalte atribute care pun noul BMW Seria 7 pe un piedestal înalt. Cu atât mai mult cu cât bavarezii nu au făcut abstracție de normele tradiționale ale luxului motorizat. Și pentru asta este suficient să atingi tapițeria din piele a noului BMW Seria 7 sau să îți aduci aminte că o echipă întreagă a conceput, a creat și, în final, a dat viață „aromelor” de la bordul noului BMW Seria 7. Luxul digital despre care vorbim astăzi nu mai este doar o nouțiune pompoasă de marketing, ci o realitate de care te lovești atunci când pășești al bordul noii limuzine. O realitate care pentru cei cuprinși de tradiție pare la fel de artificială ca reclamele companiilor de telefonie mobile. Pentru ceilalți însă, pentru noul val al antrepreniorilor de succes sau pentru cei care trăiesc mai mult pe Facebook decât în realitate și pentru cei care au nevoie de tot felul de gadgeturi care să le facă viața mai ușoară sau mai frumoasă, noul BMW Seria 7 este un Mecca tehnologizat pentru tot ce înseamnă luxul digital și, în general, percepția asupra luxului modern care ne înconjoară, fie că ne place sau nu. Noul BMW Seria 7 a adus lumii auto tehnologii care pentru mulți dintre noi par din viitor.

Luxul digital de la bordul noului BMW Seria 7 (FT)

Luxul digital nu poate însă exista fără conexiunea la internet. O avem acasă, la birou, pe telefon. Probabil că nici nu am putea să muncim fără conexiune la internet. Și, dincolo de un „mediu” de reacreație, internetul știe cum să ne facă viața mai ușoară. De exemplu, la bordul noului BMW Seria 7, prin intermediul unui SIM integrat, șoferul și pasagerii se pot bucura de servicii multimedia – muzică, știri, prognoză meteo și multe altele – fără să mai fie nevoie de utilizarea telefonului personal. Și pentru că wireless-ul este pentru noi la fel de natural ca ploaia, la bordul noului BMW Seria 7 există posibilitatea de a-ți încărca telefonul prin inducție. Dacă smartphone-ul tău suport acest timp de încărcare, tot ce trebuie să faci este să-l lași în cotieră și el se va încărca. BMW Apps este o altă funcție care poate fi întegrată de noul BMW Seria 7 prin intermediul unui sistem de conectare wifi. Apelul de urgență, comunicare automată cu service-ul prin funcția BMW Teleservices sunt alte funcții care descriu luxul digital. Mai mult, BMW Online furnizează o serie de informaţii optimizate pentru a fi afişate pe ecranul central din maşină – printre acestea se numără căutarea hotelurilor, a restaurantelor, a farmaciilor sau a bancomatelor, ştiri curente, informaţii meteo, ghid de călătorie şi BMW Routes, informaţii despre ţară şi parcări, funcţii extinse office, care includ accesare e-mail, sau servicii Google. Un SIM de date integrat în automobil asigură accesul la serviciul BMW Online. Ulterior, acelaşi SIM a permis dezvoltarea unei serii de funcţii precum apelul de urgenţă, comunicarea autonomă cu service-ul autorizat prin BMW Teleservices, funcţii de comunicare cu automobilul la distanţă BMW Remote (verificarea stării automobilului, încuiat, descuiat) sau servicii concierge.

Pe lângă toate acestea, noul BMW Seria 7 oferă și o cheie inteligentă. Dacă toate celelalte chei auto de până acum sunt echivalentul Nokia 3110, cheia noului BMW Seria 7 este smartphone-ul revoluționar care-ți permite să controlezi câteva funcții ale mașinii, precum cea a climatizării de exemplu, dar, pe lângă asta, cheia inteligentă îți permite să parchezi mașina fără să fii la volan. Probabil că punctul culminant al noului tehnologiei digitale de la bordul noului BMW Seria 7 este tableta de control prin care pasagerii din spate pot controla wireless marea majoritate a funcțiilor disponibile. Reglarea scaunelor, activarea funcțiilor de masaj, schimbarea iluminării, acționarea sistemului de infotainment și multe altele. Practic, cei din spate au o tabletă care preia controlul asupra mașinii. Ceea ce, pentru cei pasionați de tehnologie se va transforma într-o experiență unică și extrem de plăcută. O altă inovație care va ajunge mai departe și pe viitorul BMW Seria 5 este controlul prin gesturi. Deocamdată, controlul prin gesturi poate fi utilizat pentru a regla volumul sunetului, pentru a accepta sau pentru a respinge un apel primit în mașină, dar și poate fi configurat și în funcție de preferințele personale. Totuși, odată cu prezentarea sistemului AirTouch programată al CES 2016, controlul prin gesturi o să adugă o gamă practic nelimitată de opțiuni.

Pe lângă toată această tehnologie digitală inclusă la bordul mașinii, noul BMW Seria 7 prefigurează într-o oarecare măsură și viitorul sistemelor autonome. Încet-încet, luxul digital va face referire din ce în ce mai des la sistemele autonome de condus, iar BMW Seria 7 este unul dintre cele mai avansate modele din acest punct de vedere. Frânarea automată, menținerea benzii de rulare, pilotul automat cu funcție de menținere a distanței față de mașina din față, precum și multe alte sisteme de asistență la rulare sunt incluse la bordul noii limuzine pentru ca șoferul și pasagerii să se poată bucura de o experiență cât mai relaxată. Iar sistemele semi-autonome funcționează până la viteze de 210 km/h. O altă parte importantă a digitalizării lumii auto este oferirea în timp real a informațiilor legate de trafic și, în cazul unui incident, sistemul de navigație oferă rute alternative pentru a scăpa de blocajele rutiere și pentru a pierde cât mai puțin timp pe drum.

Luxul digital aduce cu sine și un sistem multimedia de top care poate fi „expus” fie printr-un sistem de sunet de top, fie printr-un sistem de infotainment care transformă locurile din spate ale Seriei 7 într-un cinematograf mobil. Oricum, cel mai bine e să când sunetul filmului urmărit se transmite prin intermediul sistemului de sunet Bowers & Wilkins. Noul BMW Seria 7 este cea mai bună exemplificare pentru luxul digital motorizat. Conectivitatea dintre șofer, smartphone și mașină este dusă la un alt nivel, iar cheia inteligentă, controlul prin gesturi, parcarea autonomă și toate celelalte sisteme semi-autonome de condus ne ajută să pricepem cum va arată viitorul lumii peste câțiva ani. Pentru că acum, doar cei privilegiați se vor putea bucura de luxul digital al Seriei 7, dar peste câțiva ani, multe dintre aceste sisteme vor fi disponibile și pentru modelele din clasele inferioare.

Urmărește și testul nostru video cu noul BMW Seria 7 Sedan 750Li xDrive:

BMW Motorrad

Comentarii

©2022 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account