Drive test BMW Z4 sDrive30i
Saptamana trecuta am facut o scurta vizita sponsorului nostru, Motor AG din Pitesti. Cum lansarea oficiala a roadsterului bavarez in Romania a avut loc luna trecuta, un superb exemplar BMW Z4 este pregatit la fiecare dealer pentru clientii care doresc sa faca un scurt drive test. Am profitat de aceasta ocazie, si am luat masina la un test.
Modelul de test de la Motor AG avea sub capota un motor aspirat de 3 litri pe benzina, ce dezvolta 258 de cai putere si un cuplu de 310 Nm disponibil de la 2600 rpm. Cutia de viteze era un automata cu posibilitatea schimbarii treptelor de viteza de pe cele doua manete situate pe volan. Timpul de acceleratie de la 0 la 100 km/h este de 5.8 pentru modelul echipat cu cutie de viteze automata si de 6.1 pentru cel cu cutie automata.
Masina ma astepta afara, in parcare. La prima impresie Z4 pare destul de mic si compact, lucru accentuat in special de inaltimea de doar 129 de centimetri a masinii. Chiar imi faceam griji ca va trebui sa ma inghesui putin in scaunul soferului. Odata ajuns la volan am introdus cheia in contact si am apasat Start. Motorul a pornit imediat cu un zgomot destul de gros la turatie joasa, zgomot ce am observat ulterior ca se subtiaza pe masura ce turatia creste. Am facut apoi toate reglajele necesare, scaun, oglinzi si volan si am constatat ca spatiul interior este mai mult decat suficient. Masina cantareste aproape 1500 kg, lucru care se simte si la plecare de pe loc dar si in timpul rularii.
Interiorul arata foarte bine, destul de aerisit, cu comenzile grupate in functie de functionalitatea lor. Scaunele sport sunt profilate foarte bine si au o buna sustinere laterala. Ca si la vechea versiune a lui Z4, lipsesc spatiile de depozitare. Nu am gasit un loc la vedere in care sa pot sa-mi las mobilul si portmoneul.
Am avut posibilitatea sa testez masina pe autostrada Bucuresti – Pitesti. Pentru inceput am pornit la drum cu setarea Confort si cu acoperisul pliat in portbagaj. Modelul testat era dotat si cu deflector de vant, lucru ce s-a dovedit a fi foarte util la viteze mari. Am putut purta o discutie in conditii decente cu reprezentantul BMW care ma insotea. La intoarcere, am rulat cu acoperisul deasupra capului. Pentru a ridica sau a lasa capota masina trebuie sa fie oprita pe loc. Intreaga operatie dureaza aproximativ 20 de secunde. Nivelul zgomotului este destul de redus in varianta coupe, dar la accelerarile puternice, se aude cum urla motorul sub capota. Am comutat si pe setarea Sport, iar schimbarea treptelor are loc la 7000 rpm, raspunsul motorului este mai bun si suspensia devine mai ferma.
Consumul pe ultimii 1500 de km parcursi de acest BMW Z4 a fost de 12.6 litri la suta. Asta avand in vedere ca toata lumea care s-a urcat in masina, a iesit pe autostrada si cu siguranta ca majoritatea au abordat un stil de condus mai sportiv. Adevarul este ca masina lasa de inteles ca si ei ii place foarte mult viteza.
Per total, roadsterul mi-a lasat o impresie foarte buna, desi nu am stat la volanul ei mai mult de 30 de minute. Sa speram ca in vara, vom reusi sa punem mana si pe modelul echipat cu motorul biturbo pe benzina si ca atunci vom putea reveni cu un test mai amplu.
