VIDEO: Noul BMW M3 Sedan versus BMW ALPINA B3

Atât noul BMW M3 Sedan versus BMW ALPINA B3 AWD folosesc evoluții ale propulsorului de 3 litri cu 6 cilindri în linie. Dar cum fructifică fiecare acest motor vom detalia în cele ce urmează.
ALPINA a intervenit la nivelul sistemului Bi-Turbo, a implementat sistemul său specific de răcire și a optimizat admisia. Drept urmare, acest motor pe benzină cu injecție directă livrează 462 CP între 5.500 și 7.000 rpm și un cuplu maxim de 700 Nm între 2.500 și 4.500 rpm.
Dacă ALPINA a urmărit o livrare a puterii cât mai liniară și constantă, motorul lui BMW M3 se distinge prin apetitul pentru turații mai înalte. Propulsorul cu tehnologie M TwinPower Turbo are două turbocompresoare cu răcire indirectă a aerului de supraalimentare, un sistem de admisie a aerului cu debit optimizat şi un sistem de injecţie directă pe benzină ce funcţionează la o presiune maximă de 350 bar. Spre deosebire de BMW ALPINA B3 AWD, modelul M3 este propus cu două variante de putere. Astfel, modelul de bază produce 480 CP la 6.250 rpm și cuplu de 550 Nm între 2.650 şi 6.130 rpm. Versiunea Competition dezvoltă 510 CP la 6.250 rpm și cuplu de 650 Nm între 2.750 și 5.500 rpm. Iar turația maximă a motorului este de 7.200 rpm.
Diversitatea caracterizează și opțiunile de transmisie pentru BMW M3 Sedan. Modelul de 480 CP poate fi echipat cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte. Aceasta dispune de Gear Shift Assistant, adică asistent la schimbarea vitezelor care foloseşte controlul turaţiei pentru a asigura o funcţionare fără patinare la manevrele de downshifting, la frânare în viraje. Modelul M3 Competition cu 510 CP este oferit doar cu transmisie M Steptronic cu 8 trepte și sistem Drivelogic (cu 3 moduri de reglare a caracteristicilor de schimbare a treptelor).
BMW ALPINA B3 AWD este oferit doar cu transmisia Sport-Automatic cu 8 trepte adaptată împreună cu producătorul ZF pentru a funcționa cu un software specific ALPINA și a avea o funcționare mai armonioasă și schimbări de trepte executate mai rapid. Și în cazul transmisiei ALPINA șoferul poate alege mai multe reglaje pentru modul de schimbare a treptelor, de la confortabil la foarte sportiv. În modul SPORT+ transmisia nu selectează automat o treaptă superioară, când ajunge la limita turațiilor. Astfel, îi permite șoferului să dicteze momentul schimbării. Același lucru se întâmplă și la M3. Pe volanul lui ALPINA B3 sunt montate butoanele SWITCH-TRONIC pentru selectarea manuală a treptelor de viteză. Dar opțional se pot monta clapete făcute din aluminiu și finisate în negru mat. La BMW M3 Sedan clapetele arată mai spectaculos și au dimensiuni mai mari. Dacă șoferul dorește să accelereze puternic de la viteze constante, când transmisia este în modul Manual, atunci trebuie să țină apăsată clapeta din stânga volanului în timp ce accelerează. În această situație, transmisia va face retrogradări multiple, până la cea mai joasă treaptă necesară demarării pentru demararea cu forță.
O diferență esențială între cele două sedanuri este tracțiunea. BMW ALPINA B3 AWD este disponibilă doar cu sistem de tracțiune integrală, în timp ce BMW M3 Sedan debutează cu tracțiune spate, dar va fi livrat și cu tracțiune integrală din vara lui 2021.
Atât BMW ALPINA B3 AWD, cât și BMW M3 Sedan au tracțiunea integrală calibrată să favorizeze livrarea cuplului mai mult spre roțile punții spate, pentru un comportament cât mai sportiv. B3 are la puntea spate un diferențial cu alunecare limitată, care este controlat electronic. Iar M3 folosește la puntea spate un diferențial M activ. Însă sistemul M xDrive al lui M3 este mai sofisticat și versatil. Oferă 3 moduri de rulare, dintre care unul permite rularea doar cu tracțiune spate. Modurile sunt 4WD, 4WD Sport (în care cuplul este direcționat către roțile spate în proporție și mai mare) și 2WD (în care controlul dinamic al stabilității DSC este dezactivat, iar mașina are tracțiune doar la roțile din spate).
BMW M3 Sedan va fi lansat pe piață în martie 2021, alături de M4 Coupe, având inițial doar tracțiune spate. Deci pentru moment îi putem compara performanțele cu BMW ALPINA B3 AWD doar în această configurație.
Sedanul ALPINA se ajută de funcția Launch Control, tracțiunea integrală și transmisia automată pentru a transforma cei 462 CP într-un sprint 0-100 km/h executat în 3,8 secunde. Demarajul 0-200 km/h este cronometrat în 13,4 secunde. Iar viteza maximă este de 303 km/h!
M3-ul cu tracțiune spate, cutie de viteze manuală și 480 CP face sprinturile 0-100 km/h și 0-200 km/h în 4,2 secunde, respectiv 13,7 secunde. Dacă luăm ca reper M3-ul Competition cu 510 CP, tracțiune spate și transmisie M Steptronic, atunci acești timp scad la 3,9 secunde și 12,5 secunde. Cu pachetul M Driver, toate versiunile M3 pot atinge o viteză maximă de 290 km/h.
Desigur, nu contează doar demarajele sau puterea brută. M3 are suspensie M adaptivă cu amortizoare controlate electronic, sistem de direcție M Servotronic cu raport variabil, permite decuplarea DSC-ului și are și un mod de rulare M Dynamic, care permite un nivel mai crescut de patinere a roților, pentru ca șoferul să se bucure de derapaje controlate. Cu alte cuvinte, BMW M3 Sedan instigă la drift! Mai mult, funcția M Traction control oferă posibilitatea selectării a 10 trepte de patinare a roților.
BMW ALPINA B3 AWD este la rândul ei o mașină cu abilități dinamice foarte cizelate, dar ținuta sa de drum nu pare să aibă drept prioritate drift-urile. Cel puțin nu asta indică specificațiile tehnice. Suspensia sport ALPINA folosește arcuri și bare anti-ruliu ferme, precum și o variantă adaptată a sistemului de control variabil al amortizoarelor. Șoferul poate alege între trei setări ale suspensiei: COMFORT+, COMFORT și SPORT. Totodată, pentru sistemul de direcție sport variabil se poate alege între modurile de reglaj COMFORT, SPORT și SPORT+.
Puterea contenită în maniere mai disciplinate se reflectă și în limbajul de design al lui BMW ALPINA B3 AWD. L-aș descrie drept eleganță sportivă. Pe de cealaltă parte, BMW M3 Sedan este nonconformist și mult mai extrovertit atât în comportament, cât și estetic.
Grila frontală cu decupaje verticale masive a creat multe polemici în jurul lui M3. Astfel, că împreună cu specificațiile tehnice trasează o diferență și mai clară între M3 și alternativa oferită de ALPINA, cu grilă de dimensiuni temperate. Asta nu este tocmai rău, fiindcă poate ajută cele două modele să își împartă mai ușor clientela. Ambele sunt foarte capabile dinamic și foarte dezirabile.
