BMW Group construieşte un nou Centru de Simulare a Condusului Autonom la München

Noul Centru de Simulare a Condusului al BMW Group capătă formă în districtul Milbertshofen din München. La jumătatea lunii august, compania a început construcţia celei mai avansate facilităţi din lume pentru simularea situaţiilor de condus în lumea reală în cadrul Centrului de Cercetare şi Inovaţie FIZ din nordul oraşului. Noua clădire oferă posibilităţi unice pentru testarea virtuală a sistemelor avansate de asistare a condusului şi a conceptelor inovatoare de afişare şi control. Aceasta va consolida competenţa în dezvoltare a BMW Group în domeniul condusului autonom. O caracteristică unică a facilităţii este simulatorul de înaltă fidelitate, în care mişcările longitudinale, transversale şi de rotaţie ale unui automobil pot fi reprezentate simultan şi astfel foarte realist. Acest lucru va permite inginerilor BMW să „aducă şoseaua în laborator” pentru a realiza studii ca şi cum ele ar avea loc în traficul din lumea reală. În premieră, situaţiile de condus urban – care reprezintă o provocare particulară în contextul condusului autonom – pot fi reproduse acum în mod realist, permiţând ca reacţiile automobilului să fie îmbunătăţite constant.

Noul Centrul de Simulare a Condusului este o componentă importantă a masterplanului FIZ Future

Condusul autonom este unul dintre principalele domenii tehnologice pe care BMW Group le-a desemnat ca având o importanţă centrală în strategia corporate NUMBER ONE > NEXT. De asemenea, aceste domenii sunt abordate într-o măsură semnificativă prin extinderea capacităţii de dezvoltare de la FIZ. Construirea noului Centru de Simulare a Condusului face parte din masterplanul FIZ Future, care solicită dezvoltarea facilităţii centrale de dezvoltare a BMW Group cu aproximativ 50% în mai multe etape până în 2050. Piatra de temelie pentru prima fază a fost pusă în toamna anului 2017, iar începerea lucrărilor la noul Centru de Simulare a Condusului marchează o etapă ulterioară a proiectului. Este construit într-o zonă centrală a Centrului de Dezvoltare şi Cercetare FIZ, între clădirea principală Projekthaus şi Centrul de Testare Aerodinamică. Acoperind o suprafaţă totală de 11.400 de metri pătraţi, facilitatea va cuprinde 14 simulatoare şi laboratoare de utilizare, care vor dispune de 157 de angajaţi. BMW Group Research intenţionează să înceapă activitatea aici în 2020. Investiţia în noul Centru de Simulare a Condusului este estimată la aproximativ 100 de milioane de euro.

Mai multe decenii de experienţă în domeniul simulării condusului

Simulatoarele avansate de condus au devenit un instrument indispensabil, în special pentru dezvoltarea şi testarea sistemelor de asistare a condusului şi a conceptelor de afişare şi control. Acestea permit ca noile sisteme să fie testate în detaliu în timp ce se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare. Simulatorul de condus serveşte ca o legătură între testarea funcţională a componentelor hardware şi software individuale, pe de-o parte, şi testarea pe şosea cu sisteme complete, pe de altă parte. BMW Group are mulţi ani de experienţă în utilizarea acestor facilităţi. Încă de la începutul anilor ’90 au fost folosite simulatoare statice de condus în dezvoltarea automobilelor BMW. Pentru a modela şi mai detaliat ceea ce se întâmplă pe şosea, BMW Group a operat şi un simulator dinamic de condus începând cu 2006. În faţa solicitării tot mai mari a capacităţii acestor facilităţi, un alt simulator de condus dinamic a fost instalat în Centrul de Cercetare şi Dezvoltare al BMW Group din Garching, în 2016.

Simulatoare dinamice de înaltă fidelitate pentru funcţii de condus autonom

În centrul noului Centru de Simulare a Condusului sunt două simulatoare de condus inovatoare proiectate special pentru a îndeplini cerinţele pentru testarea sistemelor foarte complexe de condus automatizat. Noul simulator foarte dinamic este capabil să genereze forţe de acceleraţie longitudinală şi transversală de până la 1,0 g. Acesta este folosit pentru a testa noi sisteme şi funcţii prin replicarea manevrelor de evitare foarte dinamice, a frânării totale şi a acceleraţiei puternice. O interpretare extrem de detaliată a caracteristicilor de condus din lumea reală este asigurată de cea de-a doua unitate, simulatorul de înaltă fidelitate: frânarea şi accelerarea în timpul abordării virajelor, condusul în sensurile giratorii şi serii rapide de manevre multiple de oprire pot fi reproduse cu mare precizie în zona de mişcare, de aproape 400 de metri pătraţi, a simulatorului. Aceasta înseamnă că, pentru prima dată, situaţiile complexe de condus în mediul urban – care prezintă o gamă largă de provocări pentru sistemele de condus automatizat – pot fi replicate acum în condiţii de laborator.

Sistemele care urmează să fie testate sunt montate într-un model de automobil ataşat la o platformă din interiorul domului simulatorului de condus. Montată pe un sistem hexapod electromecanic, cupola poate fi deplasată atât longitudinal, cât şi transversal, printr-o transmisie electrică, în timp ce se şi roteşte. Pentru a oferi conducătorilor o experienţă vizuală realistă a situaţiei de condus simulată, cupola care conţine macheta este echipată cu un ecran de proiecţie. Sincronizarea exactă a imaginilor de condus proiectate cu mişcările automobilului creează o percepţie extrem de realistă a situaţiei de condus simulată, în care impresiile vizuale ale ceea ce se întâmplă pe şosea şi forţele de acceleraţie longitudinale, transversale şi verticale care acţionează asupra persoanei testate fuzionează pentru a crea o impresie dinamică globală aproape perfectă. Scenariul de testare virtuală este completat de o simulare sonoră, care se potriveşte exact cu situaţia prezentată.

În acest fel, este posibil să se creeze condiţii de testare care până acum nu puteau fi experimentate decât cu automobile reale pe şosea. Atunci când încearcă să optimizeze sistemele inovatoare, testele de laborator au şi avantajul că situaţiile de condus selectate pot fi repetate ori de câte ori este necesar. Acest lucru creşte semnificativ valabilitatea rezultatelor. În plus, simulatorul de condus permite efectuarea scenariilor de testare care apar doar rareori sau în condiţii neobişnuite în viaţa reală sau care ar implica riscuri şi astfel nu ar putea fi create în scopuri de testare într-un mediu de condus din lumea reală. În schimb, concluziile obţinute în cursul testelor rutiere din lumea reală pot fi verificate şi validate în simularea realistă de laborator.

Noul Centru de Simulare a Condusului permite o testare mai precisă şi mai eficientă a sistemelor complexe

Prin urmare, noul Centru de Simulare a Condusului este localizat ideal pentru a răspunde cerinţelor din ce în ce mai mari care decurg din complexitatea crescândă a sistemelor de condus automatizat. În viitor, va permite reproducerea diferitelor situaţii de condus într-un număr semnificativ mai mare şi într-o formă mai detaliată. Aspectele individuale ale unui anumit scenariu pot fi variate şi combinate în mod liber. Aceasta înseamnă – de exemplu – că o configuraţie a unui nou sistem de asistare a condusului poate fi testată în condiţii diferite într-o etapă incipientă pentru a găsi echilibrul ideal între profilul dinamic şi cel orientat spre confort înainte de a avea loc primul test pe şosea. De asemenea, noile sisteme de afişare şi control pot fi testate într-o gamă largă de situaţii pentru a analiza riscul de distragere a atenţiei conducătorului sau efectul semnalelor vizuale, sonore sau tactile.

Pentru a stabili atât fiabilitatea funcţională a noilor sisteme, cât şi capacitatea lor de utilizare, testele virtuale efectuate în noul Centru de Simulare a Condusului vor fi efectuate nu numai de către inginerii de dezvoltare şi evaluatorii profesionişti, ci şi de clienţi în mod regulat. Analiza comportamentului lor de condus în simulator şi propria lor evaluare ulterioară furnizează concluzii importante pentru procesul de dezvoltare pe măsură ce acesta progresează. Aceasta înseamnă că, cu mult înainte de efectuarea primului kilometru de condus pe şosea, noul Centru de Simulare a Condusului este capabil să indice clar cât de bine un sistem nou se va ridica la nivelul realităţii cotidiene a ciclului de viaţă a unui automobil pe şosea.

Vizitează shop-ul nostru și descoperă accesoriile din colecția BMW:

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account