Premiere mondiale la BMW SIM Live: transfer de tehnologie între motorsportul real şi cel virtual

BMW Motorsport SIM Racing a prezentat trei premiere mondiale spectaculoase la evenimentul digital BMW SIM Live pe care l-a găzduit, fiecare dintre acestea ducând transferul de tehnologie între cursele reale şi cele virtuale la un nivel complet nou. BMW M4 GT3, care din 2022 urmează să devină noul portdrapel al gamei de maşini de curse BMW M Customer Racing, şi-a făcut debutul pe platforma de sim racing iRacing ca prototip înainte de prima sa apariţie în curse reale. Evoluţia prototipului până la modelul de competiţie final va putea fi experimentată astfel pe platforma iRacing.

Volanul BMW M4 GT3 a fost dezvoltat în cooperare cu Fanatec şi este primul de acest gen care funcţionează atât într-o maşină de curse, cât şi într-un simulator de curse.

A treia inovaţie globală este studiul concept de mobilier lounge sim „Fusion SL”. În doar câţiva paşi simpli, acesta poate fi transformat dintr-o masă de designer într-un simulator de curse complet. Odată cu aceste evoluţii, BMW Motorsport îşi arată interesul pentru sim racing şi promovarea în mod activ a industriei prin inovaţii precum hardware-ul care face parte din implicarea sa holistică.

„Prin BMW Motorsport SIM Racing, urmăm o abordare de 360 de grade. Aceasta înseamnă că ne uităm la imaginea de ansamblu”, a declarat Rudolf Dittrich, directorul BMW Motorsport SIM Racing. „Am realizat foarte mult în primul an de implicare. În acelaşi timp, am identificat şi un mare potenţial şi, pe baza acestuia, am decis să ne concentrăm puternic în continuare pe dezvoltarea de hardware în 2021, cu ajutorul căruia putem promova inovaţii tehnice şi putem dezvolta noi pieţe şi categorii de produse. Cu această aliniere, ne poziţionăm într-un mod total unic faţă de competiţie. Ne place foarte mult să dezvoltăm soluţii creative şi să vedem rezultate rapide împreună cu partenerii noştri de proces, cu care dezvoltăm premierele mondiale de astăzi şi de mâine.”

Volanul BMW M4 GT3, primul de acest gen care poate fi folosit atât pe maţina de curse, cât şi într-un simulator
BMW Motorsport a colaborat cu Fanatec, producător de echipamente de sim racing, pentru a dezvolta un volan pentru BMW M4 GT3 care poate fi utilizat atât într-o maşină de curse, cât şi într-un simulator de curse – un transfer de tehnologie care nu a mai fost văzut până acum în motorsport. Nu este necesară absolut nici o modificare pentru ca acelaşi volan să fie montat în maşina de curse. Volanul din carbon are un design de motorsport, cu butoane iluminate şi clapete de schimbare magnetice, cu dublă acţiune, tot din carbon. Faptul că volanul hibrid îndeplineşte perfect ambele roluri a fost demonstrat clar de pilotul oficial BMW Philipp Eng (Austria) la BMW SIM Live. A intrat pe scenă în BMW M4 GT3 real, a ieşit din cockpit ţinând volanul, apoi l-a introdus în simulator şi a efectuat cu promptitudine o serie de tururi în omologul virtual al maşinii. Testele ample permit inginerilor BMW Motorsport să monitorizeze constant durabilitatea volanului în situaţii de curse reale. Acesta va fi disponibil de la Fanatec în prima jumătate a anului 2021.

„Prima dată când am auzit de ideea de a proiecta volanul BMW M4 GT3 pentru a fi compatibil cu un simulator, am fost uimit – pentru că am fost încântat din start de concept”, a spus Eng. „Jos pălăria pentru rolul de pionierat pe care BMW Motorsport şi Fanatec şi l-au asumat aici şi pentru curajul de a pune în aplicare un astfel de proiect. Cunosc oamenii care au fost implicaţi în dezvoltare la BMW Motorsport şi la Fanatec şi nu s-au îndoit niciodată că vor proiecta un volan superb. Comparativ cu volanul BMW M6 GT3, de exemplu, noul volan are o ergonomie foarte bună. Este foarte confortabil de ţinut. Putem spune că profesionişti adevăraţi au lucrat în la fiecare aspect.”

BMW M4 GT3 ca prototip pe iRacing
La fel ca în cazul BMW M8 GTE şi BMW M4 GT4, BMW Motorsport a lucrat îndeaproape cu platforma populară de sim racing iRacing în ultimele luni, pentru a integra BMW M4 GT3 cât mai fidel în simulare. De această dată, diferenţa este că maşina este utilizată ca model de teste pe iRacing chiar în timp ce este dezvoltată. Ca atare, sim racerii pot urma evoluţia împreună cu BMW Motorsport şi pot contribui la evoluţia dezvoltării până când versiunea finală va fi disponibilă spre finalul anului 2021 pe iRacing şi pentru clienţii reali de motorsport. În acelaşi timp cu dezvoltarea maşinii de curse reale, inginerii BMW Motorsport au oferit colegilor de la iRacing date şi fotografii CAD ca referinţă, pe care aceştia le pot folosi ca bază atunci când programează şi proiectează BMW M4 GT3 virtual. Într-un pachet de date suplimentar, iRacing a primit toate informaţiile despre dinamica BMW M4 GT3. Inginerii BMW Motorsport folosesc acelaşi set de date pentru a opera simulatorul BMW Motorsport, de exemplu. În total, peste 70 GB de date au fost deja schimbate. Obiectivul comun este acela de a recrea dinamica efectivă cât mai realist posibil.

Philipp Eng a fost impresionat de cât de fidel s-a obţinut acest lucru când a pilotat pentru prima dată BMW M4 GT3 virtual pe simulatorul de la BMW SIM Live. „Mi se pare extrem de cool că BMW M4 GT3 a fost introdus pe iRacing în paralel cu dezvoltarea sa reală. La urma urmei, nu sunt doar un pilot de curse veritabil, ci şi un sim racer înverşunat”, a spus Eng, care, în calitate de tester alfa pentru iRacing, joacă un rol în a asigura că manevrabilitatea BMW M4 GT3 este cât mai apropiată posibil la realitate. „iRacing face o treabă fabuloasă atunci când vine vorba de senzaţia de realitate. Cu doar câţiva ani în urmă, nu aş fi crezut niciodată că aşa ceva este posibil. iRacing a atins un standard incredibil de ridicat în cooperare cu BMW Motorsport. Sunt foarte încântat să văd cât de bun va fi BMW M4 GT3 digital în cele din urmă.”

BMW Motorsport, BMW Designworks şi Sedus combină funcţionalitatea şi designul casei în conceptul de mobilier „Fusion SL”
Sim racingul creşte în popularitate în întreaga lume. Prin urmare, creşte şi numărul de utilizatori care acasă îşi construiesc seturi complet echipate. La BMW Motorsport, acest lucru a ridicat întrebarea cum să se integreze aceste platforme în viaţa de zi cu zi. Soluţia a fost găsită împreună cu BMW Designworks şi producătorul de mobilă Sedus. Studiul concept se numeşte „Fusion SL” – o combinaţie unică de platformă de sim racing şi mobilier de lounge. Ideea a fost dezvoltarea unei piese de mobilier care să economisească spaţiu şi să poată fi integrată estetic într-un spaţiu de interior modern. Poate fi transformat într-o platformă în doar câţiva paşi simpli – este pliat pentru a servi drept birou, măsuţă de cafea sau scaun, astfel încât conceptele care definesc strategia  de integrare a condusului BMW  „Boost” şi „Ease” să poată fi experimentate nu numai în automobil, dar şi în sufragerie.

Pentru a implementa proiectul, au fost reunite calitatea inginerească a BMW Motorsport, competenţa în design a lui Michael Scully şi a echipei sale de la BMW Designworks şi performanţa în producţie a Sedus – unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii complete pentru mobilier de birou şi concepte de office. „Conceptul «Fusion SL» combină ce este mai bun în cele două universuri”, a spus Scully. „Nu este neapărat menit să înlocuiască platformele SIM high-end utilizate de profesionişti. Mai degrabă, obiectivul nostru a fost să facem sim racingul şi hardware-ul necesar atractive pentru noi grupuri-ţintă – şi, pentru a fi sincer, membrii acestora. Nu este uşor să se atingă echilibrul corect între stabilitatea necesară, portabilitatea, profilul plat, rigiditatea la torsiune şi o impresie vizuală care să aducă piesa de mobilier din pivniţă în sufragerie, deoarece multe dintre aceste aspecte se contrazic. Cu toate acestea, proiectarea are ca obiectiv depăşirea acestor provocări.” Ernst Holzapfel, directorul de marketing al Sedus Stoll AG, a adăugat: „Conceptul «Fusion SL» este biroul perfect de acasă pentru sim racing. Scaunul Wooom este partenerul său perfect. Într-un minut vă puteţi relaxa confortabil în el, în următorul vă oferă tot ce v-aţi aştepta de la un scaun de curse bun, cu o poziţie de şezut sportivă şi un suport lateral bun, datorită căptuşelii furnizate.”

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account