BMW ar putea înlocui grilele cu panouri LED sub care să stea farurile și senzorii

Site-ul CarBuzz.com a descoperit aplicații de patent aparent depus de BMW prin care constructorul german intenționează să înlocuiască grilele frontale cu panouri LED de mari dimensiuni.

Puteți vedea schițele patentului pe site-ul CarBuzz.com. În acestea se remarcă faptul că este vorba despre un panou care acoperă nu doar zona centrală a grilei, ci se extinde în lateral peste faruri. Astfel, farurile vor sta în spatele acestui panou. Iar dimensiunea mare a panoului va permite ca în spatele său să fie montat un număr mai mare de camere, senzori și radare necesare pentru funcțiile de condus autonom.

Fiind vorba despre un panou închid se poate bănui că va fi implementat la mașinile electrice viitoare, care nu au nevoie de grile deschise pentru a răci motorul.

CarBuzz.com menționează că acest concept de grilă, pentru care BMW a depus patent la World Intellectual Property Organization (WIPO), este de fapt o mască digitală. Sau mai bine zis un panou digital, cu LED-uri. Mai exact, acest panou își poate schimba opacitatea în zonele care acoperă farurile și permite afișarea unei diversități de grile, create desigur din benzile luminoase emise de LED-uri.

De asemenea, panoul digital este multistrat și laminat. Astfel protejează farurile, senzorii și camerele, pentru ca acestea să nu fie avariate de pietre sărite de pe șosea. În plus, panoul va avea și funcție de încălzire, care nu va permite ca iarna să se depună gheață. Bineînțeles, este de așteptat și un sistem de spălare a grilei.

BMW iX înlocuiește deja grila convențională cu un panou care ascunde senzori și radar

Vedem o parte din aceste funcții la grila frontală a SUV-ului electric BMW iX. Și în cazul său grila este un panou sub care se ascund senzori, o cameră video și o tehnologie radar. Grila lui iX are sistem de încălzire, iar suprafața sa are un strat suplimentar de poliuretan, care îi permite să se „vindece” singură de eventuale zgârieturi. BMW precizează că efectul de „autovindecare” al suprafeţei grilei repară zgârieturile minore în 24 de ore la temperatura camerei, sau în cinci minute la o sursă de aer cald.

Conceptul BMW i Vision Dee prefigurează la rândul său panoul digital pe post de grilă frontală

Conceptul panoului frontal digital care înlocuiește grila clasică a fost demonstrat și de BMW i Vision Dee, dezvăluit la CES (Consumer Electronics Show) în ianuarie 2023. Acest show car folosește inteligența artificială și funcțiile de recunoaștere a comenzilor vocale pentru a interacționa cu șoferul, dialogând aproape ca o ființă umană. Iar panoul frontal completează această atitudine iluminând în moduri care imită și mimica oamenilor. Și în cazul lui BMW i Vision Dee farurile sunt integrate în spatele panoului digital care se extinde pe lățimea părții frontale.

BMW i Vision Dee prefigurează generația de automobile electrice Neue Klasse, care va debuta în 2025. Astfel, grila lui BMW iX și panoul digital al conceptului BMW i Vision Dee par să indice faptul că patentul descoperit de CarBuzz.com are șanse serioase să devină realitate.

Sursa informațiilor: CarBuzz.com, BMW

CLICK AICI pentru a vedea și o istorie a grilei tradiționale BMW.

În clipul video de mai jos puteți vedea impresiile nostre de la prima întâlnire în persoană cu BMW i Vision Dee.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account