BMW Mottorrad prezintă ABS Pro, sistem care asistă frânarea pe viraje

BMW Motorrad a prezentat S 1000 RR în 2009 – nu doar prima motocicletă supersport pentru BMW, ci și prima motocicletă de acest tip dotată cu ABS. În același an a avut loc prima victorie în competiție a unei motociclete supersport dotate cu ABS în cursa de 24 de ore de la Barcelona.

ABS_Pro_pentru_motociclete_supersport_medium_1600x1305

ABS Pro, montabil post vânzare, exclusiv pentru HP4

De la introducerea acestui Race ABS în 2009, BMW Motorrad a oferit un ABS dezvoltat special pentru necesitățile impuse de motocicletele supersport, asigurând o creștere semnificativă a siguranței active a frânării și în acest segment. Funcția ABS Pro reprezintă o evoluție substanțială a sistemului Race ABS, care acum permite frânarea asistată de ABS și în viraj. ABS Pro este oferit ca opțiune care se poate monta post-vânzare, putând fi cumpărată de la dealerii BMW Motorrad și fiind inițial rezervată doar pentru vârful gamei supersport de la BMW Motorrad, HP4.

Funcția a fost concepută special pentru utilizarea pe drumuri publice, unde pericolele neașteptate pândesc în mod constant. În timp ce sistemul Race ABS al lui HP4 asigură deja un nivel foarte ridicat de siguranță la frânarea în linie dreaptă, ABS Pro merge mai departe, oferind siguranță sporită și la frânarea pe viraje. Aici, ABS Pro împiedică blocarea roților chiar și atunci când frânele sunt aplicate rapid; reducând astfel schimbările bruște ale forțelor de direcție la manevrele de frânare de urgență și împiedică spatele motocicletei să se ridice neintenționat de la sol.

ABS_Pro_pentru_motociclete_supersport_medium_1600x948

Tehnic vorbind, ABS Pro adaptează controlul funcției ABS la unghiul de înclinare al motocicletei, în funcție de situația curentă de rulare. Pentru a afla unghiul de înclinare al motocicletei, sistemul preia semnalele legate de rotire în jurul axei longitudinale și verticale și de accelerația transversală, asigurate de setul de senzori – care sunt deja utilizați pentru Controlul Dinamic al Tracțiunii DTC și pentru suspensia electronică DDC – Controlul Dinamic al Amortizării.

Pe măsură ce unghiul de înclinare crește, nivelul presiunii în sistemul de frânare este limitat din ce în ce mai mult. Asta înseamnă că sporirea nivelului de presiune se face mai lent. În plus, modularea presiunii în domeniul de control al funcției ABS se face mai echilibrat. Avantajele sistemului ABS Pro pentru rider sunt un răspuns prompt și un nivel înalt de stabilitate pe frânare, laolaltă cu cea mai bună decelerare posibilă în viraj.

Influența exercitată de controlul ABS va depinde de modul de pilotaj ales. Nivelul de intervenţie ABS Pro este reglat între modurile „Rain” și „Sport”. În timpul verificării dinainte de pornire, afișarea „ABS Pro” pe bord în combinație cu modurile „Rain” și „Sport” indică pilotului că funcția ABS Pro este disponibilă. În mod contrar, modurile „Race” și „Slick”, indicate doar pentru piloții foarte experimentați, cu ambiții sportive, nu includ funcția ABS Pro, aceasta fiind gândită special pentru utilizarea pe stradă.

ABS_Pro_pentru_motociclete_supersport_medium_1600x966

Deși ABS Pro asigură un ajutor prețios și constituie un plus de siguranță enorm pentru rider la frânarea în viraj, nu poate redefini limitele fizicii. Este în continuare posibilă depășirea acestor limite din cauza evaluării greșite a unei situații sau a greșelilor de pilotaj care, în cazuri extreme, poate duce la un accident.

ABS Pro nu a fost gândit pentru a obține performanțe mai bune pe frânare atunci când se frânează în curbă – fapt valabil mai ales pe circuite. Scopul său este să permită utilizarea în siguranță a lui HP4 în cadrul limitelor fizicii, pe drumuri publice, spre exemplu în cazul unui pericol neașteptat care apare în mijlocul unui viraj. În același timp, funcția ABS Pro care poate fi folosită și în modurile „Rain” și „Sport” de către rideri mai puțin experimentați, pentru a atinge un nivel de siguranță sporit semnificativ atunci când se fac primele ture pe un circuit.

Funcția ABS Pro este disponibilă ca soluție care se poate monta post-vânzare pentru BMW HP4 de la sfârșitul lunii octombrie 2014, la prețul de 380,00 € (preț pentru Germania).

 

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account