Exclusiv: BMW M3 GT2 Art Car la Muzeul BMW din Munchen

Muzeul BMW gazduieste in aceasta perioada o colectie extraordinara de masini, in cadrul unei expozitii temporare: colectia de masini BMW Art Cars. Cincisprezece din cele saptesprezece masini BMW Art Cars create de-a lungul timpului, din 1975 si pana in zilele noastre, sunt expuse in cladirea in forma de bol a Muzeului BMW din Munchen. Masinile sunt dispuse in spirala cronologica, la capatul careia se afla cea de-a 17-a masina BMW Art Car, modelul BMW M3 GT2 creat de Jeff Koons.

Originea seriei BMW Art Cars sta in Motorsport, si cea de-a 17-a masina nu face exceptie de la aceasta regula. Jeff Koons, artistul desemnat pentru realizarea acestui proiect si unul din cei mai celebri din lume la momentul actual, a incercat sa reprezinte prin designul sau energia masinii BMW M3 GT2.

Pentru a putea face acest lucru, el a incercat sa se implice in lumea masinilor sport, si chiar a pilotat un BMW M1, pentru a putea experimenta acea putere bruta a masinii, si pentru a trai senzatia vitezei.

In cadrul acestui proces de creatie, artistul a colectionat imagini cu masinile de curse, desene si a transpus totul intr-o explozie de culori puternice, vibrante, dar si de viteza. Rezultatul creatiei lui Koons descrie puterea, miscarea si energia exploziva. Prin interiorul argintiu al masinii si exteriorul puternic colorat, masina BMW Art Car va inspira dinamism, chiar si cand sta nemiscata.

Koons a avut mana libera in crearea designului – singura conditie impusa de BMW Motorsport a fost ca aeordinamica masinii de curse sa nu fie modificata in vreun fel. O alta constrangere a fost perioada scurta de timp pentru realizarea masinii, caci artistul a avut doar doua luni la dispozitie intre primele schite de design si premiera mondiala de la Paris. De aceea a fost utilizat autocolant pe masina, acoperit cu un strat dublu de vopsea incolora, pentru a scoate in evidenta culorile.

Pentru aplicarea pe caroserie a sutelor de linii dinamice concepute de Koons, designul CAD a fost transferat din tridimensional în bidimensional pentru procesul de tiparire si apoi aplicat pe intregul automobil, precum si pe diferitele piese de schimb. Designul conceput de Koons încorporeaza o multitudine de culori contrastante care au rolul de a comunica estetica puterii. Conceptul a fost transformat în linii de culoare puternic ascutite. Gazele de evacuare au fost reprezentate pe partea din spate a automobilului pentru a simula puterea acestuia. In plus, doua inele grafice amplasate pe partea din spate reprezinta accelerarea supersonica.

“Aceste automobile sunt precum viata, sunt puternice si dispun de foarte multa energie”, a declarat Koons intr-un comunicat de presa. “Poti concura cu ele, sa te alaturi lor si sa te lasi transpus cu energia lor. Exista o imensa putere sub acea capota si vreau sa-mi las ideile sa fie transpuse pe automobil – sa realizez o conexiune reala cu acea putere.”

BMW M3 GT2 Art Car a participat in 12 si 13 iunie la cursa de 24 ore de la Le Mans, cea mai veche cursa de anduranta din lume, si care se tine in fiecare an din 1923 langa orasul Le Mans, Sarthe, in Franta. Andy Priaulx (Marea Britanie), Dirk Müller (Germania) si Dirk Werner (Germania) au concurat volanul BMW Art Car cu numarul 79, care din pacate a trebuit sa se retraga din cursa din cauza unor probleme tehnice.

BMW M3 GT2 este derivat din BMW M3 si e propulsat de un motor V8 cu capacitate cilindrica de 4.0 litri. Motorul BMW P65 derivat din aceasta unitate propulseaza BMW M3 GT2 si a fost imbunatatit pentru a fi conform cu reglementarile GT2 si pregatit pentru cursele de anduranta. Puterea livrata este acum de 500 bhp, ceea ce permite atingerea unei viteze de 100 km/h de la zero in 3,42 secunde.

Puteti admira BMW M3 GT2 si celelalte 14 masini BMW Art Car la Muzeul BMW pana la sfarsitul lunii iunie 2011.

Vom reveni in curand cu un articol mai amplu, in care vom prezenta toate cele 15 masini expuse si istoria lor.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account