INEOS Grenadier: Off-roader pur, importat în România exclusiv de Automobile Bavaria

INEOS Grenadier

INEOS Grenadier transpune în termeni moderni spiritul și abilitățile de off-roader pur, fără compromis, fiind inspirat de legendarul Land Rover Defender. În cele ce urmează vă prezentăm povestea mărcii INEOS Automotive și specificațiile gamei sale de modele 4×4, care sunt disponibile în România exclusiv în rețeaua Automobile Bavaria.

Născut din pasiune pentru crearea unui off-roader fără compromis, inspirat de clasicul Land Rover Defender

INEOS Grenadier este proiectul de suflet al lui Sir Jim Ratcliffe, fondatorul și președintele INEOS, una dintre cele mai importante companii de la nivel mondial în domeniul chimic, cu o vastă activitate și experiență în procesarea petrolului, gazului și dezvoltarea polimerilor.

Sir Jim Ratcliffe este un pasionat de condus în off-road și un fan al legendarului Land Rover Defender. Însă, Land Rover avea să încheie producția Defender-ului clasic în 2016, după o carieră de 67 de ani în care a devenit unul dintre cele mai apreciate și inconfundabile modele din istoria automobilului. Asta a lăsat un gol în segmentul automobilelor 4×4 cu un spirit utilitar și o concepție mecanică foarte robustă, capabilă să cucerească traseele dificile, indiferent dacă acestea se află pe munte, în pădurile din Amazon, pe dunele din deșert sau pe coastele oceanelor.
Sir Jim Ratcliffe a conștientizat că există în continuare cerere pentru un off-roader pur, bazat pe o mecanică specifică și un design nostalgic, care aduce un omagiu mașinilor 4×4 clasice (precum Defender-ul clasic, Jeep Willys, Toyota FJ40, Mercedes-Benz Clasa G).

În 2017, în timp ce discuta despre această nișă a modelelor off-road cu un grup de prieteni, Sir Jim Ratcliffe a luat decizia să creeze la standarde moderne un automobil 4×4 care este inspirat de legendarul Defender. Discuția aceea era una relaxată, amicală, având loc în pub-ul Grenadier din Londra. Dar avea să fie o întâlnire care a inițiat implicarea companiei INEOS în producția de automobile. Din acest motiv Sir Jim Ratcliffe a decis ca primul model de serie produs de INEOS Automotive să poarte numele Grenadier, pentru a onora pub-ul unde s-a cristalizat geneza acestuia.

INEOS Automotive construiește gama sa de modele cu ajutorul specialiștilor de elită din industria auto, iar BMW Group este furnizorul de motoare

În februarie 2018 o echipă de circa 200 de ingineri și experți au început proiectarea primului automobil INEOS, la sediul companiei aflat în Stuttgart. Pentru ca transpunerea în producția de serie să respecte cele mai elevate norme, INEOS Automotive a demarat în decembrie 2019 colaborarea cu Magna Steyr. Iar divizia Magna Powertrain s-a implicat în proiectarea șasiului și suspensiilor. Trebuie menționat că Magna Steyr și-a câștigat reputația de etalon pentru standardele de calitate, fiind inclusiv producător al unor modele pentru mărci premium precum BMW.

Tot în 2019 INEOS Automotive a demarat și parteneriatul cu BMW Group, care furnizează motorizările pentru modelele Grenadier. BMW Group este liderul vânzărilor din segmentul premium al industria auto, fiind apreciat și pentru că este unul dintre cei mai buni proiectanți și producători de motoare pe plan mondial (statut dovedit de numeroasele premii câștigate în acest domeniu, dar și de succesul în motorsport). Pentru modelele INEOS Grenadier, BMW Group pune la dispoziție noile sale propulsoare cu 6 cilindri în linie, în versiuni alimentate cu benzină și motorină.

Testarea și producerea modelelor INEOS Automotive respectă cele mai stricte norme de calitate

Înainte de producerea în serie, INEOS Automotive a testat primul său model în cele mai necruțătoare medii. Modelul INEOS Grenadier a trebuit să își dovedească fiabilitate și performanțele parcurgând peste 1,8 milioane de kilometri în teste diverse, care au fost desfășurate în condiții reale foarte solicitante. De exemplu, în cadrul testelor din sezonul de iarnă, INEOS Grenadier a îndurat temperaturi scăzute până la -35 de grade Celsius, pe trasee din Suedia, aproape de Cercul Arctic.

De la finalul lui 2021, INEOS Automotive produce modelul său Grenadier în fabrica modernă din Hambach (aflată în zona graniței dintre Germania și Franța). INEOS Automotive a achiziționat această fabrică de la Mercedes-Benz, beneficiind de forța de muncă specializată. Mai mult de atât, la momentul achiziției, compania germană a contractat INEOS Automotive să continue construirea modelului electric smart fortwo la Hambach, precum și a unor componente pentru modelele mărcii Mercedes-Benz. La această fabrică lucrează circa 1.300 de angajați specializați, care utilizează cele mai avansate tehnologii și proceduri de producție. Aceste standarde se reflectă și în normele de calitate ale modelelor INEOS Grenadier.

Specificații tipice pentru un off-roader pur, pregătit oricând de cele mai dure condiții

Viziunea lui Sir Jim Ratcliffe a fost ca modelul INEOS Grenadier să fie proiectat pentru a se distinge de SUV-urile moderne, care au diluat conceptul de automobil tot teren. Astăzi SUV-urile sunt disponibile în toate formatele imaginabile. Practic este mai degrabă vorba despre crossovere, care în unele cazuri nici nu dispun de tracțiune integrală. Nu este o transformare negativă, ci doar o diversificare, a cărei popularitate este în continuă creștere. Doar că INEOS Grenadier păstrează specificațiile unui off-roader capabil să cucerească în siguranță trasee foarte dure. Dar, în același timp, oferă versatilitate pentru uz zilnic.

În ceea ce privește cutia de viteze, INEOS Automotive a ales mult apreciata transmisie automată ZF, cu 8 trepte. Utilizarea unei transmisii automate oferă confort în condusul cotidian, în oraș sau pe autostradă. Dar are și beneficii importante când se abordează trasee în off-road. Pentru că șoferul se poate concentra asupra manevrelor care necesită multă atenție și precizie în teren greu. Însă transmisia ZF oferă șoferului și posibilitatea de a comuta în modul de selectare manuală a celor 8 trepte de viteză.

Desigur, modelelor INEOS Automotive nu le lipsesc funcțiile dedicate condusului în off-road. Cutia de transfer permite șoferului să aleagă între două trepte. Iar sistemul de tracțiune integrală permanentă are diferențial central blocabil standard și poate include opțional diferențiale mecanice atât la puntea din față, cât și la cea din spate.

Versatilitatea ținutei de drum este completată și de faptul că șoferul poate selecta și un mod de rulare special pentru off-road și un mod de rulare pentru mersul prin vaduri de apă. De altfel, modelele INEOS Grenadier Trialmaster sunt echipate și cu un snorkel pentru alimentare cu aer. Dar, indiferent de varianta Grenadier aleasă de client, acesta are o gardă la sol foarte permisivă, de 264 mm, și poate merge prin vaduri cu apă de 800 mm adâncime. La fel, unghiurile de atac și degajare contribuie la străbaterea ușoară a pantelor. Și există un sistem de asistare pentru coborârea pantelor, care menține constantă viteza în mod automat.

Bineînțeles, și structura modelelor INEOS Grenadier este concepută pentru aventurarea în teren greu. Asemeni oricărui off-road veritabil, Grenadier are șasiu tip scară, cu secțiune pătrată și grosime de până spre 4 mm. De asemenea, nu lipsesc scuturile de protecție de sub mașină. Iar Automobile Bavaria oferă clienților și o gamă amplă de accesorii utile pentru mersul în off-road și campare.

Abilitățile în off-road ale modelului INEOS Grenadier au fost testate inclusiv de multiplul campion din Formula 1, Lewis Hamilton. În clipul video de mai jos puteți vedea experiența sa la volanul lui Grenadier, alături de Sir Jim Ratcliffe.

Standarde înalte de confort și calitate, care pot înlocui un SUV ca mașină de zi cu zi

Deși este un off-roader proiectat să reziste în medii dure, INEOS Grenadier este au automobil versatil, care poate fi utilizat ca mașină de zi cu zi. Punțile rigide față/spate sunt furnizate de Carraro, o companie specializată în aceste componente create pentru condiții grele și mașini utilitare. Iar suspensiile au arcuri pentru regim greu. Dar calibrajele lor și suspensiile multilink cu 5 brațe au fost ajustate pentru a oferi stabilitate și confort pe șosea și pe serpentine. Iar în lista de dotări a modelelor Grenadier este inclusă o diversitate de sisteme electronice menite să sporească siguranța și controlul dinamic. Exemple sunt ABS-ul, sistemele de controlul electronic pentru tracțiune și stabilitate.

Confortul din timpul rulării este datorat și faptului că modelele INEOS Grenadier au caroseria montată pe șasiu în 8 puncte de prindere care atenuează vibrațiile resimțite în habitaclu. Iar mulțumită suitei de airbag-uri și sisteme pentru asistarea condusului, modelele Grenadier se aliniază la nivelul de siguranță așteptat de clienți de la SUV-urile moderne. Echipările pot cuprinde cruise control, avertizare la părăsirea benzii de circulație, sistem de frânare automată de urgență, sistem de asistare pentru manevrele de parcare cu spatele, cameră video pentru marșarier, sistem pentru detectarea somnolenței sau neatenției șoferului.

Inclusiv sistemul infotainment este tipic SUV-urilor. Grenadier are în centrul planșei de bord un ecran tactil de 12,3 inch, care afișează meniul cu funcții multimedia. Conectivitatea cu smartphone-ul este intermediată prin Android Auto și Apple CarPlay (wireless). Și există dotări menite să fie utile în off-road, precum sistemul de navigație Off-Road Pathfinder și afișaj pentru busolă și altimetru.

Motoarele BMW cu 6 cilindri au fost calibrate pentru a livra un plus de performanță și eficiență în off-road

INEOS Automotive a ales BMW Group drept partener pentru furnizarea motorizărilor. Astfel, modelele Grenadier au motoare cu 6 cilindri dispuși în linie, în versiuni alimentate cu benzină sau motorină. Aceste propulsoare de 3 litri integrează tehnologia BMW TwinPower Turbo și sunt etaloane în industria auto pentru performanțe, rafinamentul funcționării și fiabilitate. Totodată, oferă eficiență și un nivel de emisii care respectă cele mai stricte norme, având inclusiv sistem start/stop care ajută la chibzuirea consumului mai ales în traficul aglomerat din oraș.

Poate fi ales propulsorul cu benzină care dezvoltă 286 CP și un cuplu maxim de 450 Nm. Dar este oferită și alternativa diesel, cu 249 CP și 550 Nm. Aceste motoare au fost calibrate pentru a oferi cât mai liniar și susținut cuplul la turații joase, așa cum este necesar pentru condusul în off-road. Indiferent de modelul Grenadier ales de clienți, aceste motoare susțin o capacitate de remorcare de până la 3.500 kg.

INEOS Grenadier este disponibil cu o varietate de caroserii

INEOS Grenadier a fost proiectat pentru a răspunde unui spectru de necesități și utilizări. Poate fi un automobil pentru pasionații de off-road și escapade în natură, poate avea un rol utilitar pentru cei care lucrează în domeniul agriculturii, pentru pădurari etc.. Cert este că pot fi alese formate de caroserie și echipări variate, care se adresează mai multor tipologii de clienți și activități, având de la 2 până la 5 locuri.

Modelul de bază este INEOS Grenadier Utility Wagon. Conform site-ului oficial automobilebavaria.ro/ineos-grenadier, acesta are prețuri de la 71.830 de euro (cu TVA inclus). După cum indică și numele, este configurația care dă prioritate laturii utilitare. De exemplu, nu are al treilea rând de geamuri, pentru a crea un spațiu de transportare mai mare în portbagaj.

Gama cuprinde și variantele Grenadier Station Wagon, dar și edițiile Grenadier Trialmaster și Fieldmaster. Iar pentru cei care au nevoie de benă, sunt propuse variantele pick-up Grenadier Quartermaster, disponibile la rândul lor cu ediții Trialmaster și Fieldmaster.

Toate oferă spațiu util uriaș și multă versatilitate. De exemplu, bancheta modelului Station Wagon poate fi rabatată în raport 60/40, ceea ce sporește volumul de încărcare până la 2.000 de litri. Accesul la portbagaj este facil, mulțumită ușii cu două segmente care ține locul hayonului din spate. Aceste două segmente se deschid separat, în raport de 30/70. Scara montată pe una dintre ușile din spate permite accesul rapid la plafon, pentru montarea cortului, bicicletelor, sau a unei cutii de bagaje. Iar opțional pot exista ferestre montate pe plafon, deasupra locurilor șoferului și pasagerului din față, tipice pentru safari.

Vă invităm să descoperiți gama de modele INEOS Grenadier, accesând site-ul oficial automobilebavaria.ro/ineos-grenadier.

INEOS Grenadier completează portofoliul Automobile Bavaria, care împlinește 30 de ani de excelență ca dealer multibrand în România

Începând cu 2023, Automobile Bavaria este importatorul exclusiv al automobilelor INEOS Grenadier în România. Și primul showroom care găzduiește marca INEOS Automotive este Automobile Bavaria Otopeni.

Astfel, INEOS Automotive completează portofoliul Automobile Bavaria Group, care este cea mai mare reţea de dealeri BMW și MINI din Europa Centrală şi de Est. În 2024, când se împlinesc 30 ani de la înfiinţarea sa, Automobile Bavaria cuprinde o rețea formată din 12 dealeri în România și 4 dealeri în Germania.

Acest statut a fost câștigat datorită dezvoltării constante și standardelor de calitate înscrise în cele mai înalte norme din industrie. De altfel, standardele Automobile Bavaria sunt dovedite și de faptul că deține și reprezentanța Rolls-Royce Motor Cars din România, singura din această regiune a Europei. Totodată, Automobile Bavaria a fost și primul dealer BMW M din România. Iar din 2018, toți dealerii din rețeaua Automobile Bavaria au devenit și dealeri autorizați ai mărcii BMW i, pe care constructorul german o dedică autoturismelor care au propulsie electrică. În egală măsură, nivelul serviciilor Automobile Bavaria este reflectat și de statutul de Centru de Competență pentru Vânzări Speciale către autoritățile române și diplomați.

Portofoliul Automobile Bavaria este completat și de faptul că este dealer autorizat și al gamei de motociclete și scutere BMW Motorrad, pentru care oferă și service specializat. Iar INEOS Grenadier a fost mașina oficială a aventurii GS Trophy organizată de BMW Motorrad în 2022.

În plus, Automobile Bavaria este dealer multibrand. Prin intermediul dealerului Bavaria Motors din Baia Mare comercializează autovehicule Volkswagen și include service-uri autorizate pentru mărcile Volkswagen și Skoda.
Așadar, rețeaua Automobile Bavaria cuprinde dealeri și service-uri autorizate care acoperă majoritatea regiunilor din România. Acestea se află în București (Băneasa și Militari), Otopeni, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara, Sibiu, Arad, Craiova, Bacău, Târgu-Mureș.

Automobile Bavaria oferă o gamă completă de servicii pentru clienții săi, de la comercializarea de automobile noi și rulate, la servicii personalizate de vânzare și post-vânzare. Iar acest spectru de servicii este datorat și faptului că Automobile Bavaria face parte din grupul MHS Holding, alături de MHS Truck & Bus, Schmidt Automobile, Schmidt Premium Cars, Bavaria Motors, Bavaria Broker de Asigurare și Bavaria Mobility (închiriere mașini).

Calitatea serviciilor de reparații și mentenanță oferite de Automobile Bavaria pentru clienții INEOS Grenadier respectă standardele premium impuse de BMW Group la nivel mondial

Un avantaj esențial a clienților INEOS Grenadier din România este faptul că beneficiază de standardele premium ale service-urilor din cadrul rețelei Automobile Bavaria. Statutul de dealer autorizat al mărcilor BMW Group reflectă faptul că toate showroom-urile și service-urile din România respectă nivelul de calitate impus de BMW la nivel internațional. Iar cum modelele INEOS Grenadier dispun de motorizare BMW, acestea primesc servicii de inspecție tehnică și reparații la standardele mărcilor BMW Group.

Service-urile din rețeaua Automobile Bavaria utilizează exclusiv piese de schimb originale BMW, care sunt produse la normele premium de calitate și fiabilitate ale companiei bavareze. Aparatura de diagnosticare de ultimă generație din service-urile Automobile Bavaria este concepută și calibrată special pentru tehnologiile și specificațiile modelelor și motoarelor produse de BMW Group.

Totodată, tehnicienii service-urilor Automobile Bavaria sunt instruiți la standardele BMW internaționale. Aceștia participă constant la programe de specializare în centrele BMW din străinătate și din România.
Așadar, piesele, aparatura, metodologia de lucru și pregătirea tehnicienilor din cadrul service-urilor Automobile Bavaria sunt la același nivel de care clienții BMW Group se bucură și într-un service autorizat din München, de exemplu.

Datorită acestor norme de profesionalism, service-urile Automobile Bavaria asigură că și modelele INEOS Grenadier primesc cea mai bună îngrijire tehnică. Drept rezultat, se mențin atât fiabilitatea și funcționarea optimă a automobilului, cât și valoarea de revânzare a acestuia.

Îngrijirea facilă a mașinii este datorată și faptului că inspecția tehnică care trebuie făcută la fiecare 12 luni este asigurată de partenerii de distribuție Automobile Bavaria, dar și de punctele special selectate Bosch Car Service.
Nu în ultimul rând, modelele INEOS Grenadier beneficiază de un pachet cuprinzător de garanții. Mai exact, garanția de bază pentru automobil este de 5 ani, garanția pentru vopsea este de 3 ani și cea anticoroziune de 12 ani. Iar Automobile Bavaria asigură și asistența rutieră, oriunde în țară.

Va invităm să aflați mai multe detalii despre gama INEOS Automotive și serviciile disponibile pentru aceasta în România, contactând Automobile Bavaria Otopeni și accesând site-ul oficial automobilebavaria.ro/ineos-grenadier.

INEOS Automotive dezvoltă și propulsii electrice și cu hidrogen

INEOS Automotive are în plan să își extindă gama cu modele care nu produc emisii de CO2 sau care reduc substanțial emisiile, având motorizări electrificate. În acest sens a fost prezentat noul model INEOS Fusilier, un off-roader cu propulsie pur electrică. Acesta va fi oferit inclusiv într-o versiune cu sistem „range-extender”. Adică integrează și un mic motor termic, alimentat cu benzină, al cărui rol este doar să încarce bateria propulsiei electrice. Acest motor termic permite modelului 4×4 electric să se poate aventura timp îndelungat în natură, chiar și în zone unde nu sunt ușor accesibile stații de încărcare pentru mașini electrice.

În același timp, INEOS Automotive dezvoltă și o propulsie cu hidrogen. Și a participat cu prototipul Grenadier Hydrogen Demonstrator la ediția din 2023 a Festivalului de Viteză de la Goodwood. Acest prototip dezvăluie că INEOS Automotive este într-un etapă avansată a dezvoltării unei propulsii cu hidrogen.

Având o experiență vastă în domeniul chimic, INEOS precizează că produce anual peste 400.000 de tone de hidrogen, cu emisii de CO2 scăzute. Și, totodată, stăpânește soluțiile de stocare în siguranță a hidrogenului. Drept urmare, INEOS are în vedere să contribuie la crearea unei infrastructuri care să ajute la adoptarea pe scară largă a mașinilor cu propulsii care utilizează hidrogen.

Compania INEOS este implicată într-o diversitate de sporturi și susține multiple proiecte de protejarea a animalelor aflate în pericol

Producerea unor automobile 4×4 de către INEOS nu este conectată doar cu pasiunea personală a fondatorului Sir Jim Ratcliffe. Ci este o completare naturală a unei implicări ample de care INEOS dă dovadă într-o varietate de sporturi. Practic, atât producerea automobilelor 4×4, cât și susținerea sporturilor au în comun promovarea unui stil de viață activ, cu afinitate pentru aventură.

Compania INEOS este implicată în elita sporturilor, cu și fără motor. Este principalul partener al echipei de Formula 1 Mercedes-AMG Petronas, iar din 2020 deține o treime din acțiunile acestei echipe.

De asemenea, echipa INEOS Britannia concurează în competiția nautică America’s Cup, în timp ce echipa INEOS Grenadiers este una dintre cele mai de succes din cursele de ciclism, având în palmares 7 victorii în Tour de France.

În plus, INEOS este partener oficial All Blacks, echipa de rugby din Noua Zeelandă care a obținut cele mai multe victorii în acest sport pe plan internațional. Iar Sir Jim Ratcliffe, președintele INEOS este și co-proprietar al echipei de fotbal Manchester United, în timp ce INEOS deține echipa FC Lausanne-Sport din liga de fotbal a Elveției.

Toate acestea sunt doar câteva dintre parteneriate prin care INEOS susține lumea sporturilor la nivel mondial. Iar cel puțin la fel de fascinante și lăudabile sunt proiectele pe care INEOS Automotive le susține pentru protejarea animalelor sălbatice aflate în pericol. Exemple sunt orfelinatul de rinoceri din Africa și leii din deșertul Namib. Vă invităm să vizionați în clipurile de mai jos povestea acestor proiecte.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account